Adalet Bakanı'ndan İstanbul Emniyet Müdürü'ne eleştiri

Haber Giriş : 28 Şubat 2005 10:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 3 gazetenin yüksek yargı muhabirlerini toplayıp, yeni ceza yasasından yakınan polise yanıt veren açıklamalar yaptı. Kimse şark kurnazlığına dayanan mazeretler aramamalı. Emniyetin de yargının da işi kötü adamlarladır. Bu mücadele hergün devam ediyor. Bir atasözümüz var: "Mazeret terazisinin tartamayacağı hiçbir günah yoktur."

Çiçek, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah başta olmak üzere bazı polis yetkililerinin, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) ile polisin suçla mücadale zaafiyet yaşayacağı açıklamalarına sert yanıt verdi. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yasaların Polis Vazife ve Selahiyat Yasası'nı yürürlükten kaldırmayacağının altını çizen Bakan Çiçek'in açıklamaları şöyle: Yetkileri devam ediyor

* Polis 1 Nisan'dan sonra da verilen yetkilerini sonuna kadar kullanabilir. Hiç kimsenin yetkisi elinden alınmıyor. Bu yasaların yürürlüğe girmesi ile kaos doğacağı endişesi doğru değil. Herkesin yetkisi kanunlarda bellidir. Bizim yaptığımız yasalar suç işlendikten sonra yapılacak işlemleri düzenliyor. Suçun işlenmesinin önlenmesi Polis Vazife ve Selahiyat Yasası'nda düzenleniyor ve bu yasa yürürlükte kalmaya devam edecek. Önleyici güvenlik yetkileri devam ediyor. Bazıları sapla samanı karıştırıyor.

Yanlış açıklamalar

* Bunlar son derece yanlış, kastı aşan, sorumlulukla bağdaşmayan açıklamalardır. AB ile birlikte her kurum kendisini kadro ve eğitim yönünden gözden geçirmek zorunda. "Biz yakalıyoruz, savcı bırakıyor" mantığı doğru bir mantık değil. Bu belediye temizlik işçisinin 'Yarın nasıl olsa sokaklar yeniden kirlenecek. Birileri yeniden sokağa izmarit atacak' diyerek temizlik yapmamasına benziyor. Böyle bir şey olabilir mi?

Anayasa'yı iyi okuyun

* Herkesin Anayasa'nın 20. maddesini iyi okusun. Türkiye'nin tarf olduğu uluslararası sözleşmeleri iyi okusun. Şu an bu konuşmaları yapanlar daha yürürlüğe girmemiş yasaları konuşuyorlar. Oysa şu anda o yasa yok. Eski uygulama devam ediyor. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan yasa mı Ocak ayındaki suç oranım artırdı?

Amirleri konuşsun

* Türkiye bir hukuk devletidir. Herkes görevini yapacak. Her kamu görevlisinin görev ve sorumluluğu bellidir. Görevim yaparken polis, savcı, hakim bir vücudun organları gibi bütünlük içinde huzur ve asayişi sağlamak zorunda. Hünüz 1 Nisan yasaları yürürlüğe girmiş değil. Bu neviden konuşmaları görevlilerin kendileri yerine, amirleri konumunda bulunan yetkililer yapsa daha doğru olur.

Bir atasözü

* Kimse şark kurnazlığına dayanan mazeretler aramamalı. Emniyetin de yargının da işi kötü adamlarladır. Bu mücadele hergün devam ediyor. Bir atasözümüz var: "Mazeret terazisinin tartamayacağı hiçbir günah yoktur."

nethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber