2'nci elde satışlar noterde ruhsatlar da postayla eve

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Nisan 2010 07:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

2. el araçların satış ve ruhsat işlemleri, 3 Mayıs Pazartesi'den itibaren noterde yapılacak. Dileyenlere ruhsatları postayla gönderilecek. Uygulamayla vatandaş 90 TL de kar edecek

Emnİyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Noterler Birliği, satış ve ruhsat işlemlerinin noterden yapılmasını sağlayacak Araç Sürücü Bilgi Sistemi'nin (ASBİS) altyapı çalışmasını nihayet tamamladı. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu amaçla kurduğu ASBİS'i, noterler ve 14 kamu kurumunun kullanımına açtı. 2. el araçların ruhsat işlemlerinin 3 Mayıs'tan itibaren noterden yapılması kararlaştırıldı. İşte 2'nci el araçlarda yeni dönem uygulamanın satışlarının satır başları:

İSTEYEN ELDEN DE ALABİLECEK

- Noter, işlemini yaptıkları 2. el araç ruhsat bilgilerini ASBİS üzerinden en yakın trafik tescil şubesine gönderecek.

- Şubeler, bilgileri ruhsata basacak.

- 2. el araç satın alanlar, isterlerse satıştan sonra 15 gün içinde ilgili tescil şubesine giderek ruhsatlarını alabilecek.

- Elden alınmayan ruhsatlar, 15 gün bekledikten sonra APS ile ruhsatta belirlenen adrese yollanacak.

- Postacı, kapıyı en fazla iki kez çalacak. Ruhsat, sahibi ya da birinci dereceden bir yakına teslim edilecek.

Vatandaş 90 TL kar edecek

- Evde bulunamayanın kapısına, not bırakılacak. Teslim edilemeyen ruhsatı emniyete geri gönderilen araç sahiplerine, ruhsatlarını satış tarihini izleyen bir ay içinde almamaları halinde 130 lira para cezası kesilecek.

- Noterler, 2. el araç satın alan vatandaşlardan sadece 20 lira işlem parasıyla 46 lira ruhsat ücreti alacak. Böylece mevcut sistemde ruhsat çıkartmak için yaklaşık 150 lira masraf yapan vatandaşlar, hem 90 liraya yakın kar edecekler, hem de bürokratik işlemler için saatlerce emniyette sıra beklemekten kurtulmuş olacaklar.

- Projenin ikinci ayağında, birinci el araç satışlarındaki ruhsat işlemlerinin de benzer bir sistemle otomobil bayilerinde tamamlanması öngörülüyor. Projenin üçüncü ayağında ise vatandaşların, ehliyetlerine emniyete hiç gitmeden yine posta yoluyla kavuşabilmeleri planlanıyor.

Soner ARIKANOĞLU/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber