İl planlama uzman yardımcılığı kadroları, düşük maaştan dolayı, doldurulamıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Nisan 2010 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Şafak'ın duyurduğu "Devlet Memurları Kanunu ile Bazı KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı"nı bakanlara imzalatmayan bürokratların varlığını ortaya koyan haberden sonra uzmanlardan mail yağdı. Büyük maaş farklarıyla uzmanın kimyası bozulurken, İçişleri Bakanlığı ise kadro kuramıyor

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Yeni Şafak gazetesinin geçtiğimiz hafta "Tasarıya bürokrat çelmesi" başlıklı haberi ile gündeme getirdiği ve uzmanların ücretleri başta olmak üzere, sosyal statülerinin düzeltilmesine yönelik hazırlanan yasa tasarısının başka 'uzman bürokratlarca' engellendiği haberine Türkiye'nin dört bir yanından gelen tepkiler, haksızlığın aslında had safhada olduğu ortaya koydu. Gelen yazılı tepkilere göre, taşrada valiliklerde çalışan İçişleri Bakanlığı il planlama uzman ve uzman yardımcılarının ekonomik yönden diğer uzmanlardan çok daha kötü durumda oldukları ortaya çıktı. Maaşlardaki dengesizlik nedeniyle ülke genelinde toplam 82 il planlama uzmanı kadrosu olmasına karşın, ancak 49'unun doldurulabildiği belirlendi. Uzmanlar, maaş dengesini düzenlemeye yönelik hazırlanan yasa tasarısının 5 aydan beri bekletilmesinin kendilerinin kimyasını bozduğunu, yaptıkları işlerin kalitesini de düşürdüğünü dile getirdiler.

BAKANLIĞA GÖRE ÜCRET FARKLI

Birçok merkezi kuruluşun illerdeki görevlerini üstlendiklerini kaydeden uzmanlardan örneğin, İçişleri Bakanlığı'na bağlı İl Planlama Uzmanları kamuda uzman kariyerdeki personel arasında en az ücreti kendilerinin aldığını belirttiler. Bordrolarıyla da bunu kanıtlayan İl Planlama uzman yardımcılarının 2010 Ocak ayı ortalama maaşlarının bin 350 lira, 4'üncü derece 1'inci kademedeki uzmanın ise bin 500 lira olduğu ortaya çıktı. Yine, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda uzman yardımcısının bin 650 lira, uzmanın bin 850 lira; Çevre ve Orman Bakanlığı'nda uzman yardımcısının bin 700 lira, uzmanın bin 900 lira, Maliye Bakanlığı'nda 2 bin 200 lira, SGK Başkanlığı'ndaki uzman yardımcısının 2 bin 300, uzmanın ise 2 bin 500 lira maaş aldığı öğrenildi. DPT Müsteşarlığı'nda uzman yardımcısı 3 bin 500 lira, uzman ise 4 bin 500 lira maaş alıyor.

KADRONUN YARISI BOŞ

Yeni Şafak'ı mail yağmuruna tutan uzmanlar, maaş dengesini düzenleyecek olan yasa tasarısının 5 aydan daha fazla zamanda hayata geçirilememesinin kendilerinin kimyasını bozduğunu dile getirirlerken, bu arada taşrada valiliklerde çalışan İçişleri Bakanlığı il planlama uzman ve uzman yardımcılıkları kadrolarının düşük maaşlar nedeniyle tam olmadığı ortaya çıktı. Buna göre, ülke genelinde toplam 82 il planlama uzmanı kadrosu olmasına karşın sadece 49'u dolu durumda. Ayrıca, ülke genelinde 95 adet il planlama uzman yardımcısı kadrosu olmasına karşın sadece 63'ü dolu. Uzmanlar, il planlama uzman ve uzman yardımcılığından diğer bakanlık ve kurumların uzmanlıklarına geçişin çok yüksek oranda olduğunu belirtirlerken, ekonomik şartlar sebebiyle kimsenin il planlama uzaman ve uzman yardımcılığında durmadığını kaydettiler.

Merkez/taşra ayrımı

Aynı görevi yapan ve aynı şartlarla mesleğe alınan uzmanlar, bağlı olunan bakanlığa göre farklı ücret düzenlemesine tâbi oluyorlar. Söz konusu bu uzmanlar arasında merkez/taşra ayrımı yapılmaya çalışıldığı da iddia ediliyor. Uzmanlar ise, bu ayrımın yapılmaması için tek bir noktada birleşiyor: Merkez/taşra ayrımının tek dayanağı kura çekimidir.

Milletvekillerine destek talebi

Yaşanılan haksızlığın giderilmesi için milletvekillerinden de destek isteyen uzmanların, bu konuda AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut başta olmak üzere, birçok milletvekiline de durumlarını anlatan e-posta gönderdikleri ortaya çıktı. Uzmanlar maillerinde, kariyer mesleği olmasına rağmen, özel hizmet tazminatları ve diğer sosyal haklar bakımından diğer kariyer meslekleriyle aynı ekonomik haklara sahip olmadıklarını, bazı kurumlardaki Genel İdari Hizmetler Sınıfı (GİHS) memurlarının bile gerisinde kaldıklarını dile getirdiler. Bu durumun da İl Planlama Uzman ve Yardımcılarının kurum değiştirmesine ve bu meslekten kaçmasına neden olduğunu belirten uzmanlar, illerdeki nitelikli ve uzman kadroların boşaldığını ve sunulan hizmetlerin kalitesinin düştüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber