Durak: TBB Başkanlığı'na dönmem engelleniyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2010 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçİçişleri Bakanlığı'nca hakkındaki soruşturmalar nedeniyle açığa alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, AK Parti hükümetinin hukuka ve halka saygısının olmadığını ileri sürdü.

Sahibi olduğu Durak İnşaat Bürosu'nda basın toplantısı düzenleyen Aytaç Durak, "Görevden alınmamın ana nedeni, Danıştay kararı ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanlığı'na dönmemi engellemektir." dedi.

Yasal olmayan bir uygulamayla TBB Başkanlığı görevinden alındığını savunan Durak, "Danıştay, haklı olduğuma karar verdi. 29 Mart Pazartesi günü davul-zurna eşliğinde Ankara'daki görevimi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan devralacaktım. Türk milleti önünde küçük düşmeme pahasına, bu kez beni apar topar açığa alarak, ayıplarını başka bir ayıpla örtmeye çalıştılar."dedi. "Soruşturmanın selameti açısından" denilerek, "Ciddi bir dayanak olmadan, gerekçe gösterilmeden ve yargı kararı olmaksızın" görevinden alındığını iddia eden Durak, şunları söyledi: "Her türlü hükümet baskısına rağmen 29 Mart seçimlerinde 5. kez belediye başkanı seçildim. Seçim hazımsızlarının dolduruşuna gelen Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla İçişleri Bakanlığı'nca 11 ay önce TBB Başkanlığı'ndan alınarak yerime atama yapıldı. Aynı gün yaptığım açıklamada, 'Temayüller gereği, seçimle gelen, seçimle gider. Bu bir yetki gaspı ve sindirme politikasıdır. Bu baskılara boyun eğmeyeceğiz. Hakkımızı yüce yargıda arayacağız.' demiştim. Yaptığımız itiraz sonucu yargı bizi haklı gördü."

Danıştay 8. Dairesi'nin oy birliğiyle verdiği 2010/746 sayılı kararda, "Seçilmiş kişilerin görevlerinin yasal bir dayanak olmaksızın, atanmış kişiler tarafından yürütülmesinde hukuka uyarlılık görülmemiştir." dediğini ifade eden Durak, "Danıştay kararını öğrenen İçişleri Bakanlığı, bu kez Pazar günü beni Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden aldı. AKP hükümeti, bir ayıbını başka bir ayıpla örtbas etmeye çalıştı."

Seçimlerden bu yana Adana halkının tercihini hazmedemeyenlerin her türlü hukuk dışı yollarla kendisini sindirmeye çalıştığını öne süren Durak, baskılara boyun eğmeyeceğini tekrarladı. Durak, "Belediye başkanlığı görevinden ciddi ve hukuki dayanağı olmadan apar topar uzaklaştırmanın ana nedeni, Danıştay kararı ile TBB Başkanlığı görevine dönmemi engellemektir. Demokratik hukuk devletinde 'seçimle gelen seçimle gider' ilkesi geçerlidir. Bu ilkeden hareketle, hukuksuz olarak halkın oyları hiçe sayılarak, İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınma işlemi de inanıyorum ki yüce yargıdan dönecektir."

Basın toplantısına başlarken soru olmayacağını hatırlatan Durak, Türkiye'de en uzun süre belediye başkanlığı, TBB ve belediye meclis üyeliği yapan bir kişi olduğuna işaret etti. Başbakan Erdoğan'ın "aday olma" talimatına uymadığı günden buyana kendisine karşı bir 'hukuk ayıbının' işlendiğini savunan Durak, şöyle devam etti: "15 aydır Adana belediyesi müfettiş gözetiminde tutuluyor. Yetkilerim elimden alınma yoluna gidildi. TBB Başkanlığı da olduğu gibi belediye başkanlığı görevime yargıya yaptığım itiraz yoluyla döneceğim. Yargıyı bypass ederek, görevden alınmam sadece Adana halkını değil, TBB bağlı belediyelerin onuruna dokunuyor. 'Seçimle gelen ancak seçimle gidebilir' esasına rağmen, görevden uzaklaştırma ne oluyor? Bu belediye başkanlarının manevi hukuklarına tecavüzdür. Hakkımdaki bu siyasi karar yargı davarına çarpacaktır. Çarptığı takdirde biz tekrar davul-zurnayla başkanlık koltuğuna oturacağız." Rüşveti ihbar eden kişi olduğunu belirten Durak, hakkında hiçbir yolsuzluk iddiasının bulunmadığını öne sürdü. Başbakan Erdoğan' da İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı sırasında Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde yargılandığına işaret eden Durak, "Erdoğan 10 ceza aldı. Ama görevinin başında kaldı. Kimse onu makamından uzaklaştırmadı. Edirne Belediye Başkanı 8,5 yıl hapis cezası aldı. Ama yerinde oturuyor. Beni niye oturtmuyorlar. Halen bende bilmiyorum. Bir dedikodudur başına almış gidiyor. Rüşvet ithamla itham ettiğim arkadaşlar laf kalabalığı yapıyor. 'Yok 2 milyar dolar varlığı varmış.' İşte benim şirketim, burada. Durak İnşaat şirketi Adana'da 2 bin civarında konut yapmıştır. Bunun bir geliri var. Benim ve eşimin mal varlığı var. Bırakında benim de ticari hayatta vergisini verdiğim varlığım olsun. Türkiye de -bir iki küçük belediye başkanı hariç- başka emsali olmayacak şekilde hiçbir seçilmiş başkan görevinden alınmamıştır." açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber