TEKEL işçileri konusunda politika değişikliğine gidilse ne olur?

Özelleştirme uygulamaları ile birlikte yaşanan en büyük sorun, işsiz kalma tehlikesidir. Hali hazırdaki 4046 sayılı Kanunun 22. maddesi sadece memurlar, sözleşmeli personel ve kapsam dışı personelin diğer kurumlara nakline imkan tanımaktadır. Daha sonra yaşanan mağduriyetlerden dolayı, işsiz kalan işçiler ise 4/C'li olarak istihdam edilmeye başlanmıştır. Ancak TEKEL özelleştirmesi, 4/C istihdamının insani olmayan yönünü ortaya çıkarmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mayıs 2010 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hali hazırdaki uygulamada, 4/C statüsü, özlük hakları iyileştirilmiş olsa da, sorunludur. Özellikle şuan alınan ücret ile 4/C'li olunması halinde alınacak ücret arasında fark bulunmaktadır. Ayrıca işçi olmaktan kaynaklanan tüm sosyal güvenceler kaybolmaktadır.

2004 yılında, bir sorunu çözmek için hayata geçirilen 4/C uygulaması, bugün geldiğimiz nokta itibariyle, işsiz kalan işçiler tarafından dahi, kabul edilmek istenmeyen bir statü olarak görülmektedir. Yönetici makamında bulunanlar, her ne kadar, 4/C uygulamasını, işsiz kalanlara sunulmuş bir lütuf olarak gösterse de, bu statü içinde bir çok sorun barındırmaktadır.

Bu hafta itibariyle, TEKEL işçileri bazı yerlerde Türk-İş'in binalarını işgal etti. Sürenin sorununa doğru yaklaşılması ve 4/C'li atanma imkanının yeniden doğması halinde, bu olaylar daha da artacaktır.

Memurlar.net olarak, özelleştirmeden birinci derece etkilenen ve yaşanan özelleştirme uygulamalarından sorumlu tutulmayacak bu kişilerin 4/C statüsünde istihdam edilmelerini telkin eden bürokrat ısrarlarının doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu kişilerin ve daha önce özelleştirme nedeniyle 4/C'li olarak istihdam edilenlerin, diğer kamu kurumlarına işçi veya memur olarak atanmaları, çok büyük bir mali yük getirmeyeceği gibi ve daha adil bir çözüm olacaktir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber