DDK: Üst kurulların varlık sebebi yeniden belirlensin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Mayıs 2010 22:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Cumhurbaşkanlığı, düzenleyici ve denetleyici kurul ve kurumların Avrupa Birliği (AB) normları dikkate alınarak faaliyet ve sorumluluk alanları ile varlık sebeplerinin yeniden belirlenmesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), düzenleyici ve denetleyici kurumların oluşumu, teşkilatı, yetki ve görevlerine ilişkin denetim raporunu tamamladı. Raporda, SPK, RTÜK, Rekabet Kurumu, BDDK, EPDK, Kamu İhale Kurumu ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun ayrı ayrı denetimleri ışığında alınması gereken idari ve yasal tespitlere yer verildi. Buna göre kurumların idari yapı içerisindeki yerleri, görevleri, yetkileri, sorumlulukları ve hesap verebilirlikleri yönüyle oluşan belirsizlikleri bertaraf etmek üzere çerçeve bir kanuni düzenleme yapılması öneriliyor. Tüm düzenleyici ve denetleyici kurumların kurul kararlarına ilişkin davalar, ilk derece mahkemesi olarak Ankara'da oluşturulacak veya görevlendirilecek özel idari ihtisas mahkemelerinde görülmeli.

Üst kurullarda norm kadro çalışmalarına başlanılmasını isteyen Devlet Denetleme raporunda, "Gereksiz birimlerin ve kadroların önüne geçilsin. İhtiyaç fazlası kadrolar iptal edilsin." ifadelerine yer verildi. Diğer bazı tespitler ise şöyle sıralandı: "Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'nda öngörülen hususların uygulanmasına işlerlik kazandırılsın. Bütçe ve mali uygulamalar, kaynakların etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacak şekilde yeniden gözden geçirilsin. Kamu zararının ne olduğu, kamu zararının tespiti hâlinde zararın hangi ilgiliden nasıl tahsil edileceği ve konu ile ilgili cezai hükümlerin nasıl uygulanacağı konusunda gerekli düzenleme yapılsın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber