MEB'te müfettiş kavgası

Haber Giriş : 20 Şubat 2005 17:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı ilköğretim müfettişlerine, "Kendinizi düşünmüyorsanız çocuklarınızı düşünün" diyerek baskı uyguladığı öne sürülen Milli Eğitim Bakanlığı Başmüfettişi Cevdet Sezgin hakkında Bakan Çelik, soruşturma izni verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nı karıştıran ve müfettişler arasında kavgaya neden olan süreç şöyle gelişti: Osmaniye'ye giden Başmüfettiş Cevdet Cengiz, bir ilköğretim okul müdürü hakkında yürütülen soruşturmanın dosyasını istedi. Cengiz, okul müdürüne müfettişlerin hazırlık raporunda öngörülenden daha ağır ceza verilmesini istedi. Müfettişlerin karşı çıkması üzerine Cengiz, "Bakın bu soruşturmayı Ankara'ya faks çekerek ben sizden alırım. Kendinizi düşünmüyorsanız çocuğunuzu da mı düşünmüyorsunuz. Alın bu raporu daha ağır ceza getirerek yeniden düzenleyin" dedi. Bunun üzerine ilköğretim müfettişleri Yıldırım Ak, Mehmet Cırık ve Ali Baltacı, soruşturmayı Cevdet Cengiz'in isteği şekilde tamamladı.

MÜDÜR ŞİKAYET ETTİ

Bunun üzerine hakkında soruşturma yürütülen müdür kendisine ağır ceza verildiği gerekçesiyle Bakanlığa şikayette bulundu. Bakanlık müfettişleri, suçlu buldukları ilköğretim müfettişlerine, "görevlerini kötüye kullandıkları" gerekçesiyle yargılanmaları ve kademe ilerlemesinin durdurulması, müfettişlikten alınarak öğretmenliğe verilmeleri" cezalarının verilmesini önerdi. Adana Bölge İdare Mahkemesi'nde de ilköğretim müfettişleri hakkında "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla dava açıldı.

TUTANAK SAYESİNDE KURTULDULAR

Ancak ilköğretim müfettişleri, Başmüfettiş Cevdet Sezgin'in kendilerine söyledikleri sözleri tutanağa geçirmişlerdi. Bu nedenle mahkeme, 13 Ekim 2004'te "sanıklar hakkında ceza gerektirecek bir eylem bulunmadığına ve haklarında verilen kararların kaldırılmasına" karar verdi.

Olayın büyümesi nedeniyle bu kez Bakanlık Başmüfettişi Cengiz hakkında ön inceleme yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de, Cengiz hakkında soruşturma için izin verdi. Ön inceleme raporunda, Cengiz'in ilköğretim müfettişlerine yönelik baskı içeren sözleri de belgelendi.

Ancak Danıştay 1. Dairesi, Başmüfettiş Cengiz'in eyleminin soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte olmadığını karar verdi. Böylece Cengiz, başmüfettişlik görevinde kaldı.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber