Avusturya'da eğitim fırsatı kapınıza kadar geliyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 21 Haziran 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UMAY AKTAŞ SALMAN

VİYANA / SALZBURG - Her yıl yüzlerce Türk genci köklü geçmişleri, YÖK denkliğine sahip olmaları, düşük ücretleri gibi nedenlerle Avusturya'yı tercih ediyor. Halen yaklaşık 4 bin Türk öğrenci Avusturya'da üniversite eğitimi alıyor.

Avusturya'dan sekiz eğitim kurumu, Avusturya Ticaret Odası tarafından düzenlenen ?Austria Showcase' etkinliği için Türkiye'de. Etkinlik İstanbul'da bugün Ceylan Intercontinental Hotel'de, yarın ise Ankara'da gerçekleştirilecek.

Ülkedeki üniversitelere girmenin tek ön koşulu, Türkiye'de üniversite sınavında dört yıllık bir program kazanmış olmak. Öğrenci Türkiye'de hangi bölüme yerleştirildiyse Avusturya'da da o bölümde okuma hakkına sahip. Lisans eğitiminden sonra hiçbir sınava girmeden yüksek lisansa ve doktoraya devam edilebiliyor. Türkiye'de lisansını bitirip yüksek lisans için Avusturya'ya gitmek isteyenlerin ise Türkiye'deki ALES'te barajı geçmesi yeterli.

Avusturya'da devlet üniversitelerinde eğitim ücreti yıllık yaklaşık 800 avro civarında. Meslek lisesinden, üniversiteye, sertifa programlarından MBA programlarına kadar yayılan alternatiflerden birkaçı şöyle:

Montan Üniversitesi: Leoben şehrindeki üniversite metalurji, malzeme ve maden alanlarında eğitim veriyor. Maden alanında Avrupa'daki en iyi okullardan.

Viyana Ekonomi Üniversitesi: Avrupa'nın en büyük ekonomi üniversitesi. Dünya listesinde ilk 100 üniversite arasında sayılıyor. Her yıl 50 ülkeden 3 bin 500 yönetici bu programlardan mezun oluyor.

Modül Üniversitesi: Eğitim İngilizce. 53 ülkeden öğrencisi bulunuyor. Turizm ve o-telcilik yönetimi alanında lisans eğitimi veriyor. MBA programları da var.

Modül Turizm Okulları: 1908'den beri eğitim veriyor. Otel ve Turizm İşletmeciliği alanlarında beş yıllık meslek lisesi var. Öğrenciler 14 yaşında bu okula başlıyor.

Institut for Management (IFM): Salzburg'da, tarihi Leopoldskron Kalesi'nde eğitim veriyor. Enstitüde yöneticiler için genel yönetim mastırı alanında eğitim veriliyor.

Salzburg Üniversitesi İş Okulu: Teoloji, Hukuk, Kültür Bilimleri ve Fen Bilimleri fakülteleri var. Uluslararası mastır programları veriliyor.

HTL Leoben: 14 -19 yaş arası için teknik lise. Malzeme mühendisliği, Metalürji ve İşletme Mahendisliği, Lojistik alanlarında beş yıllık eğitim veriyor.

WIFI: Avusturya Ticaret Odası'nın Ticareti Teşvik Enstitüsü ve yerel ekonominin eğitim kurumu. Sekiz orta ve Doğu Avrupa ülkesinde temsil ediliyor. Avusturyalı şirketler ve yerel işletmeler çalışanlarını uygulamalı, kişisel ve yerel ihtiyaçlara uygun mesleki ve ileri eğitim programlara yolluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber