Avrupa Birliği ile 13. fasıl açıldı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Temmuz 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alparslan AKKUŞ - Duygu LELOĞLU / BRÜKSEL

"Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslı, Brüksel'de açıldı. Başmüzakereci Bağış, gıda standartlarına vurgu yaparak "Ana şefkatine AB şefkatini ekliyoruz" dedi

Türkiye,Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik sürecinde, 'Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı' faslını da açtı. Böylece AB ile 2005'te başlayan müzakerelerde açılan fasıl sayısı 13'e ulaştı. Brüksel'de, İspanya'nın dönem başkanlığında gerçekleşen Hükümetlerararası Konferans'ta, Ankara, 3 bakanla temsil edildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in katıldığı konferansta, AB sürecindeki önemli fasıllardan birisi daha tamamlanmış oldu. AB'den, İspanya Dışişleri Bakanı Angel Miguel Moratinos, Türk tarafından ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık ettiği müzakerelerde bazı teknik pürüzlerin giderilmesi için İspanya büyük çaba sarf etti. Gıda faslının açılmasının son dakikaya kadar netlik kazanmaması, teknik nedenlere bağlandı. Ankara, başlığın açılabilmesi için gerekli olan altı açılış kriterini yerine getirdi. Ama en önemli açılış kriteri olan Gıda Güvenliği Yasası'nın TBMM'de geç kabul edilmesi, müzakere başlığının son güne kalmasına neden oldu. İspanya, bu faslı kendi dönem başkanlığı sırasında açabilmek için konuyu AB Dışişleri Bakanları Konseyi'ne bile taşıyarak teknik çalışmaları hızlandırdı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Brüksel yolunda SABAH'a ilginç açıklamalarda bulundu. Bağış, dönem başkanlığının son gününde bu başlığın açılması için İspanya'nın olağanüstü bir performans gösterdiğini söyledi. İspanya Dışişleri Bakanı Angel Miguel Moratinos'un mevkidaşlarını bizzat aradığını hatırlatan Bağış, "Normal şartlar altında bir başlığın açılması asgari 8 hafta alır, İspanya bu süreyi 10 güne indirdi. Bu bir rekor" dedi. Bağış, Gıda Güvenliği Yasası'nın onaylanma sürecindeki gecikmelere atıfta bulunarak, "CHP'nin kaybettirdiği zamanı İspanya kazandırdı" yorumunu yaptı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de, Bakanlığının bu fasıl çerçevesinde yaptığı çalışmaların 170 milyon euroya mal olduğunu hatırlattı.

TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNE DESTEK

Gıda Güvenliği faslının açılışının ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan İspanya Dışişleri Bakanı Moratinos, "Belli başlı AB ülkeleri, Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor. İspanya, dönem başkanlığından sonra da Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki stratejik önemini vurgulamaya devam edecek" dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, "Biz AB sürecinde teknik engelleri aşıyoruz. Aşamadığımız tek engel, hiç bir objektif kritere dayanmayan siyasi engellerdir" diye konuştu.

BELÇİKA İLE ÜÇ BAŞLIK PLANI

Gıda güvenliği faslının açılmasından sonra Ankara'nın, siyasi engellere takılmadan açabileceği 3 başlık kalıyor. Bunlar, 'Sosyal Politikalar', 'Rekabet' ve Kamu Alımları.' Belçika'nın bugünden başlayarak aralık ayına kadar sürecek dönem başkanlığında, Ankara, son fasılların açılmasını hedefliyor.


Günlük hayatımızı nasıl etkileyecek?

Gıda zinciri izlenecek

Vatandaşlar güvenli gıdaya ve tükettiği gıda konusunda doğru bilgiye erişim sağlayacak.

Gıda zincirinde izlenebilirlik daha etkin biçimde sağlanacak.

Gıda kontrolleri AB standartlarında yapılacak.

Yapılan kontrollerde gıdada bir sorun tespit edilmesi durumunda, hızlı alarm sistemine bilgi girilerek piyasadaki ürünün menşeine inecek şekilde geriye dönük takibi yapılabilecek ve sorunlar kaynağında tespit edilebilecek.

Gıdanın güvenli olmadığı anlaşılırsa, ilaçlar gibi piyasadan toplatılacak.

Gıdalardan kaynaklanan ve insanlarda ciddi sağlık sorunları oluşturan acil durumlarda ve kriz anında uygulanmak üzere planlar oluşturulacak ve zaman kaybetmeden müdahale edilebilecek.

Gıda ile bulaşan hastalıkların oranı azalacak.

Hayvanlara kimlik

Koyun, keçi ve sığır türü hayvanların hepsi doğduklarından itibaren küpelenecek, nereye satıldığı nerede kesildiği gibi bilgiler kayıt altına alınacak.

At ve katırlar da kimliklendirilerek kayıt altına alınacak.

Tüketicilerimiz marketten aldığı etin hangi hayvandan elde edildiğini, bu hayvanın annesinin kim olduğunu, bu hayvanın kimler tarafından alınıp satıldığına dair bilgilere, kaç doğum yaptığı, nerelere seyahat ettiği, uygulanan ilaçlar, aşılar gibi verilere istediği takdirde ulaşabilecek.

Çiftlikte yetiştirilirken, nakil esnasında ve kesim anında hayvanların refahı ve korunması sağlanacak. Ahırlar, nakil araçları ve kesimhaneler belirlenen kurallara göre tasarlanıp, inşa edilecek.

Tarımsal ilaca standart

Kullanılan tarımsal mücadele ilaçlarının sayısı azaltılacak, çevre ve insan sağlığı için risk oluşturabilecek olanların piyasaya girişi engellenecek.

Gıdalar ile her aşamada temas eden ambalaj gibi maddelere ilişkin güvenlik kriterleri revize edilecek.

AB kriterlerine uygun olarak üretim yapan işletme sayısı ile bu işletmelerin AB'ye ihracatı artacak, AB listelerini referans alan ülkelerle ihracat gelişecek.


Türkiye'nin kurbanlık mezbaha talebi 'not edildi'

Türkiye'nin, "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" başlığına açılmasına ilişkin olarak "kurbanlık mezbahalar" için yaptığı "istisna" talebine kesin bir yanıt vermeyen AB, Türkiye'yi " talebini desteklemek için ek bilgi sunmaya" davet etmekle yetindi. Avrupa Komisyonu'nca hazırlanan ve AB ülkelerince kabul edilen, "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" başlığında müzakerelere açılmasına ilişkin "ortak pozisyon" belgesinde şöyle denildi: "AB, Türkiye'nin, Kurban Bayramı sırasında kurulan geçici mezbahaların, 853/2004 sayılı kuralda kesim evleri için belirlenen hükümlerden istisna veya söz konusu kuralda, geçici mezbahalara yönelik olarak yer verilen hijyen koşullarına uyum önlemlerinin getirilmesine ilişkin talebini not ediyor. AB, Türkiye'yi talebini desteklemek üzere ek bilgi sunmaya davet ediyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber