9 milyon emekliye farklı promosyon!

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Haziran 2010 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in talimatı emeklileri heyecanlandırdı. Bakan Dinçer, emekli maaşlarına da banka promosyonu verilmesi için ?bankalarla masaya oturun' talimatı verdi.

Ancak emekli maaşı dağıtan 23 bankaya henüz bir ?davet' gitmedi. 75 milyarlık emekli maaşları için masaya oturacak bankaların gözü memur emeklilerinde? Bankacılar, Emekli Sandığı emeklileri ile Bağ-Kur ve SSK emeklilerine verilecek promosyonun aynı olmayacağına dikkat çektiler.

76 milyarlık pazarlık!

Bakan Dinçer, Emekli-Bir Sen'in talebi üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanını arayarak, emekli maaşlarına promosyon için bankalarla masaya oturma talimatı verdi. SGK, 2010 yılında Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri için 75 milyar 500 milyon liralık maaş ödemesi yapacak. Emekli maaşını 23 banka aracılığıyla hak sahiplerine dağıtan SGK, bakan talimatından önce promosyon çalışmasını başlatmıştı. Ancak bu çalışma bitmediği için 23 banka yöneticisine henüz bir ?davet' göndermedi.

9 milyon emekliye farklı promosyon!

Emekli maaş promosyonu 9 milyon 243 bin emekliyi ilgilendiriyor. Ancak her emeklinin aynı promosyonu alması mümkün görünmüyor. Üst düzey bir banka yetkilisi, Emekli Sandığı emeklisi ile SSK ve Bağ-Kur emeklisinin aynı olmayacağını vurguladı.

Gözde memur emeklisi!

Bankaların ilk tercihini Emekli Sandığı emeklileri oluşturuyor. Çünkü üç emekli grubu içinde geliri en yüksek olanlar memur emeklileri. SGK verilerine göre 1 milyon 804 bin memur emeklisinin aylık ortalama maaşı bin lirayı geçiyor. 5 milyon 331 bin SSK emeklisinin aylık ortalama geliri ise 720 lira. 2 milyon 108 bin Bağ-Kur emeklisinin aylık ortalama maaşı 610 lira. İşte bu nedenle bankaların tercihini, neredeyse iki Bağ-Kur emeklisi kadar maaş alan Emekli Sandığı emeklileri oluşturuyor.

Promosyon nasıl hesaplanıyor?

Halen memurlara verilen maaş promosyonlarının da kurumlara göre farklılaştığına dikkat çeken banka yöneticisi, ?Promosyonu belirlerken, o kurumdaki maaş ortalamasına bakıyoruz. Parayı bankada ne kadar tuttuğu, bizden kredi kartı alıp almayacağı, faturalarını bizim üzerimizden yapıp yapmayacağı, kredi kullanıp kullanmayacağı gibi çok sayıda kriterimiz oluyor. Tüm bunlar promosyon miktarını belirliyor? dedi.

13.maaş asla olmaz!

Banka yöneticisi iddia edildiği gibi emekliye promosyon sayesinde 13. maaş verileceği iddiasının ise ?asla' olmayacağını vurguladı. Hesabın ana unsurunu maaşın bankada kalma süresinin belirlediğini belirtirken, ?1000 lira maaş alan emekli için yıllık 12 bin lira mevduat demek. Siz bu paraya 1000 lira faiz geliri verdiğinizde; yüzde 17-18 faiz vermiş oluyorsunuz. Çünkü emekli maaşını bir yıl boyunca bankada tutmuyor ki. En fazla üç beş gün sonra çekiyor. Şuanda mevduata verdiğimiz yıllık faiz yüzde 8-9 civarı. Dolayısıyla böyle bir promosyon mümkün değil? dedi.

Bankacı, emeklilere de memurlara benzer biçimde promosyon teklifi sunabileceklerini ancak her üç gruba aynı miktarda promosyon vermelerinin mümkün olmayacağını vurguladı.

Başbakanlık Genelgesi!

Banka promosyonları konusu 2007 tarihli Başbakanlık genelgesi ile düzenleniyor. Yetkililer, emekliler için de gündeme gelen promosyon konusunun yasaya gerek kalmaksızın yine bu genelgeyle düzenlenebileceğini belirtiyor.

Üçte biri SGK'ye!

Başbakanlık genelgesi, verilen promosyonun yüzde 70'ini maaş sahibinin almasını, geri kalan yüzde 30'unu ise ilgili kurumun alabileceğini öngörüyor. Ancak genelgede yüzde 30'un da yine kurum personeli için harcanması şartı bulunuyor. Bakan Dinçer, emekliler için verilmesi muhtemel promosyonun yüzde 30'unu SGK'nin alacağını vurgulamıştı.

Ne zaman çıkar?

Yetkililer konuyla ilgili çalışmanın SGK'de devam ettiğini belirttiler. Bu çalışmanın ardından 23 banka yönetimine pazarlığa oturmak üzere bir davet gideceği ve gelen teklifler içinde emekli için en uygun olanının tercih edileceğini ifade ettiler. Ancak emeklinin sanki kısa bir süre sonra promosyon alacakmış gibi umutlandırılmasının doğru olmadığı vurguladılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber