Ek ders faturası yine öğretmene

Her sınav öncesi (ÖSS, OKS, SBS) faturayı öğretmenlere kesen Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda öğretmenler lehine yine adım atmadı. Bakan Çubukçu imzasıyla yayımlanan 2010/17 nolu Genelge ile öğrencilerin 45 gün özürlü izinli sayılmasına olanak tanınırken bu konuda çıkacak sorunla ilgili en küçük açıklama dahi yapılmıyor. Bu konuda cevap bulamayanlar, ilk ders öğrencisi gelmeyen sınıfta dersi olan öğretmenlerin o derslerinde okulda bulunup bulunmayacaklarını bari açıklasın?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mart 2010 01:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lise öğrencilerinin yeni sisteme göre YGS sınavına 11 Nisan'da girecek olmaları nedeniyle okulların 12.sınıfları bir bir boşalmaya başladı.

Öğretmenin öğrencinin gelip gelmeyeceğini bilme ihtimali yok. Bir öğrenci dahi derse gelse derse girmek zorunda. Kaldı ki tüm öğrenci ve veliler bugün gelmeyeceğiz deseler bile öğretmen ders programı doğrultusunda okula gelmek zorundadır.

Öğretmenin gelmek zorunda olduğu bir durumda fiilen ders işlenmediği gerekçesi ile kendi tasarrufunda olmayan bir nedenden dolayı mağdur edilmesi doğru bir uygulama değildir.

Konuya birkaç farklı açıdan bakalım:

1- Öğretmene okul müdürü bir program vermiş;

Pazartesi günü 9A-12TMA-12FENA-12SOSA-12DİLA-9B düşünün ki bu öğretmen 1 ve 6.saatte dersi olacak ve programı gereği okulda bulunmak zorunda kalacak.

2- Öğretmenin 9 sınıflarda 3 saat, 10.sınıflarda 3 saat ve 12.sınıflarda 15 saat dersi olsun.

Öğretmenin haftada 15 saat maaş karşılığı girme zorunluluğu bulunduğuna göre ve o hafta maaş karşılığı dersini sadece 6 saat yaptığına göre maaşını kesme şansınız var mıdır? Hayır yoktur. Bu durumda öğretmenin ek dersini (okulda bulunduğu halde) hangi mantıkla keseceksiniz?

3- İlköğretimde 4-5.sınıflarda branş öğretmenlerinin derse girdiği saatlerde sınıf öğretmenleri okulda bulunmak ve idarece verilecek eğitim öğretimle ilgili işleri yapmak kaydıyla ek ders ücreti alabildikleri halde tamamen idarinin (bakanlığın) tasarrufuyla öğrencinin okula gelmediği fakat öğretmenin zaruri olarak geldiği bir durumda hangi mantıkla ek ders ücretini kesersiniz?

4- Şu anda Türkiye'de bakanlık verilerine göre 32.348 12.sınıf şubesi var. Bu şubelerden 20 bin tanesine bu yıl YGS ve LYS sınavları öncesinde birer hafta ders yapılmadığını düşündüğümüzde 20bin derslikte 2 haftada 1.2milyon saat ders yapılmayacak demektir. Bir ders saatinin devlete maliyetinin 8,00TL olduğu düşünüldüğünde yaklaşık 10milyon TL ek ders ücreti ödenmeyecek demektir. Aynı durumu öğrencilerin 2 şer hafta izin kullandıklarını düşündüğümüzde rakam da doğal olarak artacaktır.

İşin en ilginç yanı ise bakanlığın bu konuda hukuki dayanakları da ortaya koyarak bir açıklama yapmaması. Bu konuda anlaşılan kendileri de muallakta kalmaktadırlar. Çünkü bir sendikanın 25 Şubat 2010 da bu konu ile ilgili yaptıkları başvuruyu dahi henüz cevaplamamışlardır. Acaba verilecek cevapları mı yoktur?

Bu konuda cevap bulamayanlar, ilk ders öğrencisi gelmeyen sınıfta dersi olan öğretmenlerin o derslerinde okulda bulunup bulunmayacaklarını bari açıklasın?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber