Kamu harcamalarına STK takibi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2010 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kamu Harcamalarını İzleme Platformu çatısı altında bir araya gelen 30 sivil toplum kuruluşu (STK), kamu kaynaklarından sosyal korumaya, çocuğa, gençliğe, eğitime ve askeri harcamalara ne kadar pay ayrıldığını izleyip, sonuçları, tespitleri kamuoyuyla, milletvekilleriyle paylaşacak.

Platform Sözcüsü ve aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Nurhan Yentürk, bir araya gelen 30 STK'nın sivil oluşumlar ve girişimler olarak bir süreden beri kamu harcamalarını izlediğini söyledi.

TBMM'de sürdürülen bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin, farklı kamu idarelerinin bütçelerini incelediklerini belirten Yentürk, ancak, birçok idare üzerinden kaynak aktarılan sosyal korumaya, çocuğa, gençliğe, engelliye yönelik harcamaları bir arada izleyebilecekleri verilerin olmadığını gördüklerini anlattı.

Bu konularda çalışan sivil toplum kuruluşları olarak; sosyal denge amacıyla uygulanan politikalara ayrılan kaynakların izlenmesinin, politikaların etkinliğinin ve alternatiflerinin tartışılabilmesi açısından kaçınılmaz olduğunu düşündüklerini dile getiren Yentürk, kamu kaynaklarından sosyal korumaya, çocuğa, gençliğe, eğitime, askeri harcamalara ne kadar pay ayrıldığına yönelik yaptıkları çalışmanın sonucunu kamuoyuyla paylaşmanın yanı sıra milletvekillerine de gönderdiklerini söyledi.

Kamu harcamalarının toplumsal denetiminin yapılamadığını düşündükleri için böyle bir çalışmayı ortaya koyduklarını anlatan Yentürk, çalışmanın içinde yer alan STK'ların zaten benzer konularda çalışmaları olduğunu kaydetti.

Yapılan harcamaları tespit edebilmek amacıyla ilgili makamlardan bilgi aldıklarını, ancak bazı konularda eksiklik tespit ettiklerini dile getiren Yentürk, şöyle devam etti:

"Meclis'te yapılan bütçe görüşmelerinde milletvekillerin önüne giden bilgileri incelediğimizde onların da bunu bilmediğini gördük. Milletvekillerine çeşitli kurumların bütçeleri gidiyor. Halbuki sosyal harcama dediğimizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan Sağlık Bakanlığına ya da SHÇEK'e kadar hepsinin bütçelerinin bir arada görülmesi gerekir. Bu, milletvekillerinin önüne toplu gitmiyor. Örneğin Adalet Bakanlığı'nda çocuk harcaması var, oradaki harcamaya çocuk açısından bakılmıyor. Dolayısıyla milletvekilleri çocuğa, gençliğe ne kadar harcama yapıldığını bilmiyorlar."

Yaptıkları çalışmanın toplam harcamayı ve etkisini görmek açısından önemli olduğunu belirten Yentürk, hazırladıkları raporda hangi verilere ulaşabildiklerini, bazı bilgilere ise yazışma sonucu ulaştıklarını söyledi.

Yentürk, "Dolayısıyla milletvekillerine aslında 'şu harcamalar neden yayımlanmıyor' diye soru önergesi vermek gibi birşey hatırlatmış olacağız" dedi.

Nurhan Yentürk, kamu harcamalarının izlenmesinin Avrupa ülkelerinde çok yaygın olduğunu, verdiği verginin neye harcandığına yönelik vatandaşlık bilincinin bu ülkelerde çok yüksek olduğunu anlattı.

Bu uygulamaları kendilerine örnek aldıklarını söyleyen Yentürk, yaptıkları eğitim çalışmalarına bu konular üzerinde çalışmış kişileri davet ettiklerini, bu anlamda dünyada yapılan ama Türkiye'de yapılmayan bir çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çalışmanın yayımlanması için herhangi bir finansal katkı almamaya karar verdiklerini, raporu, çalışmada imzası bulunan kuruluşların fonu ve çok sayıda gönüllü katkı ile gerçekleştirdiklerini anlatan Yentürk, ortaya çok çarpıcı sonuçlar çıktığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber