Kara Harp Okulu'na basın turu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2010 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Kenan Hüsnüoğlu, kanunda ve yönetmelikte belirlenen hükümler dışında Harbiyelilerle ilgili olarak herhangi bir şekilde farklı yöntemler takip edilmek suretiyle okuldan uzaklaştırma yönteminin izlenmediğini bildirdi.

Tümgeneral Hüsnüoğlu, Genelkurmay Başkanlığının Kara Harp Okuluna düzenlediği basın turunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Kara Harp Okulu tarafından bazı ülkelere karşılıklı öğrenci gezileri düzenlendiğini belirterek, Yunanistan'ın da bu ülkeler arasında olup olmadığını sorması üzerine Tümgeneral Hüsnüoğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 44 ülke ile askeri eğitim işbirliği konusunda girişim başlattığını, bu 44 ülke içerisinde hangi ülkelerin olduğunu bilmediğini ifade etti.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki askeri ilişkilerin geliştirilmesine yönelik girişimlere işaret eden Tümgeneral Hüsnüoğlu, ancak bu konuda kendisini cevap makamı olarak görmediğini söyledi.

Kara Harp Okulunda kaç öğrencinin bulunduğunun sorulması üzerine Tümgeneral Hüsnüoğlu, okulda 2 bin 700 Harbiyeli öğrencinin eğitim gördüğünü bildirdi.

Okulun aynı zamanda sözleşmeli subay adaylarının eğitimlerinin belli bir bölümünü de üstlendiğini belirten Tümgeneral Hüsnüoğlu, şu anda da sözleşmeli subay adaylarının İzmir Menteş'te temel askeri eğitim aldığını ve Haziran içinde okula gelerek dershane ortamında eğitim alacaklarını kaydetti.

Sözleşmeli subay adaylarının sayısının 400 civarında olduğunu ifade eden Tümgeneral Hüsnüoğlu, okulda 104 misafir askeri personel bulunduğunu, bunlar arasındaki tek kız öğrencinin KKTC'den olduğunu söyledi.

Kara Harp Okulunda Harbiyeli 89 kız öğrencinin eğitim gördüğünü bildiren Tümgeneral Hüsnüoğlu, ?Bu öğrencilerimiz, iftiharla ifade etmek gerekirse çok başarılıdır? dedi.

?FARKLI BİR OKULDAN UZAKLAŞTIRMA YÖNTEMİ YOK?

Bir gazetecinin Kara Harp Okulunda bazı öğrencilerin uzaklaştırıldığı yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Tümgeneral Hüsnüoğlu, Kara Harp Okulundan öğrencilerin uzaklaştırılmasının ve öğrenci olmak koşullarını kaybetme hususunun 2000 yılında yayınlanmış olan 4566 sayılı Kanun'un 38. maddesinde belirtilen hususlar ve 2001 tarihli yönetmeliğin 44. maddesinde yer alan, giriş koşullarını açıklayan hükümler çerçevesinde gerçekleştirilmekte olduğunu kaydetti.

Tümgeneral Hüsnüoğlu, ?Kanunda ve yönetmelikte belirlenen hükümler dışında Harbiyelilerle ilgili olarak herhangi bir şekilde farklı yöntemler takip edilmek suretiyle okuldan uzaklaştırma yöntemi izlenmemektedir. Dolayısıyla okuldan ayrılan öğrencilerimiz kanun ve yönetmelikte belirtilen hükümler çerçevesinde askeri öğrenci olma koşullarını kaybetmelerinden ötürü okuldan ilişikleri kesilmektedir. Bunun dışında idarenin herhangi bir tasarrufu mümkün değildir? diye konuştu.

Kara Harp Okulunda seçmeli ders olarak Ermenice'nin ne zamandan itibaren okutulmaya başlandığı, okutmanın Ermeni olup olmadığı ve kaç öğrencinin Ermenice öğrendiğinin sorulması üzerine Tümgeneral Hüsnüoğlu, ikinci dilde eğitim verilirken ilk önce öğrencinin İngilizce'yi belirli bir düzeyde bilmesi zorunluluğunun gözetildiğine dikkati çekti.

?120 ÖĞRENCİ ERMENİCE EĞİTİMİ ALDI?

Okulda yabancı bir okutman bulunmadığını, üniversitelerde Ermenice üzerine eğitim almış öğretim üyeleri tarafından ders verildiğini ifade eden Tümgeneral Hüsnüoğlu, Ermenice eğitimine 2000 yılında başlandığını söyledi.

Şu ana kadar 120 öğrencinin Ermenice eğitimi aldığını, halen dört öğrencinin öğrenim gördüğünü belirten Tümgeneral Hüsnüoğlu, okulda komşu ülkeler ve dünyada yaygın olan bazı dillerde toplam 12 ayrı dilin öğretildiğini bildirdi.

Kara Harp Okulunda bazı kitapların okunmasının yasaklandığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, Tümgeneral Hüsnüoğlu, haberin gerçekleri yansıtmadığını, böyle bir şeyin bu zamana kadar Kara Harp Okulunda söz konusu olmadığını kaydetti.

Geçtiğimiz yıllarda Kara Harp Okulunun sivil kaynaktan öğrenci temini sırasında, İzmir Menteş'teki kampta verilen eğitimde bazı öğrenci adaylarının kamptaki koşullar nedeniyle ayrıldıkları yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Tümgeneral Hüsnüoğlu, Kara Harp Okulunda, İç Hizmet Kanunu ve yönetmelikte belirtilmiş olan, bir subayda bulunması gereken nitelikleri kazandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Öğrencilere akademik eğitim verdiklerini ve öğrencileri geleceğin komutanları ve liderleri olarak yetiştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Tümgeneral Hüsnüoğlu, ?Öğrencilerin geleceğin komutan ve liderleri olabilmeleri için fiziken ve bedenen de çok güçlü bir bünyeye sahip olmaları gerekir? dedi.

Kara Harp Okulundaki savaş beden eğitimi programına okulun Ankara'ya geldiği 1936 yılından itibaren çok büyük önem verildiğini dile getiren Tümgeneral Hüsnüoğlu, askeri liseden gelen öğrencilerin 14 yaşından itibaren savaş beden eğitimi konusunda çok iyi eğitim aldıklarını, lise sonunda Kara Harp Okuluna geldiklerinde de çok fazla zorlanmadıklarını kaydetti.

Sivil öğrencilerin de doğal olarak okula geldiklerinde savaş beden eğitimi konusunda diğer askeri lise öğrencilerinin standartlarına ulaşmak için daha fazla efor sarf etmek durumunda olduklarını belirten Tümgeneral Hüsnüoğlu, ?Ancak, aradaki bu boşluğu makul bir zaman dilimi içerisinde öğretmenlerimizin de azami gayreti ve özverisiyle kapatmaktadırlar? dedi.

Okulda bu konuyla ilgili bir sorunla karşılaşmadıklarını, okula gelen Harbiyelilerin tamamına yakınının arzu edilen standartlara ulaştığını söyleyen Tümgeneral Hüsnüoğlu, kamptan öğrencilerin savaş beden eğitimi nedeniyle ayrılmaları konusunun gündemlerine gelmediğini ve gerçekleri yansıtmadığını kaydetti.

Okulda liderlik eğitiminin nasıl verildiği ve eğitimin sonuçlarının nasıl test edildiğinin sorulması üzerine Tümgeneral Hüsnüoğlu, okula öğrenci kabul ederken liderlik özelliklerinin olup olmadığı konusunda sınav yapmadıklarını belirtti.

Bazı aday öğrencilerin doğuştan liderlik özellikleri olabileceğini ancak bunun, doğuştan liderlik özelliği olmayanın ileride iyi bir komutan olmayacağı anlamına gelmediğini dile getiren Tümgeneral Hüsnüoğlu, liderlik özelliklerinin geliştirilebileceğini söyledi.

Öğrencilere dört yıllık süre içerisinde dershane ortamında üç ayrı liderlik dersi verdiklerini ifade eden Tümgeneral Hüsnüoğlu, okulda haftada yarım gün tatbiki eğitim verildiğini belirtti. Tümgeneral Hüsnüoğlu, öğrencilerin son sınıfta almış aldıkları görevlerin tamamen liderlik üzerine olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber