İsrail'e tepkiler sürüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2010 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırı, yapılan açıklama, toplantı ve yürüyüşlerle protesto edildi.

Amasya Barosu Başkanı Adnan Hasip Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı ile Hatay'ın İskenderun ilçesindeki askeri birliğe düzenlenen terör saldırısını kınadı.

İsrail devletinin bu insanlık dışı eylemlerini şiddet, nefret ve öfke ile kınadıklarını ifade eden Yalçın şunları kaydetti:

?Uluslararası sularda ve uluslararası hukuka aykırı bu eylemler karşısında başta BM olmak üzere tüm uluslararası kuruluşları göreve çağırıyoruz. Bölgede terör estiren İsrail devleti ile tüm diplomatik ilişkilerin kesilerek olayın hesabının sorulmasını iktidardan beklemekteyiz. Hangi bahane olursa olsun insani yardım gemimize yapılan saldırı meşru gösterilemez. Gerek terör örgütü, gerek İsrail devleti ve gerekse onların arkasında olan yandaş ve destekleyicileri bilmelidirler ki, Türk milleti tek yumruk halinde bu saldırıların cevabını vereceklerdir. Hiçbir güç bu tür haince ve kalleşçe saldırılarla bizleri yıldıramayacaktır. Bu vesile ile şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, ailelerine ve Türk Milletine baş sağlığı dileklerimizi sunarız.?

BİTLİS

Bitlis Asılsız Soykırımla Mücadele Derneği (BİTLİS ASİM-DER) Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, tek gayeleri İsrail zulmü altında inleyen mazlum Filistin halkına yardım götürmek olan insani yardım gemilerine yapılan saldırıların, kabul edilemez olduğu belirtildi.

Yahudi soykırımı maskesi altına gizlenerek üç yaşındaki çocukları bile gözlerini kırpmadan hunharca katleden İsrail askerlerinin bu son saldırısının Türkiye ve dünyada büyük bir infiale neden olduğunun belirtildiği açıklamada, şunlara yer verildi:

?Bu olay halkımızın nefretini artırmıştır. Filistin halkının temel ihtiyaçlarını karşılamak için yola çıkan gemiler, uluslararası kara sularında İsrail askerlerinin kanlı baskınına uğramış, insanlıktan nasibini almayan kişiler tarafından gemide bulunanlar katledilmiştir. Bu son olay, İsrail yöneticilerinin ve askerlerinin barbarlığını bir daha gözler önüne sermiştir. Yıllardır mazlum Filistin halkına İsrail'in yaptığı zulüm ve bu son olay asla kabul edilemez. İsrail yöneticileri ve askerleri bu zulümlerin hesabını hukuk önünde verecektir. Asılsız Soykırımla Mücadele Derneği olarak bizler, İsrail'in gerek Filistinlilere ve gerekse yardım gemilerine yaptığı katliamları şiddetle ve nefretle kınıyoruz.?

ISPARTA

İsrail'in saldırdığı insani yardım taşıyan gemiler içinde Isparta'da toplanan yardımları Gazze'ye götürmek isteyen İHH İnsani Yardım Vakfı Isparta Temsilcisi Halil İbrahim Kardaş (52) da bulunuyor.

Halil İbrahim Kardaş'ın oğlu Nurullah Kardaş, yaptığı açıklamada, Perşembe gününden itibaren babasından haber alamadıklarını ve olayı da televizyondan öğrendiklerini belirtti.

Ailece merak içinde olduklarını kaydeden Kardaş, ailelerin rahatlatılması için gemide bulunanların yaşayıp, yaşamadıkları, sağlık durumları hakkında bilgi verilmesini istedi. Filistin'deki insanlara yardım götürmek amacıyla babası Halil İbrahim Karadaş'ın Isparta'da çeşitli kermes çalışmaları yürüttüğünü ve toplanan yaklaşık 25 bin TL'yi Gazze'ye ulaştırmak istediğini anlatan Kardaş, ?Daha önce de bu tür yardımlar toplandı. Ama babam yardımı ulaştırmak için ilk defa gemiye bindi? diye konuştu.

Yaklaşık iki ay önce de konvoylarla Gazze'ye yardım götürüldüğünü, o zaman da babasının gitmek istediğini ancak bazı nedenlerden dolayı gidemediğini söyleyen Kardaş, babasının tehlikeli bir yolculuğa çıktığını bildiğini, tüm riskleri göz önüne aldığını kaydetti. Babasını uğurlarken helalleştiklerini de anlatan Kardaş, ?Babam, tekrar dönüşünün olup olmayacağını bilmediği bir yolculuğa çıktı. Bunu Filistin'deki mazlum halka yardım götürebilmek için yaptı. Bizden helallik istedi? dedi.

İSTANBUL

Türkiye İzcilik Federasyonu Bakanı Hasan Dinçer Subaşı, teşkilat olarak, Gazze'ye insani yardım götüren gemilere silahlı baskın yapan İsrail hükümetini şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Subaşı, yaptığı yazılı açıklamada, ?33 farklı ülkeden, insani yardım dışında hiçbir amacı olmayan kişilerin bulunduğu gemilere, uluslararası sularda saldırarak katliam yapan İsrail Hükümeti'ni şiddetle kınıyoruz? dedi.

İsrailli izcilerle her türlü iletişimi kestiklerini ve bir arada faaliyet

yapmak istemediklerini ilettiklerini kaydeden Subaşı teşkilat olarak, Dünya

İzcilik Teşkilatı, Dünya Kız İzcilik Teşkilatı, Dünya İzcilik Teşkilatı Avrupa Bölgesi, Dünya Kız İzcilik Teşkilatı Avrupa Bölgesi, Avrupa İzcilik Vakfı ve Müslüman İzciler Birliğinin de bu korsanlığa karşı nasıl bir tepkide bulunacaklarını dikkatle izlediklerini kaydetti.

KOZAN

Adana'nın Kozan ilçesinde, bir grup, Türkiye'den Gazze'ye yardım götürmek üzere yola çıkan yardım gemilerine İsrail'in askeri müdahalesini protesto amacıyla gösteri yaptı.

Muhsin Yazıcıoğlu Parkı'nda bir araya gelen ve ellerinde Filistin bayrakları taşıyan grup, ?İsrail'e ambargo uygulansın?, ?Kahrolsun İsrail? yazılı pankartları taşıyarak İsrail'i protesto etti.

Anadolu Gençlik Dergisi Temsilcisi Ahmet Sönmez, burada grup adına yaptığı açıklamada, ?Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım? kampanyası kapsamında yola çıkan gemiye yönelik İsrail askerlerinin insanlık dışı müdahalede bulunduğunu söyledi. İsrail'in bu tavrının savaş suçu kabul edilerek mahkemede yargılanması gerektiğini ifade eden Sönmez, Türkiye'nin de İsrail ile yaptığı anlaşmaları iptal etmesini istedi.

Gösteri, okunan duaların ardından sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber