Karadeniz'de petrol umudu

Haber Giriş : 22 Nisan 2010 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz'de bugüne kadar 4 milyar dolarlık arama yatırımı yapıldığını, eğer üretime geçilirse yatırım miktarının 50-60 milyar doları aşacağını bildirdi.

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Karadeniz'deki petrol ve doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verirken, Karadeniz'de ciddi bir potansiyelin bulunduğunu düşündüklerini ve bunun da sondajlarla ispatlanması gerektiğini söyledi.

Yaklaşık her 6 ayda bir sondaj yaparak Karadeniz'de petrol veya doğal gaz olduğunu düşündükleri yerleri deleceklerini belirten Uysal, ''İlk ispat Leiv Eiriksson ile delinen sondaj sonunda Temmuz'da olacak. Sondajların hepsi boş çıkarsa (Verileri yanlış yorumlamışız, böyle bir potansiyel yok) diyeceğiz, veya (Burada petrol veya doğal gaz bulgusu var) diyebileceğiz'' şeklinde konuştu.

Dünyanın en büyük petrol arama platformlarından biri olan Leiv Eiriksson'un Karadeniz'de derin deniz sondajları yaptığını anlatan Uysal, platformun şu anda Sinop'ta bulunduğunu, buradaki sondajlarını tamamladıktan sonra, önce Zonguldak, ardından da Trabzon'a gideceğini ve 3 yıl boyunca Karadeniz'de sondajlar yapacağını kaydetti.

Karadeniz'de ümitli oldukları yerlerde petrol veya doğal gaz bulunabilirse Türkiye'nin 40 yıllık enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını ifade eden TPAO Genel Müdürü, ''Karadeniz'de 10 milyar varil üretilebilir petrol, 3 trilyon metreküp de üretilebilir doğal gaz olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

-KARADENİZ'DE 4 MİLYAR DOLAR HARCANDI-

Söz konusu potansiyelin ortaya çıkartılabilmesi için Karadeniz'de bugüne kadar 4 milyar dolarlık arama harcaması yapıldığını anlatan Uysal, şöyle konuştu:

''1970'li yıllardan bugüne kadar sismikler yapıldı, kuyular kazıldı. O yıllardan bugüne kadar yapılanları topladığınız zaman 4 milyar dolarlık yatırım söz konusu. Şimdi artık Karadeniz'de arama yatırımları bitti, sondaj yatırımları başladı. Sondajların her birisi yaklaşık 250 milyon dolara mal olacak. 10 tane sondaj yapsanız 2,5 milyar dolar eder. Bu da harcamaların küçük bir kısmı. Esas harcama üretime başladığımız zaman olacak. O zaman her bir sahada üretim için 8-10 milyar dolar yatırım gerekecek. Bunların hepsini düşündüğünüz zaman Karadeniz'de 50-60 milyar dolardan fazla yatırım söz konusu olacak. Ama bizim yıllık enerji faturamızın ortalama 30 milyar dolar olduğunu düşünürsek, 2 yılda yatırım parası çıkmış olacak.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber