Trafik, bir süre daha polis ve jandarmayla akacak...

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 11:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyelerin şehiriçi trafik hizmetlerinde söz sahibi olması Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen Karayolu Trafik Kanunu'na kaldı. Yeni kanun yasalaşıncaya kadar trafiğin düzenlenmesi, denetlenmesi ve tescil işlemleri polis ile jandarma tarafından yerine getirilmeye devam edecek.

Yeni yürürlüğe giren Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda, şehiriçi trafik hizmetleriyle ilgili tartışmalar konusunda İçişleri Bakanlığı son noktayı koydu. İçişleri'ne göre, yeni kanun polis ve jandarmaya yetki veren Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapmadığından, trafiğin düzenlenmesi, denetlenmesi ve tescil işlemleri polis ve jandarma tarafından yerine getirilecek. Belediyeler ise yalnızca yapım ve bakımından sorumlu oldukları yolların trafik düzeni ve güvenliğini sağlayacak durumda bulundurmak, yolları levhalamak ve ışıklandırmakla görevli. Belediyelerin şehiriçi trafik hizmetlerinde söz sahibi olması Meclis'te görüşülen Karayolu Trafik Kanunu'na kaldı. Söz konusu kanun şehiriçi trafik hizmetlerinde belediyelere ceza kesme gibi önemli yetkiler veriyor. Bazı belediyelerin şimdiden hazırlığa başladığı belirtiliyor.

24 Aralık 2004'te yürürlüğe giren Belediye Kanunu'na ?Büyükşehir belediyeleri şehiriçi trafik hizmetleri yapar ya da yaptırır.? hükmü konuldu. Ancak bu hüküm trafik hizmetlerinin hangi kurum tarafından yapılacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, söz konusu kanun hazırlığında Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bir ziyarette bulunarak belediyelerin trafik hizmetlerini yerine getirebileceğini ve talip olduklarını belirtti. Gökçek'in yanı sıra çok sayıda belediye başkanı şehiriçi trafiğin düzenlenmesini, denetlenmesini ve tescil işlemlerini belediyelerin yapmasını istedi. Trafik hizmetlerinin hangi kurum tarafından yerine getirileceğine İçişleri Bakanlığı son noktayı koydu.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sebati Buyuran, valilere ve belediye başkanlıklarına konu hakkında açıklamada bulundu. İçişleri Bakanlığı'na göre, yeni yürürlüğe giren Belediye Kanunu, polis ve jandarmaya yetki veren 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda herhangi bir değişiklik yapmadı. 5272 sayılı Belediye Kanunu'nun 14. maddesinde geçen ?Şehiriçi trafik hizmetlerini büyükşehir belediyeleri yapar veya yaptırır.? ibaresi ile belediyeler, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 10'uncu maddesinde yer alan yapım ve bakımından sorumlu oldukları yolların trafik düzeni ve güvenliğini sağlayacak. Yeni kanuna göre polis ve jandarmanın trafik görevleri:

Trafik için gerekli belge ve gereçlerin kurallara uyup uymadığını kontrol etmek.

Trafik düzenlemelerinin ve çeşitli tesislerin kanuna uygun olup olmadığını denetlemek.

Duran ve akan trafiği düzenlemek ve yönetmek.

El koyduğu trafik kazalarında trafik kaza tespit tutanağı düzenlemek.

Trafik suçu işleyenler hakkında gerekli işlemleri yapıp takip etmek. Trafik kazalarında tedbirlerin alınmasına yardımcı olmak ve kazazede yakınlarına haber vermek.

Araçların tescil işlemlerini yaparak belge ve plakalarını vermek.

Sürücülerin belgelerini vermek.

Taşıtların ve sürücülerin sicillerini tutmak.

Sigorta şirketlerince istenecek gerekli bilgi ve belgeleri vermek.

Belediyelerin trafikteki görevleri ise şöyle:

Yapım ve bakımından sorumlu olduğu yolların trafik düzeni ve güvenliğini sağlamak.

Gerekli görülen kavşaklara ve yerlere ışıklı trafik işaretleri, işaret levhaları koymak ve yer işaretlemeleri yapmak.

Karayolu yapısında ve üzerinde yapılacak çalışmalarda gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve denetlemek.

Karayolunda trafik için tehlike teşkil eden engelleri gece veya gündüze göre kolayca görülebilecek şekilde işaretlemek veya ortadan kaldırmak. Yol yapısı veya işaretleme yetersizliği yüzünden trafik kazalarının vuku bulduğu yerlerde, yetkililerce teklif edilen tedbirleri almak.

Çocuklar için trafik eğitim tesisleri yapmak veya yapılmasını sağlamak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber