Zonguldak'da 30 işçiye hala ulaşılamadı - Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2010 17:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Tabii ki zaman geçtikçe işçi kardeşimizle alakalı kaygılarımız ve endişelerimiz de artmıyor değil. Bunu söylemek zorundayım'' dedi.

Yıldız, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamayla ilgili 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, maden ocağındaki işçilerin yakınları ve kamuoyunu kurtarma çalışmaları konusunda sürekli bilgilendirdiklerini söyledi.

''Kurtarma ile ilgili saat verebiliyor musunuz?'' sorusunu Bakan Yıldız, şöyle yanıtladı:

''Saat veremiyoruz. O göçükten sonra ümit ediyoruz ki daha farklı fazla bir göçük yoktur. Eğer daha fazla ve sayısını bilmediğimiz göçük varsa, bulduğumuz göçük çalışmalarımızı o kadar daha geciktirecektir.''

''Yurt dışından profesyonel arama kurtarma ekibi çağırmayı düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine de Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

''TTK, bırakın yalnızca Türkiye'yi, Avrupa'da da belli bir seviyede ve yeri olan işletmedir. Herhangi bir kazada direkt buradan giderler, 500-600 metre aşağıda yaklaşık 400 tecrübeli elemanla beraber TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın sevk ve idaresiyle bu görevi yapmaktadırlar. Kurtarma ekibinin de sağlığını, sıhhatini düşünerek son derece itinalı çalışma yapılıyor. Kriz masasında 10-12 tecrübeli arkadaşımız var. Yurt dışından destek alacak herhangi durum şu an söz konusu değil, eğer öyle olduğuna inansaydık zaten hiç beklemeden bu arkadaşları da getirirdik. Ama bildiğiniz gibi geçen ay ABD'de oldu, 29 kişi orada öldü. Madenle alakalı konularda TTK itinalı çalışmasına devam edecek.''


GÖÇÜK TEMİZLENİYOR

- Zonguldak Valisi Erdal Ata, Ama TTK'nın ekiplerinin göçük yerine kadar ulaştığını, göçüğü temizleme çalışmalarına başlandığını belirterek, "Ancak Göçüğün boyutu konusunda net bilgi veremiyorlar" dedi.

Ata, TTK Müessese Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 25 kişiden oluşan gelişmiş kurtarma ekibinin 5'er kişilik gruplar halinde çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

Bölgedeki tünellerde gaz ölçümlerinde çok yüksek orandaki karbonmonoksit gazının ekiplerin çalışmalarını güçleştirdiğini belirten Ata, şöyle devam etti:

''Ama TTK'nın ekipleri sabaha kadar vardiya sistemi ile çalıştılar. Sıfırdan yeni hat döşeyerek içeriye temiz hava verdiler ve göçük yerine kadar ulaştılar. Şu anda göçüğü temizleme çalışmalarına başlandı. Göçüğün boyutu konusunda net bilgi veremiyorlar. Ancak vatandaşlarımızın şunu bilmesini istiyorum ki, devletimizin tüm kamu kurum ve kuruluşları üzerine düşen azami gayreti sarf ediyorlar. Temennimiz, mahsur kalan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak.''

Gazetecilerin ''İşçilerden hala ümit var mı?'' şeklindeki sorusuna Ata, ''Biz umudumuzu kesmedik. Ancak insanlara da net bilgi vermemiz mümkün değil'' dedi.

Ata, ''İhmal söz konusu mu?'' sorusunu da şöyle yanıtladı:

''Olay ilk duyulduktan sonra buraya intikal ettik. TTK'daki arkadaşlarımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Zonguldak Bölge Müdürlüğünün Teftiş Kurulu ölçümleri aldı. Bize verilen bilgilerde dün patlama öncesinde saat 12.59'da yapılan ölçümlerde metan gazı oranı yüzde 1'in altında. Daha sonra dinamit patlatılıyor, belli bir süre geçtikten sonra gaz değerleri yine normal oranda. Yalnız arkadaşlarımız çalışmaya başladıkları sırada açıklanması zor bir biçimde aniden metan gazı ortaya çıkıyor. Patlama da bunun ardından meydana geliyor.''

YILDIZ: KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamayla ilgili ekiplerin kurtarma çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Kurtarma ekiplerinin 2-2,5 saat arayla daha hızlı çalışmak için değiştiğini anlatan Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

''Bütün vakti verimli kullanmak istiyoruz. Yorgunluktan dolayı zaman kaybetmek istemiyoruz. Metan gazı seviyesi 600 ppm'lere kadar düştü. Bu iyi bir şey. Yani temiz hava sirküle etmeye başlıyor ki, arkadaşlar rahat çalışsın. O taş ve kaya göçüğünü temizliyor olmamız lazım, şu anda oradayız.''

''Kurtarma ekiplerinin gazdan zehirlendiği'' yolundaki soruya Bakan Yıldız, ''Zehirlenme değil. Seviyenin yükselmiş olmasına göre cihazları yanında, onları takıyorlar. Kendilerine dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. 'İkinci bir sıkıntı yaşamayalım' diye. Zaten aşağıdaki arkadaşlarımız yeterince üzüntü kaynağımız. O yüzden son derece dikkatli davranmalarını istiyoruz'' diye konuştu.

Bir gazetecinin ''maden ocağında baretlerin bile eridiğinin söylendiğini'' ifade etmesi üzerine de Yıldız, şöyle dedi:



''Arkadaşlar üzüntümüz büyük. Fakat bir yandan iş yapabilmemiz lazım. Bizler bu sorumluluğu omuzlarında hisseden kişiler olarak, ekip olarak ve kurumlarımız olarak üzüntümüzü kalbimize gömeceğiz ama bir yandan da iş yapmamız lazım. Allah sabırlar versin yakınlarına. İnşallah biz onları sağlıklı çıkartabilmenin ümidi ile burada çalışmalarımıza devam ediyoruz.''

GÖÇÜĞÜN OLDUĞU ALANA ULAŞILDI

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamayla ilgili, ''Göçüğün olduğu yerdeyiz, umudumuzu koruyoruz'' dedi.

Bakan Dinçer, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Servis Kuyusu alanında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en profesyonel kurtarma ekiplerinin görev yaptığını söyledi.

Kurtarmaya yönelik 400 kişinin ellerinden gelen çalışmayı ortaya koyduğunu vurgulayan Dinçer, şöyle kaydetti:

''Göçüğün olduğu bölgeye ulaşıldı. Havalandırma temin edildi. Sabahleyin ilk kazma vuruldu, Göçüğün temizlenmesine başlandı. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Sükunet tavsiye ediyoruz. Dün, saat 13.28'de grizu patlaması oldu. Onun dışında patlama yok. Henüz göçüğün büyüklüğü konusunda ve işçilerimize nasıl ulaşacağımız konusunda elimizde yeteri kadar bilgi yok. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Mümkün olduğu kadar en kısa zamanda ulaşmaya çalışacağız. Göçüğün olduğu yerdeyiz, umudumuzu koruyoruz. Çünkü metan gazının olmadığı bölümlerin olduğuna dair bilgiler var elimizde. Ümit ediyorum ki işçilerimiz o bölgededirler. Umudumuzu kaybetmeye hiç gerek yok. İnşallah korktuklarımız başımıza gelmez.''



UMUTLU BEKLEYİŞ

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında ulaşılmaya çalışılan 30 işçinin yakınlarının 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu önündeki bekleyişi sürüyor.

TTK'dan emekli maden işçisi Turan Kebabcı (56), maden mühendisi 28 yaşındaki oğlu Koray'ın 4,5 yıldır özel firmada çalıştığını, maden ocağı yakınındaki evlerinden ambulans sesini duyarak kazayı haber aldığını söyledi.

Patlamanın eksi 540 kotunda olduğunu duyunca oğlunun da işçiler arasında yer aldığını anladığını anlatan Kebabcı, şöyle dedi:

''Oğlum, Zonguldak Karaelmas Üniversitesinde 2 yıllık maden teknikerliği bölümünden mezun olmasının ardından dikey geçişle Konya Selçuk Üniversitesinde maden mühendisliğini bitirdi. Patlamanın olduğu ocakta maden mühendisi oğlum var, yüzde 1 umudum bulunuyor. Ben maden ocaklarını çok iyi biliyorum. Oğlum da madenle ilgili bir iş kazanınca karşı çıkmadık. Özel firmada iş bularak çalışmaya başlamıştı.''

Ahmet Özbay, kardeşi Murat'ın 36 yaşında olduğunu, yaklaşık 5 yıldır firmada çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:

''Kardeşimin 2 çocuğu var. İlk kez maden ocağında çalışmaya başlamıştı. Babamız madenden emekli. Maden ocaklarının tehlikelerinin farkındayız. Ancak hiç böyle bir kazayla karşılaşmamıştık. Ben kardeşimin sağ kurtulacağından ümitliyim. İçimde herhangi sıkıntı yok. Çalışmalar konusunda net bilgi alamıyoruz. Kuyudan sürekli birileri inip çıkıyor, biz de bekliyoruz.''

İşçilerden bir yıl önce evlenen Sadık Kocakaya'nın annesi Sebahat Kocakaya, oğlunun 5 yıldır firmada elektrik teknisyeni olarak çalıştığını, dün öğlen saat 13.00'ten itibaren beklediklerini ifade ederek, ''Kimse yok mu? Allah bize yardım etsin. Sizin yakınınız yerin altında olsa ne isterdiniz? Bizi düşünün'' dedi.

Kocakaya'nın eşi Dilek de ''Sadık ne olur sağ salim gel'' diye ağıt yaktı.

Kocakaya ailesinin yakınlarının sürekli sinir krizi geçirmeleri üzerine ambulansta bekletildikleri görüldü.

ZONGULDAK'TAKİ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü'ne bağlı Karadon Müessese Müdürlüğü'nde, 30 işçinin mahsur kaldığı grizu patlamasıyla ilgili arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Dün saat 13.28'deki grizu patlaması sonucu 11 işçi hafif yaralanırken, galeri açma çalışmaları yapan Yapıtek firmasına ait 30 işçi patlamanın meydana geldiği Eksi 540 kodunda mahsur kaldı.

Olayın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, beraberlerinde yöre milletvekilleri Köksal Toptan, Fazlı Erdoğan, Polat Türkmen ve Vali Erdal Ata, patlamanın meydana geldiği Karadon Müessese Müdürlüğü'ne giderek yetkililerden bilgiler aldı. Heyet, kriz merkezinde durum değerlendirmesi yaptı.

Bakanlar daha sonra Gelik İşletme Müdürlüğüne de gelerek, göçük altında mahsur kalan işçilerin yakınları ile bir süre görüştü.

ÜÇ BAKAN DA OLAY YERİNDE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, konuyla ilgili olarak, ''Bu kazanın meydan gelişiyle ilgili henüz elimizde tüm kamuoyuyla paylaşabileceğimiz bilgi yok. İnşallah buradan iyi haberlerle ayrılmayı ümit ediyorum. Saat 12.59 civarında burada ölçüm yapılmış. Otomatik gaz ölçüm cihazlarında gaz oranı çok normal görünüyor. Saat 13.03 civarında aşağıda galeri açarken aşağıda dinamit patlatılıyor. Dinamit patlatıldıktan sonra ölçüm yapılıyor. Metan gazı oranının yüksek olduğu tespit ediliyor. O süreçten itibaren çalışma bırakılıyor. Elektrikler kesiliyor ve beklenilmeye başlanıyor. Saat 13.24'de tekrar ölçüm yapılıyor. Ölçümde bütün değerler normal çıkıyor. Ama 13.28'de patlama meydana geliyor. Bu patlamanın meydana geldiğine yönelik ayrıntılı bilgi elimizde yok'' dedi.

Bakan Dinçer, maden ocağının kamu işletmesi olması dolayısıyla iş güvenliği açısından da her türlü tedbirin alındığını belirterek, şunları söyledi: ''En son 22 Ekim'de denetimlerimizi yapmışız. Bu denetimlerde iş güvenliğini tehdit eden herhangi unsura rastlanmamış. Sadece müfettişlerimiz tahkimat planına ve yönergelere uygun çalışma talebinde bulunmuşlar. Onun dışında her şey normal gözüküyor. Dolayısıyla patlamanın sebeplerini görme noktasında biraz zamana ve özellikle çöküntüler kaldırıldıktan sonra yapılacak incelemelere ihtiyacımız var."

Dinçer, bir gazetecinin, "yaşanan grizu patlaması mı?'' sorusu üzerine, ''Maden ocağındaki patlama grizudan kaynaklandı, 30 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. Tam tespit yapıldı, 30 arkadaşımız aşağıda'' diye konuştu.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise, bütün kamu kurum ve kuruluşlarının, kazanın vuku bulduğu andan itibaren yoğun bir çaba içerisinde olduklarını anlattı. Üzüntülü bir iş kazasıyla karşı karşıya olunduğunu anlatan Yazıcı, şöyle konuştu: ''Umuyorum bu çalışmalar çok kısa zamanda erişimi sağlar. Yer altındaki arkadaşlarımıza sağlık ve selamet diliyorum. Vatandaşlarımıza ve ailelerine de metanet diliyorum. Allah bu tür kazalardan hepimizi korusun''

OCAKTA MAHSUR KALAN 30 İŞÇİNİN İSİMLERİ

Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Alkin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebabcı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılman, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir ve Yunus Emekçi

Patlamada hafif yaralanan 11 kişinin isimleri:

Hayri Çınar, Uğur Sayın, Ceyhan Girgin, Tuncay Kahveci, İlhan Toprak, Kemal Aydın, Halil Çamlı, Yüksel Yirmibeşcik, Şuayip Akdögel, Ekrem Güneş ve Hakan Somun.

OLAY

Alınan bilgiye göre, patlama sonucu Karadon Yeni Kuyu vinci devre dışı kalırken, binanın camları parçalandı ve çatısı hasar gördü. İlk belirlemelere göre, kafes ile yukarıya çıkan TTK işçilerinden 11 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Eksi 560 kodunda Yapıtek firmasına ait galeri sürme çalışması yapan 30 işçi, patlamanın meydana geldiği yerde mahsur kaldı. Telefon bağlantısı kesildiğinden kendileriyle irtibata geçilemedi. Asansörün patlama nedeniyle devre dışı kalması sonucu kurtarma çalışmaları yapılamadı. Hazırlanan tahliye ekipleri Gelik 75. yılı Cumhuriyet Kuyusuna yönlendirilerek, oradan patlamanın meydana geldiği yere ulaşmaya çalışıyorlar.

AA - CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber