Amanoslar Doğa Okulu, çevreye duyarlı öğretmenleri bekliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Haziran 2010 20:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

www.amanoslar.net

Proje, Amanos Dağları ile Antakya ve çevresindeki doğal ve kültürel kaynakları eğitim amacıyla kullanarak, Üniversitelerdeki Doktora-Yüksek Lisans öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda çalışan öğretmenler ve sınırlı sayıda olmak üzere diğer ilgililerin ekoloji temelli çevre bilincini yükseltmek, bu yolla, onların doğa eğitiminde kazanacakları deneyimleri kendi öğrencileri ve çevrelerine yaymalarını sağlamayı amaçlamaktadır.

Gerçekleştirilecek olan doğa eğitimindeki konular, katılımcılarla, öğretmen-öğrenci hiyerarşisinden uzak, katılımcı ve sorgulayıcı bir yaklaşımla bizzat doğanın içinde tartışılarak işlenecektir. Bu anlamda laboratuar ve dershane doğanın kendisi olacak, gözleme dayalı öğrenme, bütünsel ve sentezci bir yaklaşım ön plana çıkacaktır. Böylece, ekosistemlerin, tüm öge ve işlevleriyle bir bütün olarak anlaşılabilmesi mümkün olacaktır. Bu işlevlerin insan bağlantısı, başka bir deyişle yaşam için gerekliliği ve öneminin kavranması da sağlanmış olacaktır.

Projenin temelini, doğanın insana değil, insanın doğaya bağımlı olduğu gerçeği gözardı edilmeden ?doğal denge? denilen olağanüstü uyumun algılanmasına yönelik, ekosfer merkezli bir eğitim oluşturmaktadır.

2010 yılında uygulanacak projenin ana teması, doğanın dilinin gelecek nesillere öğretilmesine bu projeye katılarak elde ettiği bilgi, yöntem ve deneyimlerle aracılık edecek, bu sorumluluğu üstlenebilecek, kendisini okuyarak sürekli yenileyebilecek, ülkemizin gelecek nesillerini yetiştirmeye istekli ve kararlı bir topluluğun program sonunda yetiştirilmesidir.

1. Program ne zaman yapılacak ?

Birinci dönem 11-20 Temmuz 2010

ikinci dönem ise 21 Temmuz- 30 Temmuz 2010 tarihleri arasında yapılacaktır.

2. Programa kimler başvurabilir ?

Programa Üniversitelerden yüksek lisans ve doktora öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi-özel okullarda çalışan öğretmenler ve doğaya ilgi duyan tüm katılımcılar başvurabilir.

3. Katılım için ne zaman başvuru yapabilirim ?

Birinci dönem için 04 Temmuz 2010

ikinci dönem için ise 08 Temmuz 2010 günü 24'e kadar başvuru yapabilirsiniz

4. Başvurular nasıl yapılacak ?

Başvurular sadece e-posta aracılığıyla buradan edinebileceğiniz başvuru formunun tam olarak doldurulup ana sayfada verilen proje yürütücüsünün elektronik posta adresine gönderilmesiyle yapılacaktır.

5. Başvurumun ulaştığını nasıl öğreneceğim ?

Başvurunuz alındığında size e-posta ile alındı bilgisi gönderilecektir.

6. Katılımcıların kesin listesi ne zaman ilan edilecek ?

1. dönem katılımcı listesi 6 Temmuz 2010 Salı günü

2. dönem katılımcıları ise 9 Temmuz 2010 Cuma günü ilan edilecektir.

7. Proje esnasında Araştırma Görevlisi, Öğretmen ya da devlet memuru olarak çalışanlar izinli sayılacak mı ?

Projeye katılımları kesinleşenlere istekleri dahilinde projeye kabul edildiklerine dair yazı fakslanacaktır. Ayrıca, proje ile ilgili ayrıntı faksta belirtilecektir. Daha önceli yıllarda yapılan projelerde bu şekildeki bir yazı ile hem Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda hem de Üniversitelerde izin alınmasında sorun yaşanmamıştır.

8. Proje ücretli midir ?

Projeye katılım ücretsizdir. Tüm proje masrafları TÜBİTAK tarafından karşılanmaktadır. Sadece katılımcıların bulundukları illerden Hatay'a gidiş geliş ücretleri kendilerince karşılanacak ve bu konu ile ilgili bir ödeme yapılmayacaktır.

(Doğa Eğitimi Projelerinde katılımcılardan TUBİTAK tarafından belirlenen bir ücret alınması da mümkündür. Bu programda kesinlikle bu tür bir ücret talebi olmayacaktır. Ancak başka bir doğa eğitimi programına başvurulduğunda bu ücretin talep edilmesi mümkün olup o proje ekibinin kendi tercihleridir ve yasaldır) .

9. Yatak ve yemek ücreti ödeyecek miyiz ?

Projede 3 öğün yemek ve 3 yıldız otel konforundaki barınma yeri ücreti TÜBİTAK tarafından karşılanacaktır. Ayrıca 10 gün boyunca Hatay içindeki transferler ücretsiz olarak klimalı otobüslerle sağlanacaktır.

10. Projede hangi dersler verilecek ?

Proje bilgileri sayfasında ilgili konuya ulaşılabilir.

11. Projede Kimler Ders Verecek ?

Projede proje bilgileri sayfasında belirtilen öğretim üyeleri ders verecektir.

12. Kampa gelirken neler getirmeliyim ?

Büyüteç (Mutlaka getirilmelidir. Kırtasiyelerde satılan ucuz büyüteçlerden olabilir)

Yürüyüşe uygun ayakkabı (Bileği saran kalın tabanlı spor ayakkabıları doğa yürüyüşlerinde rahat etmenizi sağlar),

pantolon (doğa yürüyüşlerinde şortla yürümek sağlık açısından sorun yaratabilir)

Çok sayıda tişört

Şapka

Güneş kremi ve güneş gözlüğü (Mutlaka getirilmelidir)

Pusula (varsa)

Sırt çantası (suyunuzu, yedek tişört ve sandalet, not defteri gibi şeyleri, alacak büyüklükte ve mutlaka sırt çantası, elde taşınan çantalardan değil)

GPS (varsa)

Eğitimde dalış yapılacağı için dalış malzemeleri olanlar malzemelerini getirmelidirler.

Mayo (mutlaka getirilmelidir, yüzme bilmeyenler de dalış yapmaktadırlar)

Dürbün (mutlaka getirilmelidir, bulabilenler iyi kalite ödünç de olsa bir dürbün, kalitelisinden bulamayanlar ise piyasada ucuza satılan dürbünlerden birer tane edinmelidirler, hem kuş gözlemi hem de yaban hayatı gözlemi derslerinde kullanılacaktır)

Ajanda ve kalem (Not tutmak amaçlı kullanılacaktır ve önemlidir. Kağıtlara ya da karton kapaklı defterlere ya da sayfaları kolayca kopartılabilen bloknotlara not tutmak pratik olmadığı gibi kalıcı da değildir. Sağlam kapaklı, gerektiğinde yıllar sonra bile açıp bakabileceğiniz bir ajanda ile gelmeniz gerekmektedir)

Mümkünse eğitimlere gelirken en az 1 lt kapasiteli bir çelik termos getirmeniz Hatay'ın sıcak havasında içebileceğiniz suyun soğuk tutulması açısından tercih sebebidir. Size verilecek pet şişelerin suyu soğuk tutma süresi yaklaşık olarak 30 dakika ile sınırlıdır.

Müzik aleti çalabilenler minik dinletiler için çaldıkları müzik aletini beraberlerinde getirebilirler

Fotoğrafların kopyalanması için varsa harici sabit diskinizi ya da 4 GB va daha fazla kapasitedeki taşınabilir belleklerinizi yanınızda getiriniz.

13. Projeye bir arkadaşımla birlikte başvurmak istiyoruz, ikimizin aynı döneme katılımcı olarak kabulü mümkün olacak mı ?

Proje katılımcılarının seçimleri başvuru formundaki isimlerin olduğu bölüme bakılmadan yapıldığından, sizin ya da arkadaşınızın projeye katılımcı olmaları konusu aynı döneme başvurmanız, başvuru formunu detaylı olarak doldurmanız ve yapılan puanlama neticesinde sıralamada her ikinizin de asil ya da yedek listeye girmenizle ilgilidir. Projeye başvuru aşamasında katılımcıların belirlenmesi ya da aynı döneme arkadaşınızla birlikte katılımınız konusunda bir şey söylemek mümkün olmadığından, sonuçların açıklanacağı tarihe kadar sabretmeniz gerekmektedir..

14.Projeye katıldığıma dair bir belge alacak mıyım ?

Proje katılımcılarından başarılı olanlara MKÜ tarafından Proje Yürütücüsü ve Üniversite Rektörünce imzalanan "Ekoloji temelli doğa eğitimi sertifikası" verilecektir.

15. Projede uyulması gereken kurallar nelerdir ?

Bu programa katılmak bir tatil fırsatı olarak düşünülmemelidir. Projede 10 günlük süre boyunca her anınız planlanmıştır ve bu plan yürümek zorundadır. TUBİTAK tarafından ülkemiz kaynaklarından bize ayrılan maddi imkanı mümkün olduğunca yerinde kullanmak amacıyla projede 10 gün boyunca kendinize ayıracağınız boş zaman dilimi bırakılmamıştır. Banka, posta, fatura gibi işlemlerinizi programa katılmadan halletmelisiniz ve program boyunca bu işleri yapacak zamanınızın olmadığını bilmelisiniz. Dersler erken saatlerde başlar ve arazideki ders yapılan yerin uzaklığına göre çoğu zaman geç saatlerde biter. Projede verilen teorik ve uygulamalı derslere katılım zorunludur. Ders esnasında fotoğraf çekmek ya da başka sebeplerle dersi dinlememek gibi mazeretler kabul edilmemektedir. Hiç bir sebeple derslere katılımda gecikme ve derslere katılmamak kabul edilemez bir durumdur. Bu konuda uyarılara rağmen ısrar edenler programdan uzaklaştırılır. Proje yürütücüsünün ve proje asistanlarının her konudaki uyarılarına uyulması zorunludur. Program birinci gün sabah 8.00 de başlar ve son gün 18 30 da sona erer. Araçların hareket saati toplanma saati değil "araçların hareket saatidir". Katılımcıları taşıyan iki araç, 1 bazen 2 destek aracı, 30 katılımcı, 5 kişilik proje ekibi, iki araç şoförü, en az 3 öğretim üyesi ile her gün değişik bir kaç mekanda ders yapmanın ve bu esnada 3 öğün yemek yemenin üstelik bunu güneyin eritici sıcağı altında yapmanın epeyi gayret gerektirdiği konusunda bize hak vereceğinizi düşünüyor 15. maddeyi "bari askeri kampa çağırıyoruz deseydiniz" şeklinde yorumlamayacağınızı umuyoruz. Hayatınız boyunca yaşayacağınız belki de en yoğun -ve torunlarınıza da anlatabileceğiniz- 10 günü geçirmek için programa katılırsanız eminiz program sonunda önceki yıllarda programa katılan yaklaşık 250 katılımcı gibi çok mutlu ve çok şey öğrenmiş olacaksınız.

Özel not: Program esnasında daha önceki programlarda kullanılan ve sağlık açısından sorun yaşanmayan mekanlarda yemek yenilmektedir. Program boyunca tarafımızca belirlenen yerler dışında yemek yenmesi sağlık açısından sorun yaşanacağından yasaktır. İçme suları 10 gün boyunca 1.5 litrelik şişelerde tarafımızdan sağlanacaktır ve kapalı şişe suyu dışında su içilmemelidir. Yemek yenilen yerlerin büyük kısmında sulu yemek ve sebze ağırlıklı yemek temini mümkün olmamakta et ağırlıklı bir menü sunulmaktadır. Vejeteryan ya da et yemeyi tercih etmeyen katılımcıların kabulünde bir engel bulunmamakla birlikte menü dışında kişiye özel hizmet sunumunum münkün olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Arazide hazırlanacak menülerde de aynı tarz bir sunum yapıldığından ve ders yapılan mekanlarda yiyecek temin edecek yer olmadığından yemek seçme şansının olmadığı bilinmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber