KKKA tedavisinde kullanılan Ribavirin'in etkisi araştırılıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2010 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)'nin tedavisinde kullanılan Ribavirin adlı ilacın etkili olup olmadığını araştırıyor.

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, CİHAN'a yaptığı açıklamada, 2003 yılından bu yana, hekimin tercihi ile KKKA'nın tedavisinde kullanılan Ribavirin adlı ilacın etkili olup olmadığının araştırıldığını söyledi. Aynı ilacın hantavirüste'de kullanıldığını söyleyen Ertek, "Ancak, hantavirüste faydası olmadığı şu anda biliniyor." dedi.

KKKA tedavisinde dünyada başka ülkelerde de bu ilacın kullanıldığını ifade eden Ertek, "İlacın etkisi, enfeksiyon hastalıklarında arzu ettiğimiz bir düzeyde değil. Kullanılmadığı döneme göre yüzde 1 ile 2 oranında etkili olduğu görülüyor. Yani, minimal bir faydası var ya da yok. Oysa biz, bir bir ilacı hastaya verdiğimizde en az yüzde 80-90, hatta yüzde 100 kurtulsun isteriz." diye konuştu.

Ribavirin'in etkisi konusunda son noktayı koymak için Bakanlığın çalışma başlattığını dile getiren Ertek, sonuçların bu yıl içinde netleşmiş olacağını belirtti. Ertek, hastalığa karşı serum ve aşı çalışmalarının da devam ettiğini aktardı.

GEÇEN YIL GÖRÜLEN VAKA SAYISI BİN 300

KKKA nedeniyle 2009'da 60 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Ertek, "Geçen yıl bin 300 civarında bir vaka görüldü. Bu hastalık geçen yıla kadar bir artışla seyrediyordu. İlk defa, 2009'da rakamlar bir önceki yıl ile aynı oldu. Burada vatandaşlardaki farkındalığın artmasının önemli olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Çok yağış olduğu dönemlerde kene faaliyetinin de azaldığını söyleyen Ertek, "Havaların erken ısınması, kurak gitmesi, sıcaklıkların erken artması kene faaliyetlerini artırabilecektir. Onun için biraz daha dikkat etmek lazım. Tabii, bu faaliyetin artması hastalığın artacağı anlamına gelmez. Kenelerden uzak durulur, korunma tedbirlerine dikkat edilirse, havalar ısınıp keneler hareketlense bile hastalığın azalacağını tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

Hastalığın özellikle Bahar aylarında görülmeye başladığın dile getiren Ertek, şöyle devam etti: "KKKA daha çok kırsal bölgelerde görülüyor. Vakaların yüzde 90'ı Tokat, Yozgat, Çorum ve Kastamonu'da. Özellikle bu bölgelerdeki insanların keneden uzak durması gerekiyor. Çevrenin, bahçelerin, tarlaların ilaçlanması çok akıllıca değil. Bu ilaçlamaların eko sistemi nasıl etkileyeceğini bilemeyiz. Ancak hayvanlarda ilaçlama yapılabilir."

Belli oranda permetrin içeren solüsyonlara daldırılıp çıkartılan giysilerin, 10 güne kadar keneden korunmada etkili olacağını hatırlatan Ertek; tarladan gelenlerin, vücutlarında kene olup olmadığını kontrol etmesi, kenenin patlatılmadan düzgün bir şekilde çıkarılması uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber