İsrail, insani yardım gemilerine saldırdı/ Çok sayıda ölü ve yaralı var - Video

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mayıs 2010 09:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İsrail 35 aydır Gazze'yi abluka altında tutuyor. En küçük insani yardımların bile şehre girmesine izin vermiyordu. Bu insanlık ayıbına bir son vermek amacıyla Türkiye İnsani Yardım Vakfı İHH öncülüğünde 6 gemilik bir yardım filosu oluşturuldu. Ancak, İsrail kendi kara sularında olmamasına rağmen, gerçek silahlarla bu gece yarısı itibariyle Mavi Marmara gemisine saldırdı. İHH temsilcilerinin yaptığı açıklamara göre 10'un üzerine ölü ve çok sayıda yaralı var. İsrail terör Devletinin bu saldırısı nedeniyle Türkiye ve bir çok ülkede gösteriler düzenleniyor. Ayrıntılar için başlığa tıklayınız.

İskenderun Deniz İkmal Komutanlığı'na saldırının analizi... Müteahhit İsrail, taşeron PKK

50 ülkeden insanın katıldığı, 6 filoluk İnsanlık Vicdanı bu gece yarısı saldırıya uğradı. İsrail terör devleti, silahsız insanlara gerçek mermilerle saldırdı.

Birleşmiş Milletler kararlarına göre İsrail'in açık sularda gemilere müdahele etme yetkisi bulunmuyordu. Yine BM kararlarına göre Gazze limanı İsrail toprağı değil.

Ancak, Somalili korsanlardan daha vahşi bir şekilde, İsrail terör devleti gemilere saldırdı.

Memurlar.net olarak, İsrail'in silahsız sivil insanlara saldırını protesto ediyoruz.


İsrail güçlerinin, ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya müdahale ettiği, ilk belirlemelere göre 2 kişinin öldüğü, yaklaşık 30 kişinin yaralandığı bildirildi.



ERDOĞAN: BU BİR DEVLET TERÖRÜDÜR

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine yönelik saldırısını değerlendirirken, ''Bu saldırı, gerekçesi ne olursa olsun uluslararası hukuka aykırı bir devlet terörüdür'' dedi.

TEPKİSİZ KALMAYACAĞIZ

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şili'den Türkiye'ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısına ilişkin olarak, ''Bu insanlık dışı devlet terörü karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayacağımızın bilinmesi gerekmektedir'' dedi.

Erdoğan, Şili'den Türkiye'ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, Hatay'da İskenderun Deniz İkmal Komutanlığı'na yapılan saldırıda 6 askerin şehit olduğunu da hatırlatarak, ''Bu menfur saldırı milletimizin birliğine, kardeşliğini, istikrarına yapılmış bir saldırıdır. Bir kez daha söylüyorum bu kirli eller, bu kirli zihniyetler asla ve asla hedeflerine ulaşamayacaklardır'' diye konuştu.

İSRAİL TV'Sİ ÖLÜ SAYISINI 10'A İNDİRDİ

- İsrail'in Kanal 10 televizyonu, İsrail komandolarının Gazze'ye yardım taşıyan gemilere kanlı baskınında ölenlerin sayısını 10'a indirdi.

Özel televizyon kanalı, daha önce saldırıda 19 kişinin öldüğünü ve 36 kişinin yaralandığını bildirirken, son haberlerinde ölü sayısını 10 olarak verdi.

İsrail ordusuna göre de "Mavi Marmara" gemisindeki şiddet olayında 10 yolcu öldü, 2'si ağır 7 ila 10 israil askeri yaralandı.

Kıbrıs Rum yönetimi, İsrail'in gemilere kanlı baskınının ardından, İsrail büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, resmi bir açıklama yapılmasını ve Filistin topraklarına insani yardım için koridor açılmasını istedi.

Rum Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, sivil toplum kuruluşlarına hukuk ve yasalar çerçevesinde serbest hareket hakkı tanınması yönündeki çağrının yinelendiği belirtildi.

SAAT: 12.50 - SRAİL TELEVİZYONU: ÖLÜ SAYISI 19

ANKARA - İsrail Televizyonu, Gazze'ye yardım taşıyan gemilerde 19 kişinin öldüğünü, 26 kişinin yaralandığını bildirdi.

SAAT: 12.43 - İSRAİL'Lİ BAKAN: OLAY, BÜYÜK BİR SKANDALA YOL AÇACAK

DOHA - İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail donanmasının Gazze'ye yardım taşıyan filoya saldırısının "büyük bir skandala'' yol açacağını söyledi.

Ben Eliezer, ziyaret ettiği Katar'ın başkenti Doha'da yaptığı açıklamada, saldırıyla ilgili olarak, "Büyük bir skandal olacak, buna hiç şüphe yok" diye konuştu.

"Her şeyin baştan beri provokasyon olduğunu" belirten İsrailli Bakan, "Bunu yaklaşık iki ay önce planlamışlardı ve biz onlara 'Beyler bunu denemeyin, çünkü kendimizi savunma hakkımız var' diye anlatmak için her yolu denedik" dedi.

Eski savunma bakanı olan Ben Eliezer, "yolu kapatmak için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını" ifade ederek, "Herkes bizi yargılayabilir. Kan varsa, her şeyi açıklayamazsınız" diye konuştu.

'YARDIM GEMİLERİNDE SİLAH YOK'

İsrail medyasında yer alan ''Gazze'ye yardım götüren gemilerde silah vardı'' iddiasına yanıt Antalya Gümrükler Başmüdürü Fevzi Gülcan'dan geldi.

Antalya Gümrükler Başmüdürü Gülcan, Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren ve Antalya Limanı'nda bir süre bekleyen Mavi Marmara isimli Türk yolcu gemisine binenlerin gümrüklü sahada üstlerinin tek tek arandığını ve x-ray cihazından geçirildiğini söyledi.

Gemide silah bulunduğu iddialarının asılsız olduğunu belirten Gülcan, ?Türk gemisinde silah olduğu yönündeki iddialar çok gayri ciddi. Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine binenler tek tek üstleri aranarak x-ray cihazından geçirildi. Gemide silah bulunduğu iddiaları asılsızdır? diye konuştu.

ERDOĞAN VE BAŞBUĞ ACİL DÖNÜYOR

Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, yurtdışı gezilerini iptal etti, yurda dönüyorlar.

Başbakan Erdoğan, Latin Amerika'da ülkelerine yaptığı ziyareti yarıda kesti, bugün dönüyor.

Temaslarda bulunmak üzere Şili'de bulunan Başbakan Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırması nedeniyle ziyaretini yarıda kesti. Salı akşamı yurda dönmesi planlanan Erdoğan bugün Türkiye'de olacak.

ORG. BAŞBUĞ DA DÖNÜYOR

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da İskenderun'daki terör saldırısı ve İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından Mısır gezisini yarıda keserek yurda dönüyor.

SAAT: 11.05 -BARAK, DAVUTOĞLU VE GÖNÜL'Ü ARADI

TEL AVİV - İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren filoya saldırısından sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü aradığı bildirildi.

Ynet haber sitesi, Barak'ın Davutoğlu ve Gönül'ün yanı sıra Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi ile de bir görüşme yaptığını belirtti, ancak ayrıntı vermedi.

Barak'ın İsrail Genelkurmay Başkanlığı yetkilileriyle de acil durum toplantıları yaptığı kaydedildi.



SAAT: 11.00 - SALDIRI İSRAİL'İN KARA SULARININ DIŞINDA"

ANKARA - Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere kendi kara sularının, hatta arama kurtarma sahalarının da dışındaki bir yerde müdahale ettiğini belirtti.

Naiboğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'den yola çıkan Gazze, Mavi Marmara ve Defne Y gemilerini müsteşarlıktaki Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezinden takip ettiklerini bildirdi.

Mavi Marmara gemisinde 546 yolcu ile 29 mürettebatın yer aldığını anlatan Naiboğlu, diğer iki geminin ise yük gemisi olduğunu ve mürettebat ile insani yardım malzemesi taşıdığını söyledi.

Gemilerin rotasının Süveyş'e doğru olduğunu ifade eden Naiboğlu, İsrail'e ait kara suları ve arama kurtarma sahasına girmeden Filistin'e gitmeyi amaçladığını anlattı.

Kaptanının saat 04.30 sularında kendileri ile irtibat kurarak gemiye müdahale yapıldığını anlattığını belirten Naiboğlu, çok sayıda yaralının olduğunu bu şekilde öğrediklerini bildirdi.

İsrail askerlerinin işgalinden sonra otomatik tanımlama sisteminin karartıldığına dikkati çeken Naiboğlu, müdahalenin ardından gemilerin rotalarının İsrail'in Ashdod Limanı'na döndürüldüğünü tahmin ettiklerini kaydetti.

Naiboğlu, şunları söyledi:

''Şu anda gemilerle her hangi bir irtibatımız yok. Müdahale edilen nokta tamamen İsrail'in arama kurtarma sahalarının da dışında bir nokta. İsrail ana karasına 70 mil uzaklıkta bir nokta. Kara suları 12 mil. Onun dışında bir de arama kurtarma sahaları var. Müdahale edilen nokta bunların dışında bir yer. Alınan son sinyale göre gemiler hala söz konusu noktaların dışında. Uluslararası hukuk açısından böyle bir şeye hakları yok. Hem Dışişleri Bakanlığı hem de devletimizin diğer unsurları ile bilgileri paylaşıyor ve işbirliği yapıyoruz. Dilerim bu olay çok fazla büyümeden önlenir. Bu tür şeylere artık meydan verilmez.''

SAAT: 10.40 - YARALILARDAN İLK GÖRÜNTÜLER

İsrail baskınında yaralanan aktivistlerin ilk görüntüleri ajanslara düştü.

Gazze'ye insani yardım götüren gemilere yapılan operasyonun ardından, helikopterlerle Tel Aviv'e getirilen yaralılar İsrailli askerler tarafından ambulanslara taşındı.

Yaralıların sevkiyat sırasında ellerinde plastik kelepçeler olduğu görüldü.

SAAT: 10.15 - İRAN: SALDIRI İNSANLIK DIŞI

- İran, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "vahşice ve insanlık dışı" olarak nitelendirdi.

Devlet televizyonu, "'Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım' kapsamında Gazze'ye yardım götüren gemilere siyonist İsrail güçlerince düzenlenen saldırıda en az 20 kişinin şehit olduğu, onlarca kişinin yaralandığı" haberlerinin alındığını duyurdu.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu da açıklamasında İsrail saldırısını sert dille kınadı.

Açıklamada, "Dünya barışı ve emniyeti için en büyük tehdit siyonist İsrail rejimidir" denildi.

İsrail kuşatması altındaki Filistinlilere gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardım malzemeleri götüren gemilere saldırının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, "Siyonist rejim İsrail savaş suçu işliyor" denildi.

SAAT: 09.30 -İSRAİL: GEMİLERDEN ASKERLERİMİZE ATEŞ AÇTILAR

İsrail Başbakanlık Basın Sözcüsü Offir Gendelman, yardım gemilerinden İsrail askerlerine ateş açıldığını savundu. Gendelman, gemide bulunan 10 aktivistin öldüğünü, 8-10 İsrail askerinin de yaralandığı söyledi.

- İsrail Başbakanlık Basın Sözcüsü Offir Gendelman, Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan baskını NTV'ye değerlendirdi.

Sözcü Offir Gendelman, şunları söyledi:

?İsrail'e karşı kışkırtıcı bir tutum içindeydiler. Malzemeleri kontrol etme ricamızı kabul etmediler.

Gemide ateşli silahlar, bıçaklar ve sopalar vardı.

Bildiğimiz kadarıyla 10 ölü var. 5 aktivistin hastanelerde olduğunu biliyoruz. Birkaç kişi de hafif yaralandı.

Bizim askerlerimize ateş açtılar, 8-10 İsrail askeri yaralandı. Askerlerimizin bir kısmının durumu ciddi.

Gemiler şu anda Aştot Limanı'na doğru gidiyor.

Gemilerden elde edilen görüntüleri basına vereceğiz. ?

SAAT: 09.15 - YARDIM GEMİLERİYLE İLETİŞİM KESİLDİ

- İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı yetkilileri Filistin'e yardım götüren gemilerle iletişimlerinin kesildiğini belirtti.

İsrail'in "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" kapsamında Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından İHH tarafından bir kriz masası kuruldu.

Kriz Masası yetkililerinden Reşat Başer, saat 08.00'den sonra yardım gemileri ile bağlantılarının kesildiğini belirtti.

Gemilerin Hayfa Limanı'na götürüldüğü yönünde kendilerine bir takım kesin olmayan bilgilerin ulaştığını ifade eden Başer, konuyla ilgi çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Gemilerdekilerin hayatlarıyla ilgili ciddi kaygılarının olduğunu vurgulayan Başer, "Saldırıların ardından vakfımızın internet sitesine de ulaşım engellendi. Bu konuda yoğun bir saldırı oldu. İnternet sitemiz ulaşım engellendi" dedi.

SAAT: 08.02 -İSRAİL TELEVİZYONU: ÖLÜ SAYISI 16

İsrail donanmasının dün gece Gazze'ye yardım götüren başta Mavi Marmara olmak üzere 6 gemilik filoya yaptığı operasyonun ardından, İsrail'de bir televizyon kanalı 16 kişinin öldüğünü bildirdi.

İsrail televizyon ve radyo yayınlarında ölü ve yaralı sayısına ilişkin, İsrail kaynaklarına dayalı bir bilgi verilmezken, hep yabancı kaynaklara atıfta bulunulması dikkati çekti, ayrıca gemiye İsrail helikopterlerinden komandoların indiğine ilişkin, Türk televizyonlarından aktarılan görüntüler ekranlara getirildi.



İsrail televizyon kanalları, yaralananların Aşkelon'daki hastaneye sevkedildiklerini belirtirken, operasyonda yaralı askerler de bulunduğunu, bunlardan ağır yaralı birinin de Hayfa'ya nakledildiğini bildirdiler. Bu arada Kanal 10 televizyonu, gözaltına alınanların bir kısmının cezaevlerine konulması için hazırlıklar yapıldığını duyurdu.

Televizyon ayrıca, Gazze Şeridi'nden botların denize açılmasını önlemek için, Gazze kıyılarının da tümüyle abluka altına alındığını kaydetti. Kanal 2 televizyonu, gemidekilerin daha önce söyledikleri gibi pasif bir direniş içinde olmadıklarını, askerlere bıçak ve çubuklarla saldırdıklarını da ifade etti. İsrail televizyonları ve radyoları, Ankara ve İstanbul'da protesto için toplanan kalabalıkları ve Ankara'daki İsrail büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını da haberlerinde duyurdular.

Bu arada, İsrail'den şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadığı dikkati çekti. Görüşlerine başvurulan bir askeri kaynak, şu aşamada herhangi bir açıklama yapılmasının söz konusu olmadığını belirtirken, gemilere rotalarını geri çevirmeleri veya Aşdod'a yönlendirmeleri konusunda uyarı yapıldığını hatırlatmakla yetindi.

SAAT: 08.02 -İSRAİL TELEVİZYONU: EN AZ 10 ÖLÜ

İsrail'de özel bir televizyon kanalı, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında en az 10 kişinin öldüğünü bildirdi. "10" adlı özel İsrail kanalı, İsrail askerlerinin, kendilerine direnenlere ateş açtığını belirtti. Kanal, saldırıda İsrail askerlerinden ölen veya yaralanan olup olmadığın konusunda bildi vermedi.

SAAT: 08.01 - HAMAS: ACIMASIZCA BİR SALDIRI

İsrail güçleri, 'Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım' kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya ateş açtı. En az 2 kişi öldü, 30 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, İsrail askerleri helikopterle gemiye inerek ateş açtı. Saldırı sırasında 2 kişi öldü, en az 30 kişi yaralandı. Gemilerden geçilen ilk görüntülerde, bir helikopterden bazı askerlerin ellerinde silahla iple sallanarak gemiye indiği ve geminin iç taraflarına geçtiği görüldü. İnsani yardım filosundaki gemilerden sadece ''Mavi Marmara'' gemisiyle bağlantı kurulabilirken, şu an bu gemi ile de bir bağlantı kurulamıyor. Görüntülerde çok sayıda yaralının yerlerde yattığı görülüyor. Gazze'deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniye, İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım getiren gemilere müdahalesini kınadı. Haniye, İsrail'in, ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya İsrail'in müdahelesini ''acımasız bir saldırı'' olarak yorumladı.

SAAT: 07.45 - HAMAS: BAŞBAKANLIK'TA TOPLANTI

Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığında, İskenderun'daki askeri birliğe saldırı ve İsrail'in yardım gemilerine müdahalesinin değerlendirildiği bir toplantı yapılıyor. Alınan bilgiye göre, Başbakanlık Merkez Bina'da saat 07.20'de başlayan toplantıya, Başbakan Vekili Bülent Arınç ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner ile ilgili bürokratlar katıldı.

SAAT: 06.58 - GEMİDE TÜRK MİLLETVEKİLİ KAPLAN DA VAR

İsrail güçlerinin müdahale ettiği ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoda yer alan gemilerden birinde, İsveç Meclisi'nde bulunan Türk Milletvekili Mehmet Kaplan da bulunuyor. Mehmet Kaplan'ın İsveç'te yaşayan ailesi ve yakınları, İsrail'in gemilere müdahale etmesinden sonra Kaplan ile telefon görüşmesi yapamadıklarını bildirdi. Ancak Kaplan'ın, daha sonra mensubu olduğu İsveç Çevre Partisi ile telefon görüşmesi yaparak, İsrail askerlerinin gemilere müdahale etmeye başladığını ve gemilere girdiklerini haber verdiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber