4/B'li için üçlü becayiş mümkün mü?

Bilindiği üzere, 4/B'li personele eş durumu tayini 2009 yılında getirildi. Ancak eş durumundan tayin isteyebilmek, eşin kamu personeli olmasına ve yer değiştirme suretiyle başka yere tayin olamaması şartına bağlanmıştır. Bu kısıtlamadan dolayı 4/B'liler eş durumundan neredeyse faydalanamamaktadır. Bu halde, yapılabilecek tek şey vardır. O da, uygun bir becayiş adayı bulmaktır. Memurlar.net'in becayiş sistemine ayda 4 bin civarında becayiş kaydı bırakılmaktadır. Bazı durumlarda aday 3'lü becayiş durumu ortaya çıkmaktadır. Peki üçlü becayiş mümkün mü?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Mayıs 2010 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4/B'li personele becayiş imkanı getiren düzenleme 29 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetede getirilmiştir. Tıklayınız. (Ek madde 3)

Bu değişiklik sonrasında her kurum bir iç yönerge çıkarmıştır. Sağlık Bakanlığında çalışan 4/B'lilerin yönergesi için buraya, Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan 4/B'liler için buraya, Tarım ve Köyişleri Bakanlığında çalışan/B'liler için buraya, tıklayınız.

Bazı ziyaretçilerimiz "Üçlü becayiş mümkün müdür?" diye sormaktadır. Yani, kişi örneğin Yozgat'ta çalışmakta ve İzmir'e nakil istemektedir. Ancak bir kaç yıldır bu şekilde nakil bulamamasına rağmen, memurlar.net sisteminde Karaman'dan Yozgat'a, İzmir'den Karaman'a nakil isteyen adaylar görmektedir. Bu halde 4/B'li çalışanın, önce Karaman'a, daha sonra ise İzmir'e becayiş ile gitmesi mümkün müdür?

Bu sorunun yanıtı hem Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Esaslarda, hem de kurum içi yönergelerde yer almaktadır. Bakanlar Kurulunun belirlemiş olduğu esaslarda şu hüküm yer almaktadır: "a) Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir."

Örnek olarak Sağlık Bakanlığına bakacak olursak, Sağlık Bakanlığı yönergesinde yer alan düzenleme ise şu şekildedir: "(1) Aynı unvan ve hizmet niteliklerine sahip pozisyonda çalışan personelin il içi veya il'ler arası karşılıklı yer değişikliği; a) Pozisyonlarının vizeli olduğu il'de fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları, b) Görev yaptıkları yerin İl Komisyonu'na, karşılıklı yer değişikliği yapacakları personelin açık kimliği ve görev yerini de belirterek üstleri vasıtasıyla yazılıtalepte bulunmaları, kaydıyla yapılabilir."

Dikkat edileceği üzere hem genel düzenleme olan esaslarda hem de yönergede "fiilen bir yıl çalışmış olma" şartı yer almaktadır. Bu şarttan dolayı 4/B'linin ikinci bir becayiş tayini isteyebilmesi için en az 1 yıl görev yapması gerekeceğinden üçlü becayiş bir anda mümkün değildir. Ancak örneğimiz üzerinden gidecek olursak 4/B'linin önce Yozgat'tan Karaman'a gitmesi, 1 yıl çalıştıktan sonra da, hala İzmir'den Karaman'a nakil isteyen aynı unvanlı kurum personeli var ise, İzmir'e becayiş ile gitmesi mümkündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber