Çöp toplayan eller kalem tutmaya başladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2010 11:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van'da şehir çöplüğünün bulunduğu mahallede eğitim veren Beyüzümü İlköğretim Okulunun idareci ve öğretmenleri, zamanlarının büyük bölümünü çöplükten topladıkları malzemeleri satarak geçiren çocukları okula kazandırmayı başardı.

Van'da göç eden ailelerin yaşadığı Beyüzümü Mahallesi'nde bulunan Beyüzümü İlköğretim Okulunun idareci ve öğretmenleri, mahallenin yakınındaki şehir çöplüğünde geri dönüşüm özelliğine sahip malzemeleri toplayıp satarak aile ekonomisine katkıda bulunmaya çalışan çocuklara yönelik çalışma başlattı.

Zamanının büyük bölümünü çöplükte geçirdiği için okula gidemeyen veya sık sık devamsızlık yapan öğrencileri belirleyen okul yönetimi, bu çocukları ziyaret ederek aileleriyle görüştü.

Görüşmeler sonucunda, okula gitmeyen veya devam edemeyen çok sayıda çocuğun, eğitime kazandırılarak okula devam etmesi sağlandı.

Van Valiliğinin açtığı ücretsiz Seviye Belirleme Sınavına (SBS)yönelik kurslara katılan bu çocuklar, il genelinde yapılan deneme sınavlarında da önemli başarılar elde etti.

Okul müdürü Mehmet Kızıldeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun çöplüğe yakın bir bölgede bulunduğunu, çocukların büyük bölümünün maddi durumunun iyi olmaması nedeniyle günlük kazançlarını buradan sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Çocukların çöp alanına gitmesini istemediklerini, onların yerinin çöplük değil okul olduğunu düşündüklerini ifade eden Kızıldeniz, bu düşünceden hareketle çalışma başlattıklarını söyledi.

Bütün velileri evlerinde ziyaret ettiklerini ve çocuklarının durumu hakkında görüştüklerini bildiren Kızıldeniz, ''Çöplüğün büyük bir sıkıntı olduğunu velilere söyledik. Çocukların çöpten getireceği kazancın çok büyük olmadığını onlara anlattık. Veliler de bu durumu anlayışla karşılayarak çocuklarını okula göndermeye başladı'' dedi.

-''OKULA KAZANDIRILANLAR ARASINDA ÇOK BAŞARILI OLANLAR VAR''-

Bu çabalar sonucu çocukları okula kazandırdıklarını belirten Kızıldeniz, şöyle konuştu:

''Gördük ki okula kazandırdığımız çocuklar arasında çok başarılı olanlar var. Bu çocukların iyi bir yere gelmesi, eğitimini sürdürmesi en büyük amacımızdır. Valimizin, milli eğitim müdürlüğümüzün ve okulumuzun bütün çabaları bu yöndedir. Son zamanlarda uygulanan büyük projelerle eğitimin kalitesi giderek artmaktadır. Kalitenin artması için gerekli çabayı göstermekteyiz.''

Valilik tarafından açılan ücretsiz SBS kursları ile okulda yürütülen sosyal ve kültürel faaliyetlerin çocukların okul saati dışında çöplüğe veya başka alanlara yönelmesini engellediğini bildiren Kızıldeniz, ''Çocukların okul dışında başka yerlere gitmemesi için okulu daha cazip hale getirmeye çalışıyoruz. Bunda da başarılı olduğumuza inanıyoruz. Öğretmen arkadaşlarımızın bunda büyük katkısı vardır'' diye konuştu.

Okuldaki başarı oranının her geçen gün arttığını ifade eden Kızıldeniz, ''Son 2 ayı en iyi şekilde değerlendireceğiz. SBS'de çocukların büyük başarı göstereceğine inanıyorum. Yeter ki çöplükten uzak kalabilsinler. Çocuklarımızın başarısı bizim ve velilerin de gayretiyle daha üst seviyelere çıkacaktır'' dedi.

-VAN GENELİNDEKİ DENEME SINAVINDA 16. OLDU-

Çöplükten topladığı malzemeleri satarak aile ekonomisine katkıda bulunmaya çalışan 13 yaşındaki Fatih Altınköprü, okul idarecisi ve öğretmenlerin katkısıyla okula kazandırılan çocuklardan biri. Altınköprü, 6 kardeş olduklarını, daha önce çöplüğe giderek malzeme topladığını, bu malzemeleri hurdacılara sattığını, bu şekilde günde en fazla 1.5 lira kazandığını söyledi.

Musa Eriş de 8 kardeş olduklarını, babasının işsiz olması nedeniyle çalışmak zorunda kaldığını belirterek, derslerinde başarı göstererek doktor olmak istediğini ifade etti. Maddi durumu iyi olmadığı için doktora gidemeyen ailelere yardım etmek amacıyla doktor olmak istediğini söyleyen Eriş, hafta sonları ücretsiz SBS kursuna devam ettiğini, Van genelinde ilk 50 öğrenci arasına girmeyi başardığını kaydetti.

Öğrencilerden Mehmet Nesim Erdemir de arkadaşları gibi çöp alanda zamanını geçirdiği için okula devam edemeyen ancak daha sonra yürütülen çalışmalarla okula kazandırılan çocuklar arasında yer alıyor. Erdemir, 6 kardeş olduklarını, bütün kardeşlerin okula gittiğini belirterek, babalarına yük olduğunu düşündüğünü, bu nedenle çalışması gerektiğini söyledi. Okul saatleri dışında çalıştığını ancak derslerini ihmal etmediğini belirten Demir, okulun önünde çok trafik kazası olduğunu, bu nedenle trafik polisi olmak istediğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber