Sözleşmeli öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzu

Milli Eğitim Bakanlığı Sözleşmeli öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzunu yayımladı. Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan; göreve başlama tarihi itibariyle 31 Ağustos 2010 tarihine kadar fiilen bir yıllık çalışma süresini tamamlayan veya tamamlayacak olanlar; boş pozisyon bulunması kaydıyla, alanlarında en az 15 saat ders yükü ya da açık sınıf bulunan eğitim kurumlarını il içinde ya da iller arasında yer değiştirmek için en fazla 25 eğitim kurumu tercih edebileceklerdir. Başvurular 16 - 24 Haziran 2010 tarihleri arasında alınacaktır. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Haziran 2010 20:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözleşmeli öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme kılavuzu yayımlandı.


Kılavuz için tıklayınız...


SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERİN ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU

2010 Yaz Tatili Dönemi Sözleşmeli Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu, güncellenerek Bakanlık Makamı'nın 14/06/2010 tarih ve B.08.0.PGM.0.77.03.00-305/29773 sayılı talimatı gereğince uygulamaya konulmuştur.

1. İLGİLİ MEVZUAT

Bu Kılavuz hükümleri, sözleşmeli öğretmenlerin il içi ve iller arası özür durumuna bağlı yer değiştirmelerine ilişkin başvuru ve atama işlemlerini kapsamaktadır.

1.1. 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, http://personel.meb.gov.tr/daireler/mevzuat/mevzuat_sorgu.asp?Sorgu=Evet

1.2. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.657&sourceXmlSearch=

1.3. 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun, http://personel.meb.gov.tr/daireler/mevzuat/mevzuat_sorgu.asp?Sorgu=Evet

1.4. 28/06/1978 tarih ve 16330 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı il yürürlüğe konan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar ve 29 Mart 2009 tarihli ve 27184 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'da Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar (http://rega.basbakanlik.gov.tr/index.aspx# 24/06/2006 tarihli ve 26208 sayılı Resmî Gazete),

1.5. Talim ve Terbiye Kurulunun 07/07/2009 tarih ve 80 sayılı Kararı, http://personel.meb.gov.tr/daireler/mevzuat/mevzuat_sorgu.asp?Sorgu=Evet

2.BAŞVURUDA BULUNACAKLARIN DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR

657 sayılı Devlet memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarında halen sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta olup; göreve başlama tarihi

itibariyle 31 Ağustos 2010 tarihine kadar fiilen bir yıllık çalışma süresini tamamlayan veya tamamlayacak olanlar; boş pozisyon bulunması kaydıyla, alanlarında en az 15 saat ders yükü ya da açık sınıf bulunan eğitim kurumlarını il içinde ya da iller arasında yer değiştirmek için en fazla 25 eğitim kurumu tercih edebileceklerdir.

Yer değiştirmek isteyenler öncelikle tercihlerine, tercihlerine görevlendirilemedikleri takdirde ihtiyaç bulunması durumunda boş kalan/boşalacak diğer eğitim kurumlarına görevlendirilmek için 26'ıncı tercihi işaretleyebileceklerdir.

A.SAĞLIK DURUMU ÖZRÜNE

B.EŞ DURUMU ÖZRÜNE

C.GENEL VE ÖZEL HAYATI ETKİLEYEN NEDENLERE

3. GENEL AÇIKLAMALAR

Sağlık ve Eş durumu özrü ile Genel ve Özle Hayatı Etkileyen nedenlere bağlı olarak il içi ve iller arası yer değişikliği isteğinde bulunanların başvuruları boş pozisyonlara ve ihtiyaç duyulan alanlara tercihleri dikkate alınarak, hizmet puanı üstünlüğü esasına göre birlikte değerlendirmeye alınır. Görevlendirilme işlemleri, hizmet puanı üstünlüğü, hizmet puanının eşit olması halinde ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında geçirilen hizmet süresi, eşitliğin bozulmaması durumunda ise bilgisayar kurası ile yapılacaktır.

1. 31 Ağustos tarihi itibariyle bir yıllık çalışma süresini tamamlamış/tamamlayacak olmak.

2. Başvuruda bulunacak ilde boş pozisyonla birlikte alanında sözleşmeli öğretmen ihtiyacının bulunması.

3. Hizmet puanı hesaplamasında, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği' nin 48'inci maddesi dikkate alınmaktadır.

4. Eşi; öğretmen, Türk Silahlı Kuvvetleri Personeli, Emniyet mensubu, Hakim, Savcı olan veya üçlü kararname ile atananların göreve başlama belgesi yerine atama onayı ile eş durumu özründen başvuruları mümkün olabilecektir.

5. Görevlendirme isteğinde bulunduğu ilde eşinin Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirenler il içi/ il dışı müracaat edebilecektir.

6. Eşi; yurt dışında, başka bir ilde geçici olarak görevlendirilenler, ücretli, mevsimlik işçi ya da isteğe bağlı sigortalı olarak çalışmakta ise il içi/ il dışı özür grubundan başvuruda bulunamazlar.

7. Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken doğum ve askerlik nedeniyle izinli sayılanlar, özür durumlarını belgelendirmeleri şartıyla müracaat edebileceklerdir.

8. Özür grubu atamalarının hizmet puanı hesaplanmasında 31 Ağustos 2010 tarihi dikkate alınacaktır.

9. Bulunduğu eğitim kurumuna eş özrü nedeniyle görevlendirilmesi yapılanlar bir sonraki özür durumundan yapılacak atama dönemine kadar başvuruda bulunamazlar.

3.1. İl İçinde Yer Değiştirmek İsteyenler;

a- Büyükşehir belediyesi sınırları içinde görev yapanlar, eşinin görev yaptığı ilçedeki,

b- Büyükşehir belediyesi sınırları dışında görev yapanlar, özrünün bulunduğu Büyükşehir belediye sınırları içindeki,

c- Kendisi ve eşi Büyükşehir belediyesi sınırları dışındaki ilçelerde görev yapanlar, eşinin görev yaptığı ilçedeki,

d- Büyükşehir belediye statüsünde olmayan illerde görev yapanlar, özrünün bulunduğu ilçedeki,

boş pozisyon bulunan ve alanında ihtiyaç olan eğitim kurumlarını tercih edebileceklerdir.

4. SAĞLIK DURUMU ÖZRÜNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME

Göreve başlama tarihine göre 31 Ağustos 2010 tarihi itibariyle en az bir yıllık çalışma süresini tamamlayan/tamamlayacak olan sözleşmeli öğretmenler sağlık durumu özrüne bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

4.1. Kimler Başvurabilecek

Sağlık kurulu raporunda;

a- Öğretmenin kendisi, eşi ve çocuklarının halen görev yaptığı yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağının belirtilmiş olması,

b- Anne ve babasının ?başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez? ibaresi bulunması durumlarında, il sağlık müdürlüğünden görüş alınmadan hastalığın tedavi edilebileceği yerleşim merkezine yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

c- Kendisi, eşi ve çocuklarına ait sağlık kurulu raporunda öğretmenin görev yatığı yerde kalmasında sağlıklarını tehlikeye sokacağı yönünde ibare bulunmayanlardan İl Sağlık Müdürlüğünün görüşü alınacaktır. Öğretmenin kendisinin hastalığı nedeniyle yer değiştirme isteğinde bulunması durumunda; ibraz ettiği sağlık kurulu raporunda ?hastalığının öğretmenlik yapmasına engel teşkil etmeyeceğinin? belirtilmesi gerekir.

4.2. Başvuruda Bulunacaklardan İstenecek Belgeler

a- Elektronik Başvuru Formu,

b- Tam teşekküllü hastanelerden başvuru tarihine göre son altı ay içinde alınmış sağlık kurulu raporu,

c- Çocuğu özel eğitim gerektirenler için Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu,

d- Sağlık kurulu raporunun eşine, anne, baba ve çocuklarından birine ait olması hâlinde aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği,

e- Çocuğu özel eğitim gerektirenler için bulunduğu ilde özel eğitimini alabileceği eğitim kurumunun bulunmadığına dair belge,

4.3. Başvuruda Yapılacak İşlemler

1- Bu belgelerle birlikte dilekçeyle eğitim kurumu müdürlüğüne başvuruda bulunulacaktır.

2-Eğitim kurumu müdürlüğü bu isteği, il millî eğitim müdürlüğüne gönderilmesini sağlayacaktır.

4.4. İl Millî Eğitim Müdürlüğü, ibraz edilen sağlık kurulu raporunu değerlendirdiğinde, uygunluğu hususunda tereddüde düşmesi hâlinde Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği' nin 29' uncu maddesi gereğince hakem hastaneye incelettirebilecektir.

(http://www.saglik.gov.tr/sb/extras/mevzuat/ytkiy.doc) İncelettirildikten sonra veya tereddüt oluşmadığında il millî eğitim müdürlüğünce sağlık kurulu raporları, öğretmenin görevli bulunduğu ildeki il sağlık müdürlüğüne gönderilip,

a- İl dışına yer değiştirmek isteyenlerin, raporda belirtilen hastalığın öğretmenin görevli bulunduğu il genelindeki (yer değiştirmek istenilen ilden görüş istenmeyecektir),

b- İl içinde yer değiştirmek isteyenlerin raporda belirtilen hastalığın öğretmenin görevli bulunduğu ilçedeki (Büyükşehir kapsamındaki merkez ilçeler arasındakiler hariç), sağlık kurumlarında tedavi edilip edilemeyeceği hususunda il sağlık müdürlüğünden görüş istenecektir. Raporda belirtilen hastalığın öğretmenin görevli bulunduğu yerde (ilçe/il) tedavi edilemeyeceği yönünde görüş bildirilmesi hâlinde

4.5. Öğretmen bilgilendirilerek, sağlık, özrüne dayalı il içi ve iller arası başvurular, yarıyıl ve yaz tatili dönemlerinde yapılacaktır.

a- Elektronik Başvuru Formuna, http://mebbis.meb.gov.tr adresinden kullanıcı adı ve şifreyle girilecektir.

b- Elektronik Başvuru Formu doldurulacaktır.

c- Form doldurulurken sağlık özrüne ilişkin bütün işlemler sonuçlandırılmış ve bu işlemler sonucu düzenlenen belgelerle uygun görülmüş olması gereklidir.

d- Düzenlenen belgelerle birlikte doldurulan Elektronik Başvuru Formunun çıktısı alınacak, onay işlemleri için eğitim kurumu müdürlüğüne gidilecektir.

e- Eğitim kurumu müdürlüğü onay işlemini, belgeleri inceleyecek uygunluğunu teyit edip rapor hakkındaki il sağlık müdürlüğünün görüşünü başvuru formunun ilgili bölümüne girdikten sonra onaylayacaktır.

f- İlçe millî eğitim müdürlüğü, il millî eğitim müdürlüğü ve Bakanlık olmak üzere yetkilendirilmiş personelce de (gerektiğinde tereddüt edilen belge internet ortamında istenecek tereddüt giderildikten sonra) onaylanacaktır.

g- Onay birimlerinin tümünün onay işlemini, süresi içinde tamamladıktan sonra başvurular değerlendirmeye alınacaktır. Başvuru onay işlemleri, internet aracılığıyla öğretmenler tarafından takip edilebilecektir. Değerlendirme sonuçları, http://personel.meb.gov.tr adresinde yayınlanacaktır.

5.EŞ DURUMU ÖZRÜNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME

5.1. Kimler Başvurabilecek

a- Eşi, yer değiştirmek istenilen yerde Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışanlar,

b- Her ikisi de öğretmen olarak görev yapan eşlerden biri diğer eşin görev yaptığı yere,

c- Eş durumu özrüne bağlı olarak yapılacak yer değiştirmelerde aranan son iki yıl içinde en az 360 gün sigortalılık süresinin hesabında, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesi kapsamında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilir.

d- Sözleşmeli öğretmen olarak göreve başlama tarihi ile eşinin Sigortalı veya Bağ_Kur'a prim ödeme gün süreleri 31 Ağustos 2010 tarihi itibariyle dolduracak durumda olanlar.

e- Eşleri ülke genelinde faaliyet gösteren ancak merkezi bir ilde yerleşik olan şirketlerde çalışanların, iş merkezinin dışında bir iş yerlerinde çalışıyor olması hâlinde bu iş yerinin faaliyette olduğuna dair belgesini,

1) Anonim şirketlerde çalışanların, işyerinden,

2) Diğer tür şirketlerde çalışanların, yer değiştirilmek istenilen il/ilçenin vergi dairesinden, belediyesinden veya ilgili meslek kuruluşlarından alanlar,

f- 506 sayılı Kanunun 20'nci maddesine göre bankalar için kurulmuş olan özel emeklilik sandığına tabi olarak çalışanlar

g- Eşi, avukat olup kendi adına bürosu bulunanlardan baroya kayıtlı ya da vergi mükellefi olanlar,

h- Eşleri sigortalı olarak çalışmakta iken muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmek üzere askere alınanların asker dönüşü sigortalı olarak çalışmaya başlamaları hâlinde özür durumundan yer değişikliği istediklerinde sigortalılık süresinin yeterli olmaması durumunda borçlanılması kaydıyla askerlikte geçen süreleri sigortalı olarak geçirilen süreler kapsamında değerlendirilir, eş durumu özründen yer değişikliği isteyebileceklerdir.

Eşi isteğe bağlı sigortalı olan öğretmenlerin eş durumu nedenleriyle yer değişikliği istekleri bu kapsamda değerlendirilmez. Öğretmenlerin, eşlerinin geçici olarak görevlendirildikleri il ya da ilçelere yer değiştirmeleri yapılmaz.

5.2.Başvuruda Bulunacaklardan İstenecek Belgeler

2.1. Eşi; yasama organı üyeliği, belediye başkanlığı, 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde belirtilen görevlerde bulunanlar, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, kamu kurum ve kuruluşlarında657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur veya bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) ve (C) bentleri kapsamında sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar, bunların dışında özel kanunlarla kurulan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi olarak çalışanlardan;

a- Eşinin çalışmakta olduğu kurumdan/kuruluştan alınacak görev yeri belgesi,

b- Aile kütüğüne işlenmiş kişisel bilgilerin özetlerini gösterir nüfus kayıt örneği ya da

25/04/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 23 üncü maddesinde belirtilen süre içerisinde Uluslar arası aile Cüzdanı örneği

2.2. Eşi, kamu kurum ve kuruluşları ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında sigortalı işçi statüsünde çalışanlardan;

a- Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinden alınacak görev yeri belgesi (eşi Bakanlığımız kadrolarında çalışanlar hariç),

b- Eşleri ülke genelinde faaliyet gösteren ancak merkezi bir ilde yerleşik olan şirketlerde çalışanların, iş merkezinin dışında bir iş yerlerinde çalışıyor olması hâlinde istenilen belgelere ilave olarak; atanmak istediği yerde iş yerinin faaliyette olduğuna dair belgeyi anonim şirketlerde çalışanların işyerlerinden, diğer şirketlerde çalışanlarında vergi dairesinden, belediyeden veya ilgili meslek kuruluşlarından alacağı belge ,

c- 31 Ağustos 2010 tarihine göre eşinin geriye dönük iki yıllık süre içinde en az 360 günlük sigortalı olduğunu ve sigortalılığının hâlen devam ettiğini gösterir belge (Eşi Bakanlığımız kadrolarında ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli öğretmen/personel olarak çalışanlar hariç),

d- Eşi avukat olup kendi adına bürosu bulunanlardan; baroya kayıtlı ve vergi mükellefi olduğuna

ilişkin belge,

2.3. Eşi, 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu (Bağ-Kur) kapsamında çalışanlar ile 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında tarımsal faaliyette bulunanlardan;

a- Eşinin iş yerinin çalışır durumda olduğunu gösterir yer değiştirilmek istenilen il/ilçenin vergi dairesinden alınacak belge (Tarımda kendi hesabına çalışanlar için ilgili kurum / kuruluşlardan alınacak faaliyet belgesi),

b- 31 Ağustos 2010 tarihine göre eşinin geriye dönük iki yıllık süre içinde en az on iki ay sigortalı hizmeti olduğuna ve sigortalılığının hâlen devam ettiğine ilişkin belge,

c- Prim borcunun bulunmadığını ya da borcunun taksitlendirildiğini gösterir belge istenecektir.

6.GENEL VE ÖZEL HAYATI ETKİLEYEN NEDENLERLE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER

6.1.Kimler Başvurabilecek

Sözleşmeli öğretmen olarak görev başlama tarihi itibariyle 31 Ağustos 2010 tarihine kadar 1 (bir) takvim yılını dolduranlar.

1.1. Özel hayatını etkileyen olumsuz nedenlere bağlı olarak görevini bulunduğu yerde verimli biçimde yerine getirme imkânı kalmayan,

1.2. Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit ya da malul gazi olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların, öğretmen olarak görev yapan eşleri,

1.3. Eşi ölen öğretmenler, olay tarihinden itibaren 6 ay içerisinde ve bir defaya mahsus olmak üzere atama döneminde başvuruda bulunabileceklerdir.

Özel Hayatı Etkileyen Durumlar

a- Özel hayatı etkilenenin bu durumuna yönelik; savcılık veya emniyet birimlerine intikal etmiş ve bu birimlerce kayda alınmış, değerlendirilerek sübut bulmuş ve özel hayatın etkilendiğinin kanıtlandığına ilişkin bu birimlerce düzenlenmiş belgeye dayalı olarak, o ilin en üst mülki amirince uygun görüldüğüne ilişkin onay,

b- Kamu görevlisi, er veya erbaş olarak görev yaparken şehit olanlara ilişkin Şehitlik Belgesi,

c- Eşinin öldüğüne dair belge, istenilecektir.

6.2. Başvuruda Yapılacak İşlemler

Olağanüstü hâllere bağlı özrüne dayalı il içi ve iller arası başvurular, yer değiştirme takviminde belirtilen dönemlerde;

a- Elektronik Başvuru Formu doldurulacaktır, http://mebbis.meb.gov.tr adresinden kullanıcı adı ve şifreyle girilebilecektir.

b- Form doldurulurken, olağanüstü hâllere ilişkin bütün belgeler istenilene uygun olarak düzenlenmiş olması gereklidir.

c- Düzenlenen belgelerle birlikte doldurulan Elektronik Başvuru Formunun çıktısı alınacak, onay işlemleri için eğitim kurumu müdürlüğüne gidilecektir,

d- Eğitim kurumu müdürlüğü, belgeleri inceleyip kılavuzdaki şartlara uygun olanları onaylayacaktır.

e- İlçe millî eğitim müdürlüğü, il millî eğitim müdürlüğü ve Bakanlık olmak üzere yetkilendirilmiş personelce de (gerektiğinde tereddüt edilen belge internet ortamında istenecek tereddüt giderildikten sonra) onaylanacaktır.

f- Onay birimlerinin onay işlemini süresi içinde tamamlamalarından sonra başvurular değerlendirmeye alınacaktır. Başvuru onay işlemleri, internet aracılığıyla öğretmenler tarafından takip edilebilecektir.

Değerlendirme sonuçları, http://personel.meb.gov.tr adresinde yayınlanacaktır.

7. YER DEĞİŞTİRME BAŞVURULARI DEĞERLENDİRİLİRKEN DİKKATE ALINACAK HUSUSLAR

Özür şartlarına uygun olarak yapılan başvuruların onaylanmasından son değerlendirilmeye alınmasında;

1- Boş pozisyon sayıları, alanında ihtiyaç bulunması ve hizmet puanı ( eşitlik hâlinde hizmet süreleri, gün hesabına dökülerek eşitlik bozulmaması halinde bilgisayar kurası ile sonuçlandırılacaktır) esas alınarak yer değişikliği gerçekleştirilecektir.

2- Hizmet puanı ve hizmet süresinin hesaplanmasında 31 Ağustos 2010 tarihi dikkate alınır.

8. BAKANLIĞA GÖNDERİLECEK BELGELER

Sağlık durumu özrü ile olağanüstü hâllere bağlı yer değiştirmelere ilişkin il millî eğitim müdürlüklerince onaylanmış belgeler, Bakanlığın Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Dairesi Başkanlığının illere göre belirtilen e-posta adreslerine gönderilecektir.

9. 2010 YILI ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRME TAKVİMLERİ (EK-1)

2010 YILI YAZ TATİLİ DÖNEMİ SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERİN ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ

NOT: 1- Başvurular, http://mebbis.meb.gov.tr adresinden alınacaktır.

2- Boş pozisyonlar ölçüsünde, alanlarda ihtiyaca göre il millî eğitim müdürlüklerince belirlenecek alanlardan sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi yapılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber