4/C kararı, 100 milyon liraya mâloldu
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Danıştayın, aralarında TEKEL işçierinin de bulunduğu geçici işçilere yönelik kararının ekonomiye maliyetinin, yaklaşık 100 milyon lira olduğunu söyledi.
BDP, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine, TBMM Genel Kuruluna, kamudaki geçici personele ilişkin verdikleri araştırma önergesinin bugün görüşülmesi için grup önerisi getirdi.
Grup önerisi aleyhinde söz alan Elitaş, TEKEL işçilerinin de aralarında bulunduğu geçici personelin 4-C'ye geçiş için kendilerine süre tanındığı nı, 2 bin 500-3 bin işçinin, istihdam edilmek üzere başvuruda bulunduğunu, bazı işçilerin eylemine devam ettiğini anımsattı.
Danıştayın, 4-C'li işçilerin eylem yapmasına fırsat verecek yeni bir karara imza attığını ifade den Elitaş, "Bununla birlikte şu anda 4-C kapsamındaki işçiler, 8 aya kadar asgari ücretin 2 katı kadar ücret almayı hak edecek. 8 aya kadar da bu eylemlerini sürdürme imkanı bulacaklar. Danıştayın, bu kararın ekonomiye maliyeti yaklaşık 100 milyon liradır" dedi.
Elitaş, 4-C kapsamındaki işçilere iş imkanı sağladıklarını, ancak Danıştayın, Hükümetin yaptığı işlemlere karşı bir direnişi, eylemi desteklemek, teşvik etmek amacıyla bu kararı verdiğini savundu.
Mustafa Elitaş, yapılan işin hukukun temel kavramlarına, kurullarına aykırı olduğunu iddia ederek, "İnsanlar açta, açıkta kalmıyorlar. Asgari ü cretin 577 lira olduğu bir dönemde, 900 lira ortalama ücret alındığı düşünül ürse, hükümet, bu insanları geçmiş dönemdeki gibi mağdur etmemiştir" diye konuştu.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, 4-C'nin geçici statü anlamına geldiğini ancak bu işçilerin, devletin asli ve süreklilik arz eden işlerini yaptığını kaydetti. Kalaycı, "İşçiler, bu statüde emekli olabiliyorlar. Bu nasıl geçicilik?" diye sordu.
AK Parti'nin bu uygulamasının, hukuka, vicdana sığmadığını ifade eden Kalaycı, 4-C maddesinin yürürlükten kaldırılması ve bu işçilerin daimi kadroya alınması için verdikleri yasa teklifinin ele alınmasını istedi.
CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi ise öneri lehindeki konuşmasında, çağa, demokrasiye ve hukuka uygun olmayan bu sorunun, kangren haline getirildiğini ifade ederek, konunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.
Selvi, 4-C uygulamasının, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunarak, "4-C insanlık dışı bir çalışma biçimidir. Kölelik anlayışı nda, istihdam şeklidir" dedi.
BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de 4-C'li işçilerin yılda 11 ay çalıştığını, aldıkları ücretin 12 aya bölünmesi halinde, bunun asgari ücretin altında kaldığını söyledi.
Halis, "4-C mağduriyeti giderilmeli" diye konuştu.
Görüşmelerin ardından BDP'nin grup önerisi reddedildi.