Ders kitapları seneye de ücretsiz

Haber Giriş : 23 Şubat 2005 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hükümet olarak sosyal riski azaltma adına başlattıkları ücretsiz ders kitabı dağıtımının seneye de yapılacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Çelik ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, 'Sosyal Riski Azaltma Projesi' çerçevesinde Altındağ Hüseyin Gazi Mahallesi'nde bulunan Hüseyin Güllü Ceylan İlköğretim Okulu'nu ziyaret ettiler. Çelik ve Edelman, okula gelişlerinde öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılandı. Çelik ve Edelman'ın, ABD'nin sosyal yardım kapsamında, Türkiye'deki dar gelirli ailelerin çocuklarını okula göndermesine ilişkin yaptığı 9 milyon dolarlık hibe yardımının kapsamında gerçekleşen okul ziyaretinde, öğrenciler Çelik ve Edelman'a sevgi gösterisinde bulundular. Öğrenci velileriyle de biraraya gelen Çelik ve Edelman, basın mensuplarına projeye ilişkin açıklamalarda bulundular.

Bakan Çelik, Dünya Bankası'nın 'Sosyal Riski Azaltma Projesi'nin finansının özellikle kalkınmış ülkelerin vermiş oldukları hibelerle oluştuğuna dikkat çekerek, bu kapsamda ABD'nin proje için ayırdığı 9 milyon dolarlık kaynak için ABD Başkanı Bush'a ve ABD Kongresi'ne teşekkür etti. Sosyal riski azaltma adına hükümet olarak çok önemli adımlar attıklarını anlatan ve 2003-2004 yıllarında ders kitaplarının ücretsiz dağıtıldığı hatırlatan Çelik, "Bunun bize yıllık 200 trilyona mal olmaktadır. Hükümetimiz, özellikle dar gelirli ailelere destek olmak üzere ve eğitimde kaliteyi artırmak adına böyle bir fedakarlığı yapmıştır" dedi. Çelik, önümüzdeki yıl da ders kitaplarının ücretsiz dağıtılacağını açıkladı. Proje kapsamında gönderilen paranın, özellikle dar gelirli ailelerin çocukların okula gönderilmesi teşvik etmek için kullanıldığını kaydeden Çelik, Altındağ'da proje çerçevesinde desteklenen aile sayısının 3 bin 126 olduğunu bildirdi.

ABD'DEN 9 MİLYON DOLARLIK HİBEABD Büyükelçisi Edelman ise, iki hafta önce ABD hükümetinin, Dünya Bankası'nca yürütülmekte olan 'Sosyal Riski Azaltma Projesi' kapsamında Türkiye'ye 9 milyon dolarlık hibe yaptığını belirterek, "Bu nedenle, bugün bu okulda olmaktan ve bu paranın ne şekilde kullanıldığını görmekten son derece memnunum" dedi. Türkiye'de paylaşılan değerler ve paylaşılan prensiplerin ne kadar önemli olduğunu gördüğünü vurgulayan Edelman, şöyle devam etti:

"Bu paylaşılan değerler ve prensipler zaten ilişkilerin altını çizen ve önemli olan konulardır. Paylaşılan prensiplerden biri de okuma hakkından bütün çocukların faydalanmasıdır. Bu bizim ve Başkan Bush'un önem verdiği konulardan biridir. Hangi etnik kökene, hangi dine mensup olursa olsun, nereden gelirse gelsin herkesin eğitim ve okuma hakkından yararlanması gerektiğine inanıyoruz. Bu proje, bu hakkın yaygınlaşması için de önemli bir projedir."

Gazetecilerin, 'Bu projeyle ABD, Türkiye'deki kötü imajını düzeltmek mi istiyor. ABD, bu çerçevede bu ve buna benzer projelere destek vermeyi düşünüyor mu?' yönündeki sorusu üzerine Edelman, Amerikan hükümetinin dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'deki eğitime de çok önem verdiğini ifade ederek, "Elimizden geldiği kadar buna katkıda bulunmayı arzu ediyoruz. Ama şu anda herhangi bir proje için söz vermem mümkün değil" diye konuştu. Bakan Çelik ise aynı soruya, ABD'nin yıllardan beri Türkiye'deki lisansüstü eğitim yapan öğrencilere burs verdiğini belirterek, 1 milyon 200 bin dolar olan bu tutarın bu sene 1 milyon 700 bin dolara çıkarıldığını söyledi. Bu tutarın kademeli bir biçimde 4 milyon dolara çıkarılmasının söz konusu olduğunu kaydeden Çelik, bu meseleyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere 5-13 Mart tarihleri arasında ABD'ye gideceğini bildirdi.

"GERGİNLİK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

"Medyamız şunu karıştırmamalıdır" diyen Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

"İki ülkenin hükümetlerinin birbirleriyle olan ilişkileriyle, sokakta vatandaşın duygularını birbirine karıştırmamalı. Başbakanımızda her vesileyle ifade etti: 'Bizim ABD ile hükümet olarak, devlet olarak, partner olarak, ortak olarak ve iki müttefik olarak yaşadığımız bir gerilim ve gerginlik söz konusu değil. Ben bu işin bir yetkilisi bir insan değilim; ama hükümetin bir üyesi olarak bunu ifade etmek istiyorum."

Edelman ise, iki ülke ilişkilerin iyi olduğunu belirterek, bu ilişkilerin sadece politik değil, sosyal alanlarda da geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. Çelik ve Edelman daha sonra 6-A sınıfını sınıfı ziyaret ederek sıralara oturup öğrencilerle sohbet ettiler. Burada öğrencilere 'Okulu seviyor musunuz?' diye soran Edelman'a öğrenciler hep bir ağızdan "Evet" diye bağrınca, Edelman, "Benim 4 çocuğum var. Ben onlara bu soruyu sorsam aynı cevabı alacağımı hiç sanmıyorum" karşılığını verdi. Daha sonra öğrencilerin sorularını cevaplayan Edelman, 'Çocuklarınız çalışkan mı?' sorusunu, "Çoğu zaman. Bizde diğer anne babalar gibi çocukların ders çalışması için teşvik etmek gerekiyor" diye yanıtladı. Öğrencilere İngilizce dersi alıp almadıklarını soran ve bu konuda sessiz kalan öğrencilere Bakan Çelik, "Büyükelçinin de Türkçe'si, sizin İngilizce'niz kadardır" sözleriyle destek verdi. Daha sonra öğrencilere altın kaplama kitap ayracı dağıtan Çelik ve Edelman, okul kütüphanesine ziyaret ederek, okula bağışlanan Türkçe ve İngilizce hikaye kitaplarını imzaladılar.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber