Oto lastiği seçerken ve kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2010 07:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Lastik basıncının, lastiklerin soğuk olduğu zaman kontrol edilmesi önemli.

- Yıpranmış lastikler kızaklama riskini arttırdığı ve ıslak zeminde frenlemeyi azalttığı için lastikler minimum yasal diş derinliğine ulaşmadan değiştirilmeli. Bu oran, yaz lastikleri için 3 mm diş derinlikleri ve kış lastikleri içinse 4 mm diş derinliğidir.

- Tüm lastikler aynı marka, model ve aynı diş desenine sahip olmalı. Bu yüzden kaynağı bilinmeyen lastiklerden uzak durun.

-İki haftada bir yedekler de dâhil olmak üzere lastiklerin basıncını kontrol edin. Eğer hasar şüphesi olursa profesyonellerden yardım isteyin.

- Lastiğin kullanım ömrü saklama, istif edilme, rotasyon, servis şartları, maruz kaldığı yük, hız, hava basıncı, yollarda meydana gelen hasarlar gibi birçok faktöre bağlıdır. Genel olarak on seneden önce üretilmiş lastikler (yedek lastikler de dâhil), dış görünüş itibarıyla kullanılabilir görünse de ve lastik diş kalınlığı izin verilen minimum değerlere ulaşmasa dahi yenileriyle değiştirilmeli.

- Bir engele doğru sürmek zorunda kalınması halinde, mümkün olduğunca engele dik bir şekilde yavaşça yaklaşılmalı. Lastikler kesik, çatlak ve şişkinlikler gibi dış hasarlara karşı düzenli olarak kontrol edilmeli.

- Araca fazla yük bindirmekten kaçınılmalı. Tam yüklü araç hızlı kullanmak zorunda kalırsanız lastiğin basınç ayarlarını üretici tavsiyelerine göre ayarlayın.


-Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde yaz lastik-leri dinlenmeye bırakılmalı, kış lastiklerine geçilmeli.

Islak zeminde saatte 100 km'den 60 km'ye inme mesafeleri

Diş derinliği - Fren mesafesi

7 mm 52 m

5 mm 55 m

3 mm 62 m

2 mm 70 m

1,6 mm 80 m

NOT: Diş derinliği 7 mm lastiği olan bir araç, kuru zeminde hızını saatte 100 km'den 60 km'ye 30 metrede indirebiliyor. Aynı hıza, ıslak zeminde ve diş derinliği azalınca 80 m'lik mesafede ancak inebiliyor. Karlı zeminde 50 km/s hızla giderken fren yapan araç kış lastikleriyle 35 m'de durabilirken, yaz lastikleriyle bu mesafe 43 m'ye uzuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber