Diyanet Teşkilat Kanunu tasarısının ilk bölümü üzerinde görüşmeler tamamlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2010 21:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunu Tasarısı ile adaletli bir ücret artışının gerçekleştirildiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, ''temel kanun'' olarak görüşülen tasarının birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Bölüm üzerinde soruları yanıtlayan Devlet Bakanı Çelik, Alevi çalıştaylarıyla ilgili çok net ve somut sonuçların olduğunu söyledi. Buna yönelik eleştirilerde bulunan milletvekillerine, ''Bundan rahatsız olmayın. Türkiye'nin meselelerini çözüyorsak, bundan hepimizin iftihar etmesi gerekiyor'' diyen Çelik, çalıştaylarda ne konuşulduysa, ne tespit edildiyse, ne söz verildiyse o sözün arkasında olduklarını ve onların da bir bir gerçekleştiğini ifade etti.

Bazı Kur'an kurslarında ''Cumhuriyet karşıtı propaganda yapıldığı'' yönündeki sözlere ilişkin Çelik, ''Bunların Diyanet İşleri Başkanlığı uhdesinde olması kesinlikle mümkün değildir. Böyle bir şey varsa hep birlikte bunun üstüne gitmemiz gerekiyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün kurmuş olduğu ilk kurumlardan biri olan Diyanet teşkilatına böyle bir haksızlığı, burada bir soru çerçevesinde bile yapılmasını şahsen doğru bulmuyorum'' diye konuştu.

Bir soru üzerine, Hac ile ilgili 2 bin 550 kişinin görevlendirildiğini bildiren Çelik, müftülerle ilgili de 2009 yılına kadar 450 tahkikat yapıldığını ve 2 müftü hakkında usulsüzlükle ilgili soruşturma yapıldığını söyledi.

Çelik, ''Bu yasa çerçevesinde adaletli bir ücret artışı gerçekleştirilmiştir'' dedi.

-''BÜTÜN İNANÇ VE GÖRÜŞLERE AÇIK OLMALI''-

CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, tasarının olumlu düzenlemeler getirmekle birlikte kamuoyunun ve kurum çalışanlarının beklentilerini tam olarak karşılayamadığını savundu.

Din hizmetleri sınıfının özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Kaptan, ''Alevi açılımıyla ilgili tasarıda düzenleme bulunmaması, iktidarın bu konuda samimi olmadığının göstergesidir'' dedi.

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, ''devletin dini yaşamdan çekilerek, yerini özerk ve bağımsız kurumlara bırakmasının'' tartışılması gerektiğini kaydetti. ''Bunun zamanı gelmiştir ve geçmektedir'' diyen Geylani, kurumun bütün inanç ve görüşlere açık olması gerektiğini ifade etti.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, teşkilat yasası olmadığı için kurumun ihtiyaçlara cevap veremediğini ancak bu durumun değiştiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber