Meclis Başkanı Şahin: İsrail'le ciddi sorun yaşıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2010 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin gerek bölgesinde gerekse dünyada barış istediğini ve Türkiye'nin hiçbir ülkeyle kavga etme, dargın olma gibi bir hedefinin olmayacağını belirterek, ?Ancak şu anda İsrail'le ciddi sorun yaşadığımızda gerçektir? dedi.

Şahin, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Başkanı Joao Soares ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Şahin, 18 yıl önce kurulan AGİTPA'nın doğu ile batı arasında diyalog kurulmasında önemli rol oynadığını, AGİT üyesi ülkeler arasında demokratik ilişkilerin parlamenter seviyeye çıkarılmasında önemli işlevleri yerine getirdiğini bildirdi. AGİT'in en önemli görevlerinden birinin seçim gözlemciliği olduğunu ifade eden Şahin, bunun seçim güvenirliliği endeksini yükselttiğini söyledi. Türkiye'nin, Asya ülkelerine önem verdiğini belirten Şahin, bu ülkelerin AGİTPA'nın içine alınmasının yararlı olacağını düşündüklerini söyledi.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde hala ırkçılık ve yabancı düşmanlığının yaşandığını, bundan da masum insanların çok zarar gördüğüne işaret eden Şahin, ?Bu alanda hepimize önemli görevler düşüyor? dedi.

SOARES: ?TAKDİR HİSLERİMİ BELİRTMEK İSTERİM?

AGİTPA Başkanı Joao Soares de Türkiye Cumhuriyeti'nin politikalarını, kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün koyduğu barışçı çizgiden yana sürdürdüğünü ve bunun bugünkü yöneticiler tarafından da devam ettirildiğine dikkat çekti. Soares,?Türkiye laik bir ülke olarak bölgesinde ve dünyada barışçı konumuyla karşımıza çıkmaktadır. İran ile yapılan takas anlaşması konusunda da takdir hisselerimi belirtmek isterim? diye konuştu.

Türkiye, Ermenistan ilişkilerini takip ettiklerini, bu konuda çözümden yana olduklarını, Türkiye'nin, aynı zamanda Kafkasya bölgesindeki diğer ülkelerle ilgili olarak da önemli rol üstlenebileceğini söyledi.

DEKLARASYON YAYIMLANMASINA DAİR TAKDİR GRUPLARINDIR

Şahin, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırısına ilişkin, TBMM'nin bir deklarasyon yayımlayabileceği konusundaki açıklamasının hatırlatılması üzerine Şahin, bugünkü Genel Kurulda parti gruplarına söz doğacağını belirterek, şöyle konuştu:

?Yapılacak bütün bu konuşmaların sonucunda TBMM'nin hassasiyetini toptan bir deklarasyon yayımlayarak göstermelerinin şık olacağını düşünüyorum. Bu konu tamamen TBMM'nin kendi vereceği bir karardır. Ben Meclis Başkanı olarak böyle bir adımın atılmasının yararlı olacağını düşündüm. Takdir, gruplarımıza aittir.?

İsrail'e gösterilen tepkilerin yeterli olup olmadığına ilişkin soruya ise Şahin, ?Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB), konuyla ilgili duyarlılıklarını ortaya koydular. Duyarlılıklarının derecesini tayin etmek bize düşmez. Ancak yaşananlar tam bir insanlık dramıdır. Savunmasız insanlara yardım amacına karşı girişilen bu saldırı kabul edilemez. Mutlaka uluslararası kuruluşlar, ülkeler, gerekli tepkiyi ortaya koymalılar, ki hiçbir ülke başta İsrail bundan sonra bu tür yanlışlıklara tevessül etmesin.?

TBMM Başkanı Şahin, bundan sonra Türkiye, İsrail ilişkilerinin akıbeti konusunun ne olacağı yönündeki soruya da şu karşılığı verdi:

? Biz, dünyada da bölgemizde de barış istiyoruz. Türkiye olarak hiçbir ülkeyle kavga etme, onlarla dargın olma gibi bir hedefimiz olamaz. Ancak uluslararası ilişkilerin geliştirilmesinde birtakım kurallar ve kaideler var. Bunlara her ülkenin uyması, altına imza konan uluslararası anlaşmalara, her ülkenin sadık kalması gerekir. Bu yapıldığı sürece bizim her ülkeyle diplomatik ilişkilerimiz devam eder. Ama şu anda İsrail'le ciddi bir sorun yaşadığımız da bir gerçektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber