Arınç: Siyasiler RTÜK yasasına olumlu bakmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2010 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Başbakan Vekili Bülent Arınç, televizyon yayıncılarından eğitime katkı payı alınması uygulamasının yıl sonu itibarıyla biteceğini belirterek, ''Eğer Hükümet yeni bir karar alıp da bunu uzatmazsa eğitime katkı payı altında tekrar bir kesinti yapılması bundan sonra mümkün olmayacaktır'' dedi.

Arınç, Türkiye Reklam Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, göreve geldiği günden bu yana mesaisinin büyük bir kısmını, Radyo Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) yeni kanun tasarısını hazırlamakla geçirdiğini söyledi.

3984 sayılı RTÜK Yasası'nın 1994 yılında çıktığını ve üzerinden 16 yıl geçtiğini belirten Bülent Arınç, "Benden önce hazırlanan taslak sadece dört ve altı maddeden ibaretti. Oysa biz A'dan Z'ye yeni baştan bir RTÜK Kanun Tasarısı'nı hazırlamayı prensip olarak daha uygun bulduk. Bugüne kadar bu konuyu serbest platformlarda tartıştık, görüşler aldık. Sonra tasarı olarak Bakanlar Kurulunda tartıştık, görüşlerimizi ifade ettik ve nihayet imzalayıp TBMM'ye gönderdik. Meclisin gündemine, öngörülmeyen nedenlerle başka konular gelebiliyor ve sizin düşündüğünüz iş biraz daha arka plana itilebiliyor. 1 Ekimde yeni yasama dönemi başlayınca bu konuların ciddi biçimde gündeme gelmesi gerekir" dedi.

Arınç, Anayasa Komisyonundaki görüşmelere 9 Haziranda başlanacağını dile getirerek, ''Burada siyasi parti gruplarının işe olumlu bakması gerekir. Artık siyasette de yeni olumlu bazı gelişmeler var. Umarız ki cepheden karşı çıkmak yerine bu tasarıyı sahiplenmek ve hatta zenginleştirme noktasında muhalefet partilerimizin katkısı olur ve süratle 1 Temmuza kadar çok düşük bir ihtimal, ama 1 Ekimde çok yüksek ihtimalle bunu gerçekleştirmiş oluruz'' şeklinde konuştu.

-EĞİTİME KATKI PAYI-

Bülent Arınç, Türkiye Reklam Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın sektör yatırımcılarından kesilen eğitime katkı payı ile ilgili görüşlerine atıfta bulunarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Burada bir görüş, hiç alınmamasıdır, bir görüş de yüzde 1'e düşürülmesidir. Biz de bunu yüzde 5'ten yüzde 3'e düşürerek, hem doğru olanı yaptığımızı hem de bir jest yaptığımızı düşünüyoruz. Eğitime katkı payı yıl sonu itibarıyla bitmektedir. Eğer Hükümet, yeni bir karar alıp da bunu uzatmazsa eğitime katkı payı altında tekrar bir kesinti yapılması bundan sonra mümkün olmayacaktır. Bizim de temayülümüz, Bakanlar Kurulunda bu konu üzerindeki düşüncemiz, artık eğitime katkı payının televizyon yayıncılarının üzerinden kaldırılmış olmasıdır.''

Bülent Arınç, bir denetim mekanizmasına ihtiyaç olduğunun altını çizerek, ''Bundan memnuniyetsiz olduğunu ifade eden, buradan çıkmayı düşünen pek çok radyo ve televizyon kurumu var. Dolayısıyla bizim görebildiğimiz kadarıyla bir kötüye kullanmanın önüne geçmek için böyle bir denetim mekanizması olmalıydı. Bu konuda hala eleştirilere açığız. Önemli olan en güzelini, en doğrusunu bulabilmektir'' diye konuştu.

RTÜK'ün bütün özel radyo ve televizyonları denetlediğini belirten Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Peki niçin TRT'yi denetlemiyor? Şimdi burada hasis bir düşünceyle meseleye baksak 'TRT'nin denetlenmemesi gerekir' diyebiliriz, 'kamu yayıncılığı yapıyor' diyebiliriz. Ancak ben iki kurumun da içerisindeyim. RTÜK Kanunu Tasarısı'nı hazırlarken TRT'nin de RTÜK tarafından denetlenmesi gerektiği kanaatine vardık. TRT bundan çok hoşlanmasa da biz bunun doğru olacağına karar verdik. Ne kadar etkindir, ne kadar faydalıdır, ne kadar doğrudur o ayrı bir konu. Ancak biz böyle bir sistemin kendi içerisinde daha akort çalışabilmesi için buna ihtiyaç olduğunu düşündük.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber