Öğretmenlerin Kariyer sınavı Temmuzda

Haber Giriş : 19 Şubat 2005 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlikte kariyer basamaklarıyla ilgili çalışmasını tamamlayan Milli Eğitim Bakanlığı, yönetmelik taslağını Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşüne sundu. İlk sınav temmuzda.

Uzman öğretmenliğe yükselmek isteyenler için ilk sınav temmuz ayında yapılacak. ÖSYM'nin yapacağı kariyer sınavında, öğretmenlerin Türkçe, Genel Kültür, Pedagojik Formasyon ve Mevzuat bilgileri ölçülecek.

Öğretmenlikte kariyer basamakları ile ilgili yönetmelik çalışmasını tamamlayan Milli Eğitim Bakanlığı, yönetmelik taslağını Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşüne sundu. Yönetmelik, Bakanlığa toplam 620 bin serbest öğretmen kadrosunun yüzde 20'sini uzman öğretmen, yüzde 10'unu ise başöğretmen olarak değerlendirme imkanı tanıyor.

Branşa göre sıralama

Sınavda hangi alanlardan soru sorulacağı da belli oldu. Sınavda, 20'şer puanlık Türkçe ve Genel Kültür, 50 puanlık Pedagojik Formasyon ve 10 puanlık Milli Eğitim Mevzuatı sorusu sorulacak. Başöğretmenlik sınavında mevzuat ile ilgili soruların ağırlığı 30 puana yükselirken, pedagojik formasyon sorularının değeri 30 puan olacak. Sınavda 100 üzerinden en az 60 puan alanlar başarılı sayılırken, sınavda başarılı olduğu halde MEB'in belirlediği kontenjana giremeyen öğretmenlerin puanları 3 sınav dönemi geçerli olacak.

Sınav değerlendirmesi

Öte yandan MEB, eğitim sendikalarının eleştirilerini dikkate alarak, sınav sonuçlarının branşlara göre gruplandırılıp değerlendirilmesi yönünde bir düzenleme yaptı. Sınavda sorulan soruların bazı branş öğretmenlerini (Örneğin Türkçe) diğerlerine göre avantajlı konuma getireceği uyarısından sonra, sınav sonuçlarının branşlara göre gruplandırılmasına karar verildi. Yani sınava giren her öğretmen kendi branşındaki öğretmenlerle yarışacak; her branş için ayrı bir sınav puanı başarı sıralaması yapılacak.

Uzmanlık için sekiz yıl kıdem

Öğretmenlerin merkezi sınavda başarılı olmasının yanısıra, kıdem, hizmet içi eğitim, sicil ve etkinlik bakımından yeterli ölçütleri taşıması gerekecek. Kendi branşında ya da eğitim bilimleri alanında yüksek lisans eğitimi almış öğretmenler kariyer sınavına girmeden uzmanlık ya da baş öğretmenlik için başvurabilecek.

Uzmanlık için başvuranlarda en az 8 yıl öğretmenlik yapma şartı aranacak. Yüksek lisansı olan veya KPDS dil sınavında 'C' düzeyinde belgesi olan öğretmende 7 yıl, doktoralı öğretmende 6 yıl kıdem yeterli sayılacak. Baş öğretmenliğe ise uzman öğretmenlikte 6 yıl çalışmış olanlar başvurabilecek. Yüksek lisans ve KPDS'de 'C' belgesi olanlarda 5 yıl, doktorası olanlarda 4 yıl çalışma şartı aranacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber