Erdoğan: İsrail'in tavrı süreci belirleyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2010 21:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin olarak, ''Sürece yönelik olarak şu anda İsrail'in takınacağı tavır bundan sonraki süreci de belirleyecektir'' dedi.

Erdoğan, Şili'nin başkenti Santiago'dan Türkiye'ye hareketinden önce havalimanında yaptığı açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Parlamentoda bu konuda özel bir oturum gerçekleştirilecek mi? Bir de uluslararası hukuktan doğan hakkı Türkiye'nin saklı. Bu olayda 10'dan fazla kişinin öldüğü belirtiliyor. Türkiye uluslararası hukuktan doğan hakkını kullanacak mı? Türkiye'nin başka yaptırım gücü olabilir mi? Oradaki yaralıların alınması konusunda bir şey söz konusu mu?'' sorusu üzerine Erdoğan, konuyla ilgili her şeyin şeffaf olmadığını, A'dan Z'ye bilinmediğini belirtti. İlk bilinenlerle değerlendirme yaptıklarını belirten Erdoğan, üç geminin, içindeki insani yardım malzemesi ve personeliyle esir alındığını kaydetti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bir defa bunların süratle bırakılması... Bunu Bülent Arınç Bey de ifade ettiler. Şu anda ilgili arkadaşlarımız da yine bu konuda açıklamalarını yaptılar, yapıyorlar. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımızın bu konuda açıklamaları oldu. Süreci işletiyoruz, takip ediyoruz. Tabii burada yaralılar var, burada şu anda ölenler var bunların süratle bir defa teslimi gerekiyor. Sürece yönelik olarak şu anda İsrail'in takınacağı tavır bundan sonraki süreci de belirleyecektir.''

Partisinin yarın grup toplantısının olduğunu ifade eden Başbakan, bazı şeyleri bu toplantıda daha açık ve daha net söyleme imkanının olacağını bildirdi.

-''NETANYAHU'NUN ABD ZİYARETİ İLE İLGİLENMİYORUM''-

Başka bir gazetecinin İskenderun'daki saldırı ile yardım taşıyan gemilerin saldırıya uğramasının zamanlamasına ilişkin yapılan açıklamalar ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD ziyaretine ilişkin soruları üzerine Erdoğan, ''Ben Netanyahu'nun ABD ziyareti ile ilgilenmiyorum'' dedi.

-''HER ZAMANKİ İSRAİL PİŞKİNLİĞİ...''-

Başka bir soru üzerine de Erdoğan, şunları söyledi:

''Mahmud Abbas ile yaptığım görüşmede tabii ki kendileri birçok ülkeyi arıyorlar. Büyük bir yas şu anda Ramallah'ta ilan etmiş durumdalar. Bayan Merkel ile yaptığım görüşmede de süreci kendileri ile değerlendirdik. Kendileri 'Netanyahu ile bir görüşme yaptıklarını' söylediler. Tabii her zamanki İsrail pişkinliği ile Merkel'e bazı şeyler söylemiş. Biz de tabii Bayan Merkel'e duymadıklarını söyleme fırsatımız oldu. Birçok şeyi de saptırarak onlara aktardıkları için -ben kendilerinden- özellikle başta Almanya ve AB olarak, dünya barışına katkı noktasında her zaman İsrail'in yaptığı yanında kar kalıyor. BM Güvenlik Konseyi'nin bugüne kadar almış olduğu yüzlerce karar var. Bu kararların hiçbirini uygulamamış olan İsrail'e karşı AB'nin tavrı da test edilecektir. Bu ifadeyi de kullandım. Bayan Merkel'e de bunu söyledim.''

Sürecin Türkiye'den başta Başbakan Vekili Bülent Arınç ve diğer ilgililer tarafından yönetildiğini belirten Erdoğan, bazı ülkelerin büyükelçilerini çekmeye başladığını, kendilerinin de farklı yaptırımlar için değerlendirmeler yaparak adımları atabileceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber