ÖSYM'nin Sınav Soru ve Cevaplarını Yayınlamamasının Zemin Oluşturacağı Sorunlar

Türkiye'deki hemen hemen tüm merkezi sınavlar, ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Ancak, ÖSYM sadece ÖSS sınavı sonrasında soru ve cevapları açıklamaktadır. Bu sınav dışında kalan TUS, KPDS, ÜDS, LES ve KPSS vb. sınavlar sonrasında ise soru ve cevaplar açıklanmamaktadır. ÖSYM'nin bu tavrı sınav sorularının ele geçirilmesine ilişkin büyük bir piyasa oluşturmaktadır. Piyasada onlaca kitap sadece "en son sınav sorularını" içerdiği için satabilmektedir. Ancak, bu piyasaların oluşabilmesi sınav sorularının elde edilebilmesine ve bu da belirli mali ilişkilere dayanmaktadır. Bu durum Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan şeffaflığın hayata geçirilememesi halinde bazı kişilerin kirli ilişkilere bulaşması için zemin hazırlanmış olmaktadır. Diğer taraftan, 1999 yılında yapılan DMS sınav sorularını yayınlayabilen ÖSYM'nin Pazar günü yapılan KPSS-Öğretmenlik sınav sorularının niiçin yayınlamadığı anlaşılamamaktadır.

Haber Giriş : 15 Temmuz 2003 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM'nin Sınav Soru ve Cevaplarını Yayınlamamasının Zemin Oluşturacağı Sorunlar

Türkiye'deki hemen hemen tüm merkezi sınavlar, ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Ancak, ÖSYM sadece ÖSS sınavı sonrasında soru ve cevapları açıklamaktadır. Bu sınav dışında kalan TUS, KPDS, ÜDS, LES ve KPSS vb. sınavlar sonrasında ise soru ve cevaplar açıklanmamaktadır. ÖSYM'nin bu tavrı sınav sorularının ele geçirilmesine ilişkin büyük bir piyasa oluşturmaktadır. Piyasada onlaca kitap sadece "en son sınav sorularını" içerdiği için satabilmekte, bir çok dershane ise "sınav sorularını" elde ettiği için imaj oluşturmaya çalışmaktadır. Ancak, bu piyasaların oluşabilmesi sınav sorularının elde edilebilmesine ve bu da belirli mali ilişkilere dayanmaktadır. Bu durum Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan şeffaflığın hayata geçirilememesi halinde bazı kişilerin kirli ilişkilere bulaşması için zemin hazırlanmış olmaktadır. Diğer taraftan, 1999 yılında yapılan DMS sınav sorularını yayınlayabilen ÖSYM'nin Pazar günü yapılan KPSS-Öğretmenlik sınav sorularının niiçin yayınlamadığı anlaşılamamaktadır.

Bu noktada, sınav soru ve cevaplarının yayınlanmaması nedeniyle, sınavlara katılan öğrencilerin, sınav sonrasında kaç doğru soru yapabildiklerini hiç bir zaman net olarak bilememesi de ayrı ve önemli bir sorun olarak karşımızda bulunmaktadır.

Belirtilen soruların aşılabilmesi için ÖSYM'nin soru bankasına ilişkin alt yapısının güçlendirilmesi gerekmektedir. 1990'lı yıllarda KPSS türü sıınavlara giren aday sayısı 1000 yada 2000 kişi ile sınırlıydı. Ancak bugün sadece öğretmenlik sınavı için 130 bin aday sınava katılmaktadır. İİBF, SBF ve İşletme fakültesi mezunlarından da bu tür sınavlara 25 bine yakın kişi katılmaktadır. Dolaysıyla ÖSYM'nin sınav sorularına ilişkin alt yapısını bir an önce güçlendirmesi gerekmektedir.

Memurlar.NET olarak, ÖSYM'nin bu ilgisizliğini, sınav sonrasında sınava katılan adayların katkısı ile bir nebze olsun çözümlemeye çalışmaktayız. Son sınavda 200'e yakın site ziyaretçisi KPSS-Öğretmenlik Sınav soruları bölümüne katkıda bulunmuştur. Bu katkılar ile sınav sorularının bir kısmı sitemizde yayınlanabilmiştir.

Ancak, şeffaflığın sağlanması ve adayların nerede yanlış yaptıklarının tam olarak bilinebilmesi için sınav sorularının yayınlanması bir zorunluluktur. Her adaydan sınav başına 40 milyon lira alan ÖSYM'nin bu hususa ilişkin altyapıyı sağlaması en büyük temennimizdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber