Üniversiteler kan kaybediyor

Haber Giriş : 27 Şubat 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet 15 yeni üniversitenin açılması hazırlığı yaparken, Eğitim-Sen'in yaptığı bir araştırma üniversitelerin içinde bulunduğu düşündürücü duruma ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, üniversitelerde eğitim seviyesi giderek düşüyor ve nitelikli öğretim görevlisi sıkıntısı yaşanıyor.

Eğitim-Sen Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve OECD verilerini gözönünde bulundurularak bir araştırma yaptı. Araştırmada, öğrenci sayısının her yıl artmasına karşın yükseköğretim için bütçeden ayrılan payın aynı kaldığı belirtildi.

GENÇLERİN YÜZDE 80'İ YARARLANAMIYOR
Gençlerin yüzde 80'inin yükseköğretim hakkından yararlanamadığının belirtildiği araştırmada, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerdeki üniversiteler ile diğer illerdeki üniversiteler arasında farka da işaret edildi.

ANADOLU ÜNİVERSİTELERİNDE KADRO SIKINTISI
Buna göre Türkiye'deki öğretim elemanlarının yüzde 45'i üç büyük ilde bulunan 13 kamu üniversitesinde görev yapıyor. Anadolu'da bulunan 14 eğitim fakültesinde profesör, 19'unda ise doçent düzeyinde öğretim görevlisi bulunmuyor. 24 özel üniversitenin 23' ü yine ankara İstanbul ve İzmir de yeralıyor. Öğretim üyelerinin atama tercihlerinde de üç büyük il başı çekiyor.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İŞ BULAMIYOR
Araştırmada artan üniversite ve öğrenci sayısına rağmen iş bulma oranının gün geçtikçe düştüğüne belirtiliyor.araştırmaya göre düz lise mezunlarının sadece yüzde 4'ü çeşitli üniversitelere yerleştirilirken fen, anadolu ve öğretmen liselerinde bu oran yüzde 70' lere kadar çıkıyor.

URUGUAY VE FİLİPİNLERİN GERİSİNDE
Üniversitelere yerleştirilen öğrenci başına yapılan harcamada ise Türkiye üç bin yüz dolarla, Uruguay ve Filipinler'in ardından geliyor.
NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber