Liderlerin hayatı bu polislere emanet

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Mayıs 2010 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Onlar varsa asayiş berkemal

Yumurtalı saldırı, yumruk savurma derken gözler devlet büyüklerinin korumalarına çevrildi. Çeviklikleriyle erkek meslektaşlarını kıskandıran kadın korumalar, AKŞAM'a konuştu: Bu işte özgüven çok önemli. Gözünüz kulağınız koruduğunuz kişide olmalı

Deniz Baykal'a Van'da düzenlenen yumurtalı saldırı, eski DTP lideri Ahmet Türk'e Samsun'da ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'a Kayseri'de düzenlenen yumruklu saldırının ardından dikkatler yeniden korumalara çevrildi. Ayşe Şen, Songül Tepe, Aylin Kaya, Esin Acar ve Tuğba Aktan, İstanbul Korumalar Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları. Liderlerin hayatı, onlara emanet. Onlar, makyaj malzemesi yerine üzerlerinde sadece lastik kelepçe, yedek şarjör, telsiz ve silah taşıyor. 'Bizi ancak meslektaşımız anlar' diyerek, hepsi de yaşamlarını polislerle birleştirmiş.

BEŞ KİŞİLİK EKİPTE ŞEF

Ayşe Şen, 10 yıldır Koruma Şube'de, devlet büyüklerini koruyan ekipte. 17 yıllık polis memuru olan Şen, İstanbul Emniyeti'nin ilk kadın korumalarından. Songül Tepe de, 11 yıllık polis. O da, 8 yıldır koruma olarak görev yapıyor. Şen ve Tepe, erkek meslektaşlarının bulunduğu 5 kişilik ekipte şef olarak hizmet yapıyor. 'En küçük bir olay, ciddi tehlike doğurabilir. Gözünüzü, koruduğunuz kişiden ayıramazsınız. Bir dakikada koruduğunuz kişi çıkıp gider, nereye gittiğinizi bilemezsiniz' diyerek, görevlerinin hayati önem taşıdığını belirten Şen, özellikle siyasilere yönelik saldırıların arttığı dönemde daha fazla yoğunlaştıklarını anlatıyor.

BU İŞTE ÖZGÜVEN ÇOK ÖNEMLİ

Ekip şefi olarak bakanları ya da yabancı devlet adamlarını koruyan Songül Tepe de, 'Bu işte, kendinize güveniniz önemli' diyor. Sadece terör saldırısı olmadığını belirten Tepe, ekliyor: 'İnsanlarımızın sıkıntılarını dile getirme şekli farklı. Korunan şahsın yanına gidip, sözlü olarak saldırabilir, hakaret edebilir' diyor. Songül Tepe, Avrupa ve Arap ülkelerinden gelen heyetlerde kadın korumaya sık rastlamadıklarını belirterek, özellikle yabancı heyetlerin kendilerini görünce şaşırdığını belirtiyor. 'Sözlü protestolara aşırı tepki gösterilmiyor mu' sorusuna Ayşe Şen, 'Hakarete uğrarsa, küçük düşer devlet büyüğü. O yüzden susturmak zorundayız' yanıtını veriyor. Aylin Kaya da, 'Sözlü olarak başlar, sonra başka şekilde eylem yapabilir. Bu yüzden önlem şart' diyerek, Şen'in cümlelerini tamamlıyor.

POLİSTEN BAŞKASI ANLAMAZ

Esin Acar 10 yıllık polis memuru. 1 yıldır devlet büyüklerini koruma ekibinde. Emekli polis bir babanın kızı olan Acar, çevresinde iyi araba kullanmasıyla biliniyor. Tuğba Aktan, 24 yaşında. 2 yıldır koruma şubede görevli. İdarecilerinin yönlendirmesiyle koruma şubede çalıştığını anlatan Aktan, 'Mesleğimi severek yapıyorum' diyor. Meslektaşıyla evli olan Aktan, 'Evli olduğumuz için ilk zamanlarda sıkıntı oldu. Ancak alıştım. Zaten polisten başkası bizi anlayamaz' diye konuştu.

Kraliçe Beatrix'i düşmekten kurtardı

AyŞe Şen ve Songül Tepe, yaşadıkları ilginç bir olayı da paylaştı. Tecrübeli koruma Şen, basına da yansıyan Benazir Butto olayını şöyle anlattı: 'Makam şoförü bizi dinlemedi. Kestirme olsun diye kendi belirlediği güzergahı kulandı. O sırada İstanbul'da miting yapılıyordu. Butto'nun aracı, mitingin içinde buldu kendini. Hem makam aracı hem bizim araçlar darbe aldı.' Tepe de, Hollanda Kraliçesi Beatrix'in İstanbul programında tekne turu yapıldığını, tekneden inerken halıya takılan kraliçeyi düşmekten kurtardığı için, heyetten büyük ilgi gördüğünü söyledi. Tepe'yle birlikte Hollanda Kraliçesi ve heyetini İstanbul'da koruyan Şen ise, ayakkabısı rögara takılıp fırlayan Kraliçe'nin gelini Maxsima'yı nasıl düşmekten kurtardığını hatırlattı. Şen'in anlattığı bir diğer olay ise, eski Bakan Osman Pepe'nin eşinin Eyüp Sultan Camii'nde namaz kılarken, bir kapkaççının çantasını çalmaya çalışması. Şen, kapkaçcıyı etkisiz hale getirdiğini ifade etti. Kadın korumalar ayrıca, özellikle Amerika ve İsrailli heyetlerin korumanın talimatına harfiyen uyduğunun altını çizdi.

İstanbul'da 455 kişiyi koruyoruz

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü İsa Tüccar, 750 personelli Koruma Şube'nin yüzde 15'inin bayanlardan oluştuğunu belirterek, '340 memurumuz yakın koruma görevinde. Devlet büyüklerini koruma ekipleri de 200 kişiden oluşuyor' dedi. Bir koruma ekibinde 5 personelin bulunduğunu söyleyen Tüccar, 'Bayan koruma talebi oluyor mu?' sorusuna 'Direkt talep eden istinaslar oluyor ama aile korumasında bayanlı ekibin olması hoş olur. Biz de bulunduruyoruz' diye konuştu. İstanbul'da 455 kişiyi koruduklarını söyleyen Tüccar, 'Terörün hedefi haline gelen vatandaşımızı koruyoruz. Koruma kararı, İl Koruma Komisyonu tarafından veriliyor' dedi. Tüccar, korunacak 455 kişinin açılımını da, yüzde 30 asker, yüzde 45 kamu görevlisi, yüzde 25'i de sanatçı, işadamı, gazeteci, diğerleri ve yakınları olarak yaptı.

Nebahat KOÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber