Öğretmenler, Sayın Remzi Kaya'nın İki Sorunu Çözmesini İstiyor

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışan öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinde iki önemli sorun yaşanmaktadır. Bunlardan bir tanesi, yer değiştirmelerde ilin ihtiyaçları belirlenirken, o yıl emekliye ayrılabilecek öğretmenlerin hesaba katılmaması nedeniyle kısıtlanan yer değiştirme hakkı, diğeri ise il dışından gelenlerin hiçbir standarda tabi tutulmaksızın ilin en ücra yerlerine atanmasıdır. İlk atama işlemlerinde, nokta atamayı getirmeyi planlayan Bakanlığın, bu iki sorunu da ele almaları çalışma barışı açısından uygun bir davranış olacaktır. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 01 Mart 2005 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1. İl ihtiyacı belirlenirken emeklilik dilekçesi verenlerin belirli bir oranı dikkate alınsın

Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme işlemlerinde, il'in öğretmen ihtiyaçları belirlenirken o yıl emekliye ayrılabilecek öğretmenler hesaba katılmamaktadır. Bu nedenle, daha sonra emekli olanların oluşturduğu açıklar ilk defa atamayla doldurulmaya çalışılmakta ve o ili isteyen/sırada bekleyen öğretmenlere haksızlık yapılmaktadır. Yer değişikliklerinde, ihtiyaçlar belirlenirken, emekliye ayrılacak öğretmenlerin oluşturacağı açıkların belli bir oranda bu sayıya dâhil edilerek iller arası yer değişikliklerini yapılmasını ümit ediyoruz.

Bu konuda sitemize gelen maillerden bir örnek aşağıdadır

Ben MEB'e bağlı okullarda çalışan bir sınıf öğretmeniyim. Hizmet puanım 150. İller arası tayin dilekçelerimiz internet üzerinden Mayıs-2004'te alındı. Değerlendirme hemen yapılıp, Haziran 2004'te iller arası yer değişiklikleri belli oldu. Ben Muğla ve Aydın illerine yer değişikliği istemiştim. Bu illere benim tayinim yapılmadı. Gerekçe ise bu illerin sınıf öğretmeni ihtiyacının az olması... İhtiyaç az olduğu için ancak 291 hizmet yılı puanına sahip sınıf öğretmenlerinden az sayıda tayin yapıldığı bildirildi. Ancak EMEKLİYE AYRILACAK ÖĞRETMENLERİN AYRILMALARI TEMMUZ ayında yapıldığı için benim tayin istediğim bu illerde yeni açıklar oluştu. Bu açıkları MEB bu illere yıllardır tayin isteyen bizimle değil, aday sınıf öğretmenleri ile kapatarak, Eylül 2004 atamalarında ben sırada beklerken, beni almayıp Aydın'a 100, Muğla'ya 22 aday sınıf öğretmenini hiçbir özür durumları da olmaksızın atama yaptı. Bu atama sayıları Milli Eğitim Bakanlığının sitesinde mevcuttur.

Kendisiyle görüştüğüm, sayın Remzi Kaya, o illerdeki açıkların, bizim tayinlerin yapılmasından sonra emekliye ayrılanlardan oluştuğunu söyledi. Bu ve benzeri hatalar bizim daha uzun yıllar belirsiz bir tayin istek sırası beklememize yol açmaktadır. Benim gibi tayin istediği ile tayini Haziran 2004'te çıkmayıp, emekli olanların yerine aday öğretmenlerin Eylül 2004'te atama yapılması sonucu istediği illerde açık oluşmasına rağmen gidemeyen veya önüne sıfır puanlı adayların geçirilerek mağdur edilen çok öğretmen var.

Bu hatanın önümüzdeki Mayıs 2005 iller arası öğretmen tayin istekleri alınırken göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Başarılı çalışmaları ile tanıdığımız Sayın Remzi Kaya'nın bu yılki yer değişikliklerinde emekliye ayrılacak öğretmenlerin oluşturacağı açıkları da dikkate alarak iller arası yer değişikliklerini yapmasını ümit ediyoruz.


2. İl dışından gelenler belirli bir kıstas çerçevesinde il'e dağıtılsın

İl dışından gelenler puanlarına bakılmaksızın o ilin köylerine atanmaktadırlar. Bu kişilerin puanlarına bakılarak merkezde bulunan okullara ihtiyaca göre atamalarının yapılması yerinde olacaktır. Bu konuda sitemize gelen maillerden bir tanesi aşağıda yer almaktadır.

Sayın Bakanım; Başarılı çalışmalarınızı takdirle, minnetle izliyor yaptıklarınızla ve sizinle gurur duyuyoruz. Ancak öğretmenler olarak bizlerin bazı sıkıntıları bulunmakta. Bunlardan bir tanesi tayinlerdeki adaletsiz dağılımdır. Şöyle ki;

Bakanlığımız iller arası öğretmen tayinlerinde adil dağılım yapmasına rağmen il içinde öğretmen dağılımı tarafsız bir şekilde yapılmamaktadır. Hakkâri'de, Van'da, Şırnak'ta 15 yıldan fazla hizmet vermiş yaklaşık 300 puanı olan, en ücra köşelerdeki çocukların eğitimi için canla başla çalışmış bir öğretmen, yıllarını, gençliğini, tüm enerjisini bu uğurda harcamış bir öğretmen, bir gün gelip de ülkemizin batısındaki herhangi bir ili Konya'yı, Bursa'yı yâda Çanakkale'yi tercih ettiğinde tayini buraya çıkıyor ancak, yeni geldiği bu ilinde en ücra köyüne gönderiliyor.

Kimse ona "senin puanın kaç, kıdemin kaç yıl, yurdun mahrum yerlerinde ne kadar çalıştın, geldiğin bu ilde hangi okulu ya da ilçeyi istiyorsun" diye sormuyor. Tek suçu il dışından gelmek, sanki topladığı puanları bu ülkenin köylerinde, mezralarında değilde yurt dışında toplamış gibi.

Sayın Bakanım,

İnternet çağında, Bilgi çağında, tayin ve atamalarda da teknolojiden yararlanmalıyız. Her okulun kadrosu zaten ilsise kayıtlıdır. Okullar ne kadar öğretmene ihtiyacı olduğunu internetten ilan eder. Herkes Üniversite yerleştirmesinde olduğu gibi puanını ve tercihini yazar tayinler bilgisayarla yapılır. Açıkta kalanlar bir sonraki atamada daha düşük puanlı okulları tercih ederek
yerleşebilir. Böyle yapıldığında herkes hakkına razı olacak, adam kayırmalar, torpil istekleri sona erecek, norm kadro esaslarına uyulacak ve adil bir dağılım olacaktır. Bu sistem sadece yeni atananlarda değil görevde olan öğretmenleri de kapsamalı ve hemen bu yıl uygulanmalıdır.

"Ya bir yol bulacağız ya da yeni bir yol yapacağız."

Saygılar. Öğretmen H.H.D.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber