Okul müdürlerinin rotasyonuna açılan davalar kazanılabilir mi?

MEB çok sayıda düzenleme yaptığından, eskiden yapılan düzenlemeleri unutmak mümkün olabilmektedir. MEB şuanki rotasyon uygulamasını 2006 yılında da getirmişti. o Günlerde açılan ilk davada Danıştay sendika lehine karar vermiş, ancak itiraz sırasında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, MEB lehine karar vermiştir. 2006 yılındaki bu Danıştay İDDK kararı şuanki açılan davaları olumsuz etkilemektedir. Bu konuya ilişkin olarak yapılan değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Temmuz 2010 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006 YILINDAKİ DÜZENLEME

Milli Eğitim Bakanlığı 11/01/2004 tarihli ve 25343 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde, 04.03.2006 tarihli ve 26098 sayılı Resmî Gazete'deki düzenleme ile bazı değişiklikler yapmıştı.

04.03.2006 tarihli ve 26098 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan değiştirme yapan yönetmeliğin 23.maddesi ile Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 27.maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş,

?MADDE 23- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Zorunlu yer değiştirme
MADDE 27- Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde; atama yetkisi Bakanlıkta ve valiliklerde bulunan eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri; il içinde aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde, tercihleri dikkate alınmak suretiyle puan üstünlüğü esasına göre belirlenerek değiştirilir.
Ancak, görev yapmakta oldukları eğitim kurumunun niteliğine ve durumlarına uygun atanabilecekleri eğitim kurumu bulunamayanlar bakımından bu süre ilgili valiliğin teklifi, Bakanlığın uygun görmesine bağlı olarak en fazla sekiz yıla kadar uzatılabilir. ?

ve ?Yer değiştirme suretiyle atamalarda dikkate alınacak hususlar? başlıklı Ek madde 1 ve zorunlu yer değiştirmeleri düzenleyen (ç) fıkrası eklenmişti.

?EK MADDE 1- Yer değiştirme suretiyle atamalarda aşağıdaki hususlar dikkate alınır.
ç) Çalışma süresine bağlı zorunlu yer değiştirmeye tabi eğitim kurumu müdürleri, duyurusu yapılan eğitim kurumları arasından üç tercihte bulunabilirler. Bunların tercihlerine atanamamaları durumunda görev yerleri; atama yetkisine bağlı olarak valiliklerce veya Bakanlıkça belirlenecek aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde değiştirilir.?

2006 YILINDAKİ DÜZENLEMENİN MAHKEME SÜRESİ

Bu hükümlerle 5 yılını doldurmuş olan tüm okul müdürlerinin yeri değiştirilmesini sağlamıştı.

Türk Eğitim-Sen, okul müdürlerinin zorunlu yer değiştirmelerini düzenleyen yukarıdaki maddeleri ve diğer bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da dava açmıştı. Dava dilekçesinde değişik 23. maddesinin 1.fıkrasının, Ek madde 1'in ç fıkrasının öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali istenmişti.

Danıştay'da görülen davada Danıştay ikinci dairesi 2006/493 Esas sayılı ve 14/08/2006 sayılı kararı ile Ek madde 1'in ç fıkrası hakkında;

"Ek 1'inci maddenin (ç) fıkrasında, çalışma süresine bağlı zorunlu yer değiştirmeye atbi eğitim kurumu müdürlerinin tercihlerine atanamamaları durumunda görev yerlerinin belirlenmesinde Valiliklere veya Bakanlığa doğrudan takdir yetkisi tanınması, nesnelliği ortadan kaldırıcı; dava konusu yönetmeliğin ekinde yer alan "Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer Değiştirme Formu"nun takdir puanına ilişkin bölümünde Komisyona takdir puanı verme yetkisi tanınması da, belirsizliklere yol açaıcı niteliği sebebiyle hukuka uygun görülmemiştir."

kararını vererek, ek madde 1'in yürütmesini durdurmuş, 23. maddesinin 1.fıkrası hakkında ise de yürütmeyi durdurmamıştı.

Kısaca; Danıştay, Bulunduğu yerde 5 yıl görev yapan okul müdürlerinin görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurma istemini reddetmiş, ancak bu durumda olan müdürlerin tercihlerine atanamamaları durumunda görev yerlerinin belirlenmesinde valiliklere veya Bakanlığa doğrudan takdir yetkisi tanıyan yönetmelik hükmünün hukuka aykırı olduğundan yürütmesini ise durdurmuştu.

Bu karara Milli Eğitim Bakanlığı itirazda bulunmuş itirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2006/1252 YD. İtiraz Nolu ve 14/12/2006 tarihli kararı ile Danıştay ikinci dairesinin 2006/493 Esas sayılı ve 14/08/2006 sayılı kararı ile Ek madde 1'in ç fıkrası hakkındaki yürütmeyi durdurma kararını hukuka uygun bulmayarak kaldırmıştı. Uygun bulmama kararında Danıştay İDDK şu gerekçeye yer vermiştir:

"Dava konusu düzenleme ile çalışma süresine bağlı zorunlu yer değiştirmeye tabi eğitim kurumu müdürlerine yönetmelikte öngörülen süre dolduğunda atanabilecekleri eğitim kurumları arasından üç tercih hakkı tanınanarak öncelikli olarak atanmak istedikleri eğitim kurumlarına atanmalarının zorunluluğu getirilmiştir. Bu mümkün olmadığı taktirde kamu hizmetinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesinin ve hizmetin devamlılığının sağlanması amacıyla idareye aynı tipteki eğitim kurumlarına olacak şekilde atama tanınmıştır. Çalışma süresine bağlı zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalarda öncelikli olarak kişilere tercih hakkı tanınması, tercihlerine atanamamaları durumunda ise aynı tipteki eğitim kurumlarına re'sen atanmalarına ilişkin düzenlemede kamu hizmetinin gerekleri ve kamu yararına aykırılık buylunmadığından anılan düzenlemenin yürürlüğünün durdurulmasına yönelik kararda isabet görülmemiştir."

Kısacası Danıştay İDDK; 5 yılını doldurmuş olan tüm okul müdürlerinin yerinin değiştirilmesini bu durumda olan müdürlerin tercihlerine atanamamaları durumunda görev yerlerinin belirlenmesinde valiliklere veya Bakanlığa doğrudan takdir yetkisi tanıyan yönetmeliği hukuka uygun bulmuştu.

2009 YILINDAKİ YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ

13.8.2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ?Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalar? başlıklı 22. maddesi şu şekildedir:

?(1) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri, il içinde aynı veya daha üst tipteki eğitim kurumları olacak şekilde tercihleri dikkate alınmak suretiyle bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek?2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucu puan üstünlüğü esasına göre değiştirilir.
(2) Görev yapmakta oldukları eğitim kurumunun niteliğine ve durumlarına uygun atanabilecekleri eğitim kurumu bulunmayanların atamaları bir sonraki zorunlu yer değiştirme döneminde yapılır.
(3) Zorunlu yer değiştirmeye ilişkin yapılacak duyurular üzerine bu kapsamda bulunan yöneticiler bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek?1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla on eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle başvuruda bulunurlar. Başvuruda bulunmayanların zorunlu yer değiştirmeleri durumlarına uygun ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarından birine yapılır. Tercihlerinden birine atanamayanların atamaları boş bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine bilgisayar kurası ile yapılır.
(4) Zorunlu yer değiştirmelerde beş yıllık çalışma süresinin hesaplanmasında o yılın temmuz ayının ilk günü esas alınır.?

BİLGİSAYAR KURASI İFADESİNE DAVA AÇILMIŞ AMA KARAR MEB LEHİNE ÇIKMIŞTIR

Maddenin ?Tercihlerinden birine atanamayanların atamaları boş bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine bilgisayar kurası ile yapılır.? hükmündeki ?Bilgisayar Kurası? ifadesinin iptali için Türk Eğitim Sen dava açmış, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermemiştir. Bunun üzerine sendika Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itirazda bulunmuştur. Açılan dava esastan görüşülmeye devam etmektedir.

2006 YILINDAKİ DANIŞTAY KARARI, ŞUANKİ DAVALARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Danıştay'ın 2006 yılındaki İDDK kararında, 5 yılını doldurmuş olan tüm okul müdürlerinin yerinin değiştirilmesini bu durumda olan müdürlerin tercihlerine atanamamaları durumunda görev yerlerinin belirlenmesinde valiliklere veya Bakanlığa doğrudan takdir yetkisi tanıyan yönetmeliği hukuka uygun bulunması, yeni uygulanacak olan rotasyona açılacak davaları olumsuz etkilemektedir.

Danıştay'ın eski yönetmeliklerdeki zorunlu yer değiştirme hakkındaki yukarıdaki kararları gereğince 13.8.2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ?Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalar? başlıklı 22. maddesinin iptali için dava açılması imkânsız hale gelmiştir.

Ancak Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamaların uygulamasının nasıl olacağını konu edinen Milli Eğitim Bakanlığı "Eğitim Kurumu Müdürlerinin Zorunlu Yer Değiştirmeleri" konulu 23/06/2010 tarihli ve 31131 sayılı yazısı üzerinden 60 günlük süre dolmadan Yönetmeliğin ?Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalar? başlıklı 22. maddesi 1. fıkrasındaki deki; ?il içinde? ve ?daha üst tipteki eğitim kurumları? ibarelerin iptali için davalar açılabilecektir. ?Bilgisayar Kurası? ifadesinin iptali için Türk Eğitim Sen dava açtığından bu konuda dava açmaya gerek kalmamıştır, açılan dava zaten devam etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber