İşsizlikte yüzde 10 hedefi yıl sonuna kaldı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Haziran 2010 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçtiğimiz ay içinde 'İşsizliği 3 ayda yüzde 10'a çekeceğiz' diyen Başbakan Erdoğan, takvimi yıl sonuna çekti. Tarım toplumundan hizmet toplumuna geçmenin işsizlik konusunda büyük sorun yarattığını vurgulayan Erdoğan, bütçe açığı hedefini de 'yüzde 5'in altına çekmek' olarak açıkladı

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin buluştuğu G-20 zirvesi için Kanada'nın Toronto kentinde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada bir basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında işsizliğe vurgu yapan Erdoğan, son dönemde bu alanda büyük bir düşüş olduğunu belirterek şöyle konuştu: 'Hedefimiz de bu yıl sonuna kadar bunu 10,11 aralığına çekebilmektir. Böylece görevi devraldığımız dönemin işsizlik oranına gelmeyi hedefliyoruz. Bundan sonraki süreç, bunu 10'un altına yeniden düşürmektir.

SANAYİ TOPLUMU İSTİHDAM İÇİN SORUN

Erdoğan şöyle devam etti: 'Türkiye artık bir tarım toplumu değil. Tarım toplumundan, sanayi toplumuna geçmekte olan bir toplum. Bu şu demek, emek yoğun çalışan bir topluluk değil, artık teknoloji yoğun bir çalışma süreci içerisindeyiz. Böyle olunca istihdamdaki yapı değişiyor. Yani tekstil sektöründe aynı fabrikada 500 kişi çalıştırırken, şimdi 100 kişi çalıştırıyorsunuz. Bu da ister istemez işsizliği azaltma noktasındaki gücünüzü tehdit ediyor ve buradaki işsizlikle mücadelede gücünüz gerçekten zayıflıyor ama biz buna rağmen yatırımlarla birlikte hizmet sektöründe yaptığımız sıçramalarla şu anda geldiğimiz başarıyı yakaladık.''

KUR ESNEKLİĞİ TARTIŞILDI

BAŞBAKAN Erdoğan zirve kapsamında öne çıkan hususları ve Türkiye'nin dikkat çektiği alanları şöyle sıraladı :

Küresel ekonomide 2009 sonu başlayan toparlanma sürecinin desteklenmesi ve küresel büyümenin güçlü ve sürüdürülebilir bir yapıya kavuşturulması.

Gelişmiş ülkelerde bir taraftan mali destek politikalarına devam edilirken, diğer taraftan uygulanacak büyüme dostu mali uyum planlarının şimdiden ilan edilmesi.

Bazı gelişmekte olan ülkelerde sosyal güvenlik ağlarının güçlendirilmesi, kurumsal yönetimin iyileştirilmesi, finans piyasaların geliştirilmesi, altyapı yatırımlarının artırılması ve döviz kuru esnekliğinin sağlanması.

Tüm G-20 üyelerinde yapısal reformların sürdürülmesi ve küresel cari işlemler dengesizliklerinin azaltılmasında ilerleme kaydedilmesi.

TECRÜBELERİMİZİ DİĞERLERİYLE DE PAYLAŞTIK

BAŞBAKAN Erdoğan, yedi yılda Türkiye'nin büyüme potansiyelini artıran birçok reformu hayata geçirdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Bu reformlar diğer ülkelere örnek gösterilebilecek niteliktedir. Son dönemde krize karşı hayata geçirdiğimiz ölçülü, planlı ve iyi hedeflenmiş tedbirler de krizin etkilerinin hafifletilmesine gayet olumlu katkılarda bulunmuştur. Bu vesileyle gerek krizin etkilerinin sınırlandırılması, gerekse uzun dönemli büyümenin artırılması konusundaki tecrübelerimizi de G-20 ülkeleriyle paylaşma fırsatı bulduk. Gelişmiş ülkeler kamu borç sürdürülebirliği konusunda bazı sayısal hedefler ortaya koymak suretiyle önemli bir adım attı. Ben de çok daha evvel, 2009 Eylül ayında, orta vadeli plan çerçevesinde ilan ettiğimiz kriz tedbirlerinden çıkış stratejimizin dayandığı temel ilkeleri paylaşarak güveni ve öngörülebilirliği nasıl sağladığımızı anlattım.''

En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı İstanbul'da!

Toronto dönüşü Ankara Esenboğa Havalimanı'nda da basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, gerek G-20 toplantılarında gerekse diğer platformlarda, gelişmekte olan ülkelerin kalkınma sorunlarına ilişkin görüşlerini kuvvetli bir şekilde dile getirdiklerini bildirdi. Erdoğan şöyle devam etti: 'Bu hassasiyetimizin somut bir ifadesi olarak 2011 yılı Haziran ayında ülkemizde 'BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nı gerçekleştireceğiz. Az gelişmiş ülkelerin sorunlarının dünya kamuoyunun gündemine taşınmasına yönelik bu çabalarımızın G-20 ülkeleri tarafından takdirle karşılandığını belirtmek isterim. Toronto Zirvesi'nde bu değindiğim hususların yanı sıra küçük ölçekli işletmelerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması, yolsuzlukla mücadele, iklim değişikliği müzakerelerinin sonuçlanması, aşırı tüketime neden olan fosil yakıt sübvansiyonlarının rasyonelleştirilmesi, terörün finansmanı gibi bir çok konuda görüş ve önerilerimizi muhataplarımızla paylaşma fırsatı bulduk'' diye konuştu.

Korumacılığa karşı olduk

Erdoğan şöyle devam etti: ''Bu zirvede üzerinde durduğumuz bir diğer önemli husus da korumacılık eğilimlerinin kontrol altında tutulması olmuştur. Bazı ülkeler bu yönde adımlar attı. Ancak biz Türkiye olarak buna hep karşı çıktık. Yatırımlarla mal ve hizmet ticaretine yeni engeller çıkartılmaması yönündeki tavrımızı güçlü bir şekilde dile getirdik. Biz Türkiye olarak daha katılımcı ve küresel ekonomiyi daha fazla destekleyecek bir uluslararası ticaret sisteminin inşa edilmesinden yanayız. Bunun için Toronto'da da Doha Kalkınma Gündemi'nin en kısa zamanda başarıyla sonuçlandırılması çağrısında bulunduk.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber