BDDK Başkan maaşını artırma girişimi Başbakanlığa takıldı

Haber Giriş : 28 Şubat 2005 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Finansal hizmetler kanun tasarısı taslağının son halinde BDDK Başkanı'nın maaşı Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşını geçemeyeceği hükmü yer aldı. Ayrıca, BDDK Başkanı ve üyelerin görevden ayrıldıktan sonra sektörde bir yıl çalışamama hükmü taslaktan çıkarıldı.
Henüz imzaları tamamlanmayan taslağın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan son şeklinde BDDK Başkanı'nın maaşıyla ilgili önemli bir düzenlemeye gidildi. Taslağın ilk halinde "BDDK Başkanı ve kurul üyelerinin net aylık ücretinin Merkez Bankası Başkanı'nın her türlü ödemeler dahil aylık ücreti esas alınarak, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir" hükmü yer alıyordu.

BDDK çok büyük bir sektörle ilgilendikleri ve daha fazla özerklik istedikleri için maaşların Merkez Bankası Başkanı'na eşitlenmesini istemişti. Ancak Başbakanlık'taki çalışmalarda BDDK'nın isteği 'tırpan'landı. Taslağın son halindeki düzenlemede, "BDDK Başkanı'na Başbakanlık Müsteşarı'nın, kurul üyelerine ise Başbakanlık Müsteşar Yardımcılarının her türlü ödemeler dahil, mali ve sosyal haklar tutarında aylık ücret ödenir" denildi. Öte yandan, TMSF Başkanı'nın maaşında da aynı uygulama geçerli olacak.

Başbakanlık Müsteşarı 2005 yılında yapılan zamlarla beraber 4 bin YTL (4 milyar TL) maaş alıyor. BDDK Başkanı ücret ve sosyal ödemeleri dahil şu anda net 3 bin 726 YTL (3 milyar 726 milyon lira), BDDK Kurul üyeleri ise net 3 bin 509 YTL (3 milyar 509 milyon lira) maaş alıyor. Merkez Bankası Başkanı maaşıyla ilgili olarak geçen yıl yapılan tahminlerde 15 milyar lira (15 bin YTL) telaffuz edilmiş, bu rakama ilişkin olarak Merkez Bankası'ndan herhangi bir açıklama yapılmamıştı.
Başbakanlık'ta BDDK'nın isteğinin geri çevrilmesinin nedeni olarak hükümetin üst kurullarla ilgili tavrı gösteriliyor. Kamuoyunda sürekli 'fazla maaş alıyorlar' eleştirilerine hedef olan üst kurul başkanları ile ilgili hükümet geçtiğimiz günlerde de bir adım atmış, üst kurul başkanlarının maaş zammını yüzde 1 ile sınırlı tutmuştu. Teftiş Kurulu raporlarına da sık sık yansıyan 'maaş'lar konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan, genel müdür ve üst kurul başkanlarının maaşlarının sıkı takip altına alınması talimatını vermişti.

Özele 'hemen' geçiş
Taslağın son halinde başkan ve kurul üyelerinin görevden ayrılmaları halinde 'hemen' sektörde çalışmalarının da önü açıldı. Daha önceki taslakta, BDDK Başkanı ve kurul üyeleri ile TMSF Başkanı'nın, görevlerinin sona ermesinden itibaren bir yıl dolmadan bu sektörde hiçbir faaliyette bulanamayacakları hükmü yer alıyordu. Taslağın son halinde bir yıllık sınırlama kaldırıldı. BDDK Başkanı ve kurul üyeleri görevlerini bıraktıkları günden itibaren bankacılık sektöründe görev almalarının önündeki engel kaldırılmış oldu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber