Marmara Üniversite'sinden YÖK'e tepki - Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 06 Temmuz 2010 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Marmara Üniversite'sinde yapılan Rektör adaylığı seçiminde 482 oy alarak birinci olan Prof.Dr. Necla Pur'un YÖK tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulan listede birinci sırada yer almaması, Öğretim Üyelerini isyan ettirdi.

Hükümete yakın olduğunu iddia ettikleri ve seçimlerde üçüncü sırada yer alan Zafer Gülden'in YÖK tarafından hazırlanan listede birinci sıraya konulmasına tepki gösteren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof.Dr. Günay Atalayer, Prof.Dr. Esen Aslandoğan, Doç.Dr. Cüneyt Akalın, Dr. Timur Akçalı kameraların karşısına geçti.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Öğretim Üyeleri hazırladıkları ortak bildiriyi okuyarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün en çok oy alan Prof. Dr. Necla Pur'u rektör olarak ataması çağrısında bulundular.

Marmara Üniversite'sinde yapılan Rektör adaylığı seçiminde 482 oy alarak birinci olan Prof.Dr. Necla Pur'un YÖK tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulan listede birinci sırada yer almaması, Öğretim Üyelerini isyan ettirdi. Hükümete yakın olduğunu iddia ettikleri ve seçimlerde üçüncü sırada yer alan Zafer Gülden'in YÖK tarafından hazırlanan listede birinci sıraya konulmasına tepki gösteren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof.Dr. Günay Atalayer, Prof.Dr. Esen Aslandoğan, Doç.Dr. Cüneyt Akalın, Dr. Timur Akçalı kameraların karşısına geçti.Marmara Üniversitesi İletişyim Fakültesi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Öğretim Üyeleri hazırlmadıkları ortak bildiriyi okuyarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün en çok oy alan Prof. Dr. Necla Pur'u rektör olarak ataması çağrısında bulundular.

"12 EYLÜL RUHU YAŞIYOR"

Prof. Dr. Günay Atalayer tarafından okunan bildiride, bu açıklamaya sadece Prof düzeyindeki Öğretim üyelerinin katıldığı, diğer öğretim üyelerinin akademik kariyerlerini düşünerek bunun dışında kaldığı hatırlatarak, " Öğretim üyelerinin yaptığı seçime müdahale edilmesi 12 Eylül'ün ruhunun bugün hala yaşadığını göstermektedir" denildi. Hükümete yakın izlenimi veren adayın 3. sıradan 1. sıraya yerleştirilmesinin artık alışkanlık haline geldiğinin belirtildiği açıklamada şöyle denildi : Böyle bir zihniyet, demokratik normlara inançsızlığı gösteriyor. Oy hakkının eşitliği ilkesi, demokrasinin olmazsa olmaz kuralı olarak okuma yazma bilmeyenler için bile geçerli olduğu halde Üniversite öğretim üyelerinin seçiminin dikkate alınmaması, tepeden inmeci, vesayetçi anlayışın sonucudur.

3. sıradaki bir adayı ilk sıraya çıkarmanın haklı bir gerekçesi olamaz. Eğer bilemediğimiz bir gerekçe varsa, YÖ'ten yaptığı uygulama konusunda bir açıklama bekliyoruz.

CUMHURBAŞKANI GÜL'E ÇAĞRI

3. sırada seçildiği halde YÖK tarafından hazırlanan listede birinci sıraya konular Prof. Dr. Zafer Gülden'e çağrıda bulunan öğretim üyelerinin açıklamasında, " Zafer Gülden'in adaylıktan çekilmesini talep ediyoruz. Bu jestiyle Türkiye üniversite tarihine çok anlamlı bir kayıt düşecektir" denildi. Açıklamanın sonunda, "Cumhurbaşkanı Gül'ün birinci sırada seçilen Prof. Necla Pur'u rektör olarak atamasını bekliyoruz " ifadesi kullanıldı.

"ÜNİVERSİTELERDE İYİ BİRŞEYLER OLMUYOR"

Açıklamanmın ardından tek tek söz alan öğretim üyeleri kendi görüşlerini dile getirdi. Öğretim Üyeleri Derneği adına konuşan Prof.Dr. Esen Aslandoğan, Bütün iktidarların, muhalefetteyken şiddetle eleştirdikleri YÖK kanununu kendileri iktidar olduğunda kullanmaya devam ettiklerini söyledi. Daha önce Öğretim Üyelmeri Derneği olarak Çankaya'da Cumhurbaşkanı Gül'ü ziyaret ettiklerini hatırlatan Aslandoğan, " Cumhurbaşkanına rektör atamlalarıyla ilgili bilinen eleştirimizi yaptık. Sayın Abdullah Gül bize katılmakla kalmadı. Üzerine birşeyler katarak görüşlerini dile getirdi" şeklinde konuştu. Giresun Üniversitesinde 2 oy alan adayların listeye konulmasını örnek veren aslanoğlu," Bu vahim bir olay, Cumhurbaşkanının YÖK'ün bu oyunununu bozmasını talep edilyorum. Türkiye'de Üniversitelerde iyi bir şeyler olmuyor" diye konuştu.

"SİYASETE ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Marmara Üniversitese İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Orkan, hem bir yönetici, hemde bir öğretim üyesi olarak, bütün gayretlerinin bilimle uğraşmak, bilim insanının yetişmesine katkıda bulunmak olduğunu söyleyerek, " Biz bu süreçte çabalarımızı sürdürürken, tüm yasalara, tüm genelgelere uymaya çaba gösterirken, bizi poliktikaya çekmek istiyorlar. Bizim politikayla ilgimiz yok" diye konuştu.

"DEMOKRATİK AÇILIMIN ANLAMI KALMAZ"

Prof.Dr. İbrahim Kaboğlu da " Oylarımızla adaylarımız belirledik. " Burada yapılması gereken, bu basit demokratik uygulama açısından çoğunluğun seçimi varsa, bu basit temel ilkeye saygı gösterilmesi" şeklinde konuştu. Durumu, Seçimlerde 3 sırada yer alan bir partinin iktidar yapılmasına benzeten Kaboğlu, " seçime saygı gösterilmezse, demokratik açılımın anlamı kalmaz. O zaman demokrasiyi Habur"da aramanın, içtenlikle ilgisi yoktur. Vergi mükellefi olarak, neden bu sandıkların kurulduğunu, neden o masrafların yapıldığını sormak hakkımızdır" diye konuştu.

BU ÜNİVERSİTEYE SAHİP ÇIKMA KARARIDIR

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 3. sıradaki adayı Rektör olarak ataması durfumunda Eylemliliğin ileri safaya taşınacağını belirten Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri, " Demokratik hakkımızı talep etmek zorundayız. Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci oyu alan aday Cumhurbaşkanı olsaydı, nasıl olurdu. Bu üniversiteye sahip çıkma kararıdır" şeklinde konuştular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber