Meme kanserinde erken teşhisin büyük önemi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2010 12:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dr. Bozan: "40 yaş ve üzerindeki her kadın yıllık doktor muayenesi ve mamografi yaptırmalıdır

Gaziantep Primer Hospital Radyoloji Uzmanı Dr. Sıtkı Bozan, kadınlarda ölüm nedenlerinde ikinci sırada yer alan meme kanserinin erken dönem teşhisinde en etkili görüntüleme yöntemi olan mamografinin hayat kurtardığını bildirdi.

Dr. Sıtkı Bozan yaptığı açıklamada, meme kanserinin erken teşhisi ve tedavisinin iyi bir merkezde yapılmasının hastanın hayatta kalma şansını artırdığını belirtti. Meme kanserinin ilk belirtisinin memede veya koltuk altında ele gelen bir kitle olduğuna dikkat çeken Bozan, "Bu tür kitlelerin hasta tarafından saptanabilmesi kadınların periyodik olarak kendilerini muayene etme alışkanlığına bağlıdır. Ancak ne yazık ki hastaların bu konuda yeterli bilgiye sahip olmamaları sebebi ile kadınlar kendi kendini muayene etmemekte ya da muayeneden korkmaktadır" dedi.

"Meme kanseri için en önemli risk kadın olmaktır. Erken yaşta adet görmek ve genç yaşta menopoza girmek meme kanseri riskini artırmaktadır. Hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 35 yaşının üzerinde yapmış olan kadınlarda daha sık olarak rastlanmaktadır. Ailesinde birinci derecede ve özellikle genç yaşlarda meme kanseri görülenlerde risk artmaktadır. Menopoz sonrası kilo artışı, sürekli alkol tüketimi, iri ve yoğun memelere sahip olmak risk faktörleri arasında kabul edilebilmektedir" diyen Dr. Bozan, elle kendi kendine muayene konusunda şu bilgileri verdi:

"Bu muayene kadınlar tarafından farklı şekillerde yapılabilir. En kolay yöntem; banyoda vücudunuz sabunlu iken ellerinizin rahatça kayacağı şekilde muayeneyi yapmaktır. Parmaklarınızın arasında memede kitle olup olmadığı ya da meme derisinde bir sertleşme olup olmadığını fark edebilirsiniz. Üst bedeniniz çıplak iken ayna karşısına geçerek her iki kolunuzu yukarı kaldırarak meme üzerinde çekinti, kabarıklık, şekil bozukluğu veya kızarıklık olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Oturarak veya ayakta hangi memenizi muayene edecekseniz, karşı taraftaki eliniz ile yukarıdan aşağı veya istem dışı veya çembersel olarak parmaklarınızı meme üzerinde gezdirerek muayene yapabilirsiniz. Bu muayene için işaret, orta ve yüzük parmaklarının iç yüzü kullanılmalıdır. Bu muayene sırasında koltuk altı da karşı taraftaki el kullanılarak kontrol edilmelidir. Bir önceki aşamada yaptığınız muayeneyi yatarak ve sırtınızın altına küçük bir yastık koymak şartı ile yapabilirsiniz. Bu muayene sırasında parmaklarınıza serpeceğiniz az miktardaki talk pudrası parmaklarınızın meme derisi üzerinde kaymasını kolaylaştıracağı gibi meme içinde bir kitle varsa fark edilmesini kolaylaştıracaktır. Bu aşamada meme dikkatle gözlenmeli ve üzerinde kızarıklık, yara olup olmadığı, meme başında çekinti olup olmadığı ve meme başından akıntı gelip gelmediğine dikkat edilmelidir. Meme başında akıntı varsa kanlı olup olmadığına bakılmalıdır."

Meme kanserinin tedavisinde en önemli ve belirleyici etkenin hastalığın erken teşhisi olduğunu ifade eden Bozan, şöyle devam etti:

"Yıllar önce uygulanan büyük ve geniş ameliyat yöntemleri günümüzde yerini daha az hasar veren tekniklere bırakmıştır. Günümüzde daha çok memenin korunduğu cerrahiler yani tümörün bulunduğu bölgenin ve tümörün çıkartılması yöntemleri tercih edilmektedir. Erken tanı, bu hastalıkta kadınların en büyük kabusu haline gelen memenin tamamen alınmasını (mastektomi) en düşük düzeye indirmektedir. Bu nedenle amaç hastalığın tanısının mümkün olabildiğince erken dönemde konmasıdır. Meme kanserinin tedavisinde tek bir tedavi yöntemi değil birkaç yöntem birlikte kullanılmaktadır. Cerrahi tedavi dışında ışın tedavisi (radyoterapi), hormonoterapi ve kemoterapi hastalığın evresine, hastanın yaşına, tümörün özelliklerine göre birlikte multidisipliner bir şekilde uygulanmaktadır. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Erken tanı konduğunda meme kanserinde tamamen tedavi edilebilme şansı çok yüksektir. Erken tanı sayesinde çok büyük olasılıkla memenin alınmasına gerek kalmamaktadır. 20-25 yaş arası her kadın her ay kendi kendini muayene etmelidir. 30-35 yaş arası her kadın herhangi bir yakınması olmasa da meme muayenesi olmalıdır. Ultrasonografi ve mamografi çektirmelidir. 40 yaş ve üzerindeki her kadın yıllık doktor muayenesi ve mamografi yaptırmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber