Milli Savunma Bakanlığının hazırladığı kanun taslağı Başbakanlıkta

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Nisan 2010 08:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM'ye sunulan değişiklik teklifine göre askeri okuldan atılan öğrenciden tazminat alınmayacak, gizli belgeler sanığa verilebilecek

? Askeri gizlilik içeren belgeler artık sanığa verilebilecek. Askeri mahkemelerde subay üye bulunmayacak. Uzman erbaşların özlük hakları da yeniden düzenleniyor. GATA öğrencilerinin harçlıkları da yeniden düzenleniyor. 42 maddelik Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'yla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, Meclis'e sunuldu. Başbakanlığa gönderilen taslakta YAŞ kararlarının Resmi Gazete'de yayınlanmamasını içeren düzenleme olmasına karşın, son anda Meclis'e gönderilen metinden çıkmış olması dikkat çekti. 14 askeri kanunda değişiklik yapan tasarıyla getirilen yeniliklerden bazıları şunlar:

OKULDAN ATILAN TAZMİNAT ÖDEMEYECEK: Askeri okullardan ilişikleri kesilen öğrencilerden personel ve amortisman giderleri alınmaması ve intibak eğitimi sırasında yapılan tedavi masrafları ile vefat edenlerin cenaze masraflarının devlet tarafından karşılanması sağlanacak. Öğrenciler hakkında geçiş hükmü düzenleniyor.

ASKERİ BELGELERDE GİZLİLİK: Yeni düzenlemeyle ?gizli? ibareli olan metinlerde gizlilik olan bölümler karartılarak sanığa verilecek. Sanık buna da itiraz edebilecek. Mahkeme bunun açılmasına ya da açılmamasına karar verebilecek.

MAYINDA ÖLENLER: Mayın arama ve temizleme faaliyeti sırasında malul olanlar ile ölenlerin dul ve yetimlerine de yeni özlük hakları veriliyor.

UÇUŞ, DALIŞ VE PARAŞÜTLE ATLAMADA SAKAT KALANLAR: 16 yaşını tamamlamış öğrencilerin; uçuş, dalış ve paraşütle atlamalarından dolayı sakat kalmaları veya şehit olmaları halinde 2629 sayılı kanundan yararlanmalarının sağlanacak.

MALUL OLAN UZMAN ERBAŞA İSTİHDAM İMKANI: Malul olan uzman erbaşların, sözlemeleri sıhhi arıza nedeniyle feshedilmeyecek. Sözleşmeler 45 yaşına kadar uzatılabilecek. ? NEVİN BİLGİN ANKARA

Hukukçu olmayan heyetten çıkacak

Tasarıyla Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usul Kanunu'ndaki düzenleme ile iki hukukçu subay ve bir hukukçu olmayan subay üyeden oluşan askeri mahkemelerdeki hukukçu olmayan subay üyeler çekiliyor. Askeri mahkeme heyetinin üç askeri hakimden oluşması ve bunların en kıdemlisinin mahkeme başkanlığı görevini yürütmesi sağlanacak.

ÜNİVERSİTE BİTİREN ASTSUBAYA KIDEM: Kıdem sırasında üniversite mezunu olup da astsubaylıktan subaylığa geçirilenlerin sözleşmeli subaylardan önce yer alması sağlanacak.

UZMAN ERBAŞLARA MAZERET İZNİ: Subay, astsubay ve uzman jandarmalarda olduğu gibi uzman erbaşlara da mazeret izni verilecek.

UZMAN ERBAŞLARA İKRAMİYE: Uzman erbaşlara da rütbeli TSK personeli gibi ikramiye ve yabancı dil tazminatları ödenecek.

NATOPOL'A YENİ KADRO: MSB'ye bağlı NATOPOL'deki kadrolar da yeniden düzenleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber