Kamu Personeli Danışma Kurulu toplandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2010 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının bu hafta veya gelecek hafta içerisinde Meclis'e gönderilebileceğini kaydetti.

Kamu Personeli Danışma Kurulu, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında toplandı. Yazıcı, toplantının başında yaptığı açıklamada, Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısının bir ilk olduğunu, bu toplantının yılda 4 ayda bir olmak üzere 3 kez yapılacağını kaydetti. Bakan Yazıcı, bu toplantıların amacının yönetime yeni, çağdaş bakış açısını, bir anlamda birlikte yönetimi, kamu yönetimini egemen kılmak olduğunu söyledi.

Çalışanlara ödenen ücretlerin, onlara sağlanan sosyal hakların karşılığının millete ait kaynak olduğuna işaret eden Yazıcı, ''Bu kaynağı emanet olarak kullanıyoruz. Bu kaynağın kullanılması konusunda yöneticilere verilmiş olan yetkiler de bir ayrıcalık değil. Dolayısıyla, hep birlikte bu emaneti en iyi şekilde kullanmanın gayreti içerisindeyiz. Bu anlamda da kamu da yönetişim ilkesini egemen kılma çalışması içerisindeyiz'' diye konuştu.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu yürürlüğe girdiği günden bu yana kamuyla memur sendikaları arasında toplu görüşmelerin sürdürüldüğünü kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:

''Kimisinde uzlaşma sağlanıyor, kimilerinde sağlanamıyordu. Uzlaşma sağlanan konularda özellikle tek tek takip etmek suretiyle yasa çıkarılması gerekenleri yasa çıkarmak suretiyle, ikincil düzenlemelerle çözümü mümkün olanları ikincil düzenlemeler yapmak suretiyle hayata geçirme çabası içinde olduk. 1 milyonu aşkın kamu görevlisi sendikalı. Bu sendikal faaliyetlerin etkinliğinin artması diğer kamu görevlilerinin de sendikalara üye olma yönündeki ihtiyaçlarını, arzularını çoğaltacaktır. Kamuda çalışan 1 milyon 700 bin dolayında sendikalı olabilecek, Devlet Personel Başkanlığının doğrudan doğruya ilgi alanı içerisinde bulunan kamu personeli bulunmakta.''

Yazıcı, geçen yıl yaptıkları görüşmeler sonucu ücret konusu dışındaki noktalarda mutabık kaldıkları konular olduğunu, bunları tek tek takip ettiklerini, görüşme gündeminde bu konuları da tartışacaklarını söyledi. Bakan Yazıcı, ''Örneğin çocuk yardımı için bir sınırlama vardı, onu kaldırdık. Emekli olan memura ödenmekte olan 500 lirayı toplu görüşmelerle 750 liraya çıkarmıştık. Bu ve benzer konular 2010 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nda yer aldı ve çözüme kavuşturdu. İdari işlemlerle çözülmesi gereken konular da Ocak ayında çıkarılan Başbakanlık Genelgesiyle önemli ölçüde çözüme kavuşturuldu'' dedi.

-TASARI BU HAFTA VEYA GELECEK HAFTA İÇERİSİNDE MECLİS'E GÖNDERİLECEK-

Kanunla düzenlenmesi gereken konuların da önemli bir kısmını hazırladıkları, halen Başbakanlık'ta bulunan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yaptıkları düzenlemeler içerisinde büyük ölçüde çözüme kavuşturmuş olacaklarını belirten Yazıcı, söz konusu tasarının yetiştirebildikleri takdirde bu hafta, yetiştiremedikleri takdirde gelecek hafta içerisinde Meclis'e gönderileceğini vurguladı ve şöyle devam etti:

''Bunu elbette basınla ve sendikalarımızla paylaşacağız. Belki bu noktada sendikalarımızın bir eleştirisi olacak. Biz bunu görmedik diyecekler ama zaten müzakere ettiğimiz konuların çoğu bu tasarıda yer alıyor. 2009 veya önceki yıllarda tutanaklara geçirilmiş, yasa ile düzenlenmesi gereken konular bu yasa tasarısında yer alıyor.''

Görüşme tutanağında yer alan önemli konulardan birinin de sendikaların grevli ve toplu sözleşmeli bir süreç gerçekleştirme konusunda teklif ve önerileri olduğunu kaydeden Yazıcı, ''bunu görüşme tutanağında (bir çalıştay yapalım, tartışalım) şeklinde karara bağladıklarını, bu taahhüdü yerine getirdiklerini, çalıştayı, Abant'ta geniş katılımla 9-11 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdiklerini'' anlattı.

Bu çalıştay sonucunda yayınlanan sonuç bildirisi doğrultusunda, memurların toplu sözleşme yapabilmelerine ilişkin düzenlemenin Anayasa değişiklik paketi içerisinde yer aldığını, bunların çok önemli gelişmeler olduğunu belirten Yazıcı, bu anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde memur sendikaları ile kamu işveren sendikaları arasında bundan böyle ekonomik ve sosyal haklar ve buna bağlı diğer hakların müzakere edilebileceğini söyledi.

-KPSS SINAVI-

Yazıcı, konuşmasında, KPSS'nin Temmuz ayında A ve B grubunda olanlar için, Eylül ayında ise lise mezunu olanlar için yapılacağını da hatırlattı.

Bu arada, Kamu Personeli Danışma Kurulu, kamu görevlileri sendikaları ile karşılıklı iletişimin temini, sosyal diyalog kanallarının açık tutulması, personel sorunlarına gecikmeden müdahale edilmesi amacıyla oluşturuldu. Kurulda, Devlet Personel Başkanı'nın yanı sıra en çok üyeye sahip üç kamu görevlisi sendikanın (KESK, Türkiye Kamu Sen, Memur Sen) genel başkanları bulunuyor. Kurula, görev alanlarına göre ihtiyaç duyulacak kamu kurumları temsilcileri de katılabilecek. Kurul, Şubat, Mayıs ve Kasım aylarında toplanacak.

Bu gün yapılan toplantıda 2009 yılı toplu görüşmeleri ile 2010 yılı toplu görüşmeleri değerlendirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber