Kariyer Öğretmenliğe İlişkin Soru ve Cevaplar

Öğretmenliğe unvan getiren Kanun 08.07.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış olup, sözkonusu bu Kanunda, kariyerin getireceği ücret farkının 1.1.2005 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. Bu düzenlemeden dolayı, Kanundan sonra yayımlanması beklenen yönetmeliğin en geç 01.01.2005 tarihine kadar çıkarılacağı beklenilmekteydi. Ancak yedi ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen söz konusu yönetmelik hala çıkarılamamış, bazı gazetelerde çıkan haberler ise kafaların karışmasına neden olmuştur. Bu kafa karışıklığından dolayı sitemize sık sık benzer sorular ulaşmaktadır. Bu nedenle özet bir dosya hazırladık.

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuya ilişkin görüş alış verişi için Forum bölümü Eğitim Öğretim Hizmetleri kategorisini kullanabilirsiniz.


1- Kariyer öğretmenliğie ilişkin süreç nasıl devam ediyor?

5204 sayılı ''Milli Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu' 08.07.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunun birinci maddesinin son fıkrasında "sınav, sınava katılacaklarda aranacak en az çalışma süresi, hizmet içi eğitim veya lisans üstü eğitim nitelikleri, her bir değerlendirme ölçütüne ilişkin hususlar ve puan değerleri, alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlamış olanlardan uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik için aranacak kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar) ve sicil (iş başarımı) şartları ve puan değerleri, branşlar temelindeki uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sayıları, yükselmeye ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar"ın yönetmelikle düzenleneceği belirtilmiştir. Yönetmelik hazırlanmış olup, uygun görüş için Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığına gönderilmiştir.

2- Kadroların ne kadarı başöğretmenlik ve uzman öğretmenliğe ayrılacaktır?

Toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde, başöğretmen oranı % 10, uzman öğretmen oranı % 20'dir. Bakanlar Kurulu bu oranları bir katına kadar yükseltmeye yetkilidir. (Kanun hükmü)

3- Yükselmede neler esas alınacaktır?

Kariyer basamaklarında yükselmede kıdem, eğitim (hizmet içi eğitim, lisansüstü eğitim), etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar) ve sicil (iş başarımı) puanları ile sınav sonuçları esas alınır. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılır. Değerlendirme puanının % 10'unu kıdem, % 20'sini eğitim, % 10'unu etkinlikler, % 10'unu sicil (iş başarımı) ve % 50'sini de sınav puanı oluşturur. Sınav yılda bir defa olmak üzere ÖSYM'ce yapılacak olup, sınavın 2005 yılı için, Temmuz ayında yapılması planlanmaktadır. Sınav puanının dikkate alınabilmesi için sınavdan 100 tam üzerinden en az 60 puan almış olmak gerekmektedir. Kariyer basamaklarında yükselecekler değerlendirme puanlarına göre başarı sıralamasına alınır. Sözlü sınav yapılmayacaktır. (Yönetmelik taslağı)

4- Yüksek lisans ve doktoranın önemi nedir?

Alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlamış öğretmenlerden uzman öğretmenlik, doktora öğrenimini tamamlamış olan öğretmenlerden ise başöğretmenlik için sınav şartı aranmaz. Bu durumda olan öğretmenler kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar) ve sicil (iş başarımı) ölçütlerine göre değerlendirilir. Burada belirtmiş olduğumuz açıklama Kanun hükmüdür. Bu kanun hükmü yönetmelik ile değiştirilemez. Yani uzman öğretmenlik için sadece tezli yüksek lisans geçerli olacaktır.

5- Sınav Konuları Nelerdir?

Sınavda, 20'şer puanlık Türkçe ve Genel Kültür, 50 puanlık Pedagojik Formasyon ve 10 puanlık Milli Eğitim Mevzuatı sorusu sorulacak. Başöğretmenlik sınavında mevzuat ile ilgili soruların ağırlığı 30 puana yükselirken, pedagojik formasyon sorularının değeri 30 puan olacak. Sınavdan 60 alamayanlar değerlendirme puanlamasına katılamayacak olup, 60 puan ve üzeri almasına rağmen değerlendirmede belirlenen kontenjanlara giremeyenlerin sınav puanı 3 sınav dönemi geçerli olacak. (Yönetmelik taslağı)

6- Uzman öğretmenliğe başvuruda kıdem süresi..

Uzmanlık için başvuranlarda en az 8 yıl öğretmenlik yapma şartı aranacak. Yüksek lisansı olan veya KPDS dil sınavında 'C' düzeyinde belgesi olan öğretmende 7 yıl, doktoralı öğretmende 6 yıl kıdem yeterli sayılacak.

Baş öğretmenliğe ise uzman öğretmenlikte 6 yıl çalışmış olanlar başvurabilecek. Yüksek lisans ve KPDS'de 'C' belgesi olanlarda 5 yıl, doktorası olanlarda 4 yıl çalışma şartı aranacak. (Yönetmelik taslağı)

7- Sınav değerlendirmesi

Sınav sonuçları branşlara göre gruplandırılıp, değerlendirilecek. Sınavda sorulan soruların bazı branş öğretmenlerini (Örneğin Türkçe) diğerlerine göre avantajlı konuma getirebilmesi ihtimalinden dolayı, sınav sonuçları branşlara göre gruplandırılacak. Yani sınava giren her öğretmen kendi branşındaki öğretmenlerle yarışacak; her branş için ayrı bir sınav puanı başarı sıralaması yapılacak. (Yönetmelik taslağı)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber