Sağlıkta 3 haber

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2010 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanlar tuz, et ve zeytinyağı için uyardı

Amerika, kalp hastalığının bir numaralı sebebi olarak gösterilen aşırı tuz tüketimine sınırlama getirmek için düğmeye bastı. Bu yıl içinde yürürlüğe girmesi tasarlanan yasa uyarınca hazır gıda üreticileri ve restoranlar ürünlerine tuz limiti koymak zorunda olacak. Sağlık Bakanlığı'nın hedefi her yıl yüzbinlerce Amerikalı'nın kalp krizi ve felç geçirmesine neden olan aşırı tuz tüketimini yüzde 10 sınırlamak. ABD, bu şekilde işlenmiş besinlerde ve lokantalarda sunulan yemeklerde son 30 yıldaki tuz artışının önüne geçerek sağlık giderleri için 32 milyar dolar daha az para harcamayı hedefliyor. Aşırı tuz tüketiminin nedeni olan ve ?ihmal edilen bir rahatsızlık? olarak tanımlanan yüksek tansiyonun maliyetinin yılda 73 milyar dolar olduğu açıklandı. İçindeki tuz oranına sınır getirilecek makarna sosları, ekmek, çorba ve diğer gıda ürünleri 600 milyar dolarlık bir pazara sahip.

dipNOT

Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketiminin yetişkinlerde 5 gramla (yaklaşık bir çay kaşığı) sınırlı tutulmasını tavsiye ediyor.

Zeytinyağı kötü genleri bastırıyor

Akdeniz mutfağının vazgeçilmez üyesi zeytinyağının bir faydası daha ortaya çıktı. İspanyol bilim adamları zeytinyağının kalp-damar rahatsızlıklarına neden olan yaklaşık 98 geni ?kapattığını?, etkisini azalttığını açıkladı. Kalp ve damar rahatsızlıklarından muzdarip 20 kişiyi iki gruba ayıran uzmanlar bir gruba fenol yoğunluğu fazla olan ekstra sızma zeytinyağı verdi. Diğer grup ise normal yağ kullanmaya devam etti. Cordoba Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada gönüllülerin kalp-damar hastalıklarını etkileyen genlerinin pasif duruma geçtiği görüldü.

Çok pişmiş kırmızı et kanseri tetikliyor

KIRMIZI et ağırlıklı bir beslenme düzeni olan kişilerde mesane kanserine yakalanma oranının yüksek olduğunu belirten uzmanlar, çok pişmiş olması durumunda kanser riskinin daha da arttığını açıkladılar. 12 yıl boyunca 1700 gönüllünün DNA yapısı ve beslenme düzenini inceleyen Texas Üniversitesi uzmanları kızartılmış balık ve tavuk yemenin de kanser unsuru olabileceğinin altını çizdi. Bilim adamları yemeklerin kısık ateşte pişirilmesini ve işlenmiş besinlerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber