Kamu harcamalarının yüzde 15'i denetleniyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2010 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu harcamalarının yüzde 15'i denetleniyor, 10 yıldır denetlenmeyen belediyeler var.

İçişleri Bakanlığı Müfettişi Vahdettin Özcan, kamuda etik kurallardan uzaklaşmanın yozlaşmayı meydana getirdiğini bunun da yönetime karşı güven krizi oluşturduğunu söyledi. Özcan, "Bizde hesap verilebilirlik henüz sağlanabilmiş değil. 10 yıldır harcamaları denetlenmeyen belediyeler var. Türkiye'de kamu harcamalarının yüzde 13-15'i denetlenebiliyor. Her kurum gerek denetim organlarına gerekse yargıya hesap verebilir olmalı." dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından personele yönelik hizmet içi eğitim programları kapsamında düzenlenen "Kamuda Etik Kültürü" konulu seminer Tayyare Kültür Merkezi'nde yapıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra ilçe belediyelerinde görevli personelin de katıldığı seminerde konuşan İçişleri Bakanlığı Müfettişi Vahdettin Özcan, son 10-15 yılda etik dendiğinde akla meslek kurallarının geldiğini belirterek, etiğin aslında evrensel bir kavram olduğunu vurguladı.

Etikle hukuk arasındaki bağlantıya değinen Özcan, hukukun yasalar çerçevesinde ne yapılabileceğini, etiğin ise ne yapılması gerektiğini belirttiğini vurguladı.

Hukukun amacının adaleti gerçekleştirmek, etiğin amacının ise iyiye ve doğruya ulaşmak olduğunu ifade eden Özcan, "Kamu yönetiminde etik, kamu görevlilerinin karar alırken ve kamu hizmetlerini yürütürken uymaları gereken tarafsızlık, dürüstlük, adalet, saydamlık ve hesap verebilirlik gibi bir takım ahlaki değerler ve ilkeler bütününe denir. Bizde hesap verilebilirlik henüz sağlanabilmiş değil. 10 yıldır harcamaları denetlenmeyen belediyeler var. Türkiye'de kamu harcamalarının yüzde 13-15'i denetlenebiliyor. Her kurum gerek denetim organlarına gerekse yargıya hesap verebilir olmalı." diye konuştu.

Siyaset, yönetim ve yargının hem kurum olarak hem de aktörler olarak bütün ülkelerde güven kaybıyla karşı karşıya olduğunu dile getiren Özcan, bunun kurumların ve yöneticilerinin kendilerini yenileyememesinden kaynaklandığına değindi.

Kamuda etik kurallardan uzaklaşmanın beraberinde yozlaşmayı getirdiğini açıklayan Özcan, "Adam kayırmacılık, siyasal kayırmacılık, hizmet kayırmacılığı, rant kollama, vurgunculuk, lobicilik, rüşvet, hediye alma, verimsizlik ve israf da kamudaki yozlaşma örnekleridir. Yozlaşmanın sonucunda da yönetime karşı güven krizi ve liyakatsizliği meydana getiriyor. Bizim en önemli sorunumuzda liyakatsizlik yani işin ehline verilmemesi. 'Benim adamım olsun da taştan olsun' mantığı. Güçsüz insanlara iş yaptırmak kolaydır. Talimat verirsiniz, onlar da harfiyen yerine getirir. Hiçbir itirazla karşılaşmazsınız. 'Hayır' demeyi bilen yönetici ve toplum olmalıyız. Günümüzde kamu etiğinin yeniden inşa edilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber