Bodrum'da okul adındaki değişikliğe tepki

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Temmuz 2010 19:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde 2010- 2011 eğitim- öğretim yılında Anadolu lisesi olarak hizmet verecek olan Bodrum Lisesi'nin adının ?Kanuni Sultan Süleyman' olarak değiştirilmesi tepkilere neden oldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gelen yazı üzerine Kaymakamlık ile yapılan görüşmeler sonucunda okula ilçeye ilk gelen Osmanlı padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman'ın adını vermeyi uygun gördüklerini belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özcan, ?Henüz kesinleşen bir şey yok. Velilerin önerilerini de dikkate alabiliriz? dedi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, 1972 yılında kurulan Bodrum Lisesi'nin adının Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi olarak değiştirilmesine başta veliler ve eski mezunlar olmak üzere çeşitli çevrelerden tepki geldi. Bir isim vermek gerekiyorsa bunun ?Atatürk' ya da ?Bodrum' Anadolu lisesi olabileceğini belirten veliler ve eski mezunlar, İskele Meydanı'nda eylem yaptı. Grup adına açıklamayı okuyan Halil Yılmaz, şunları söyledi:

?Okulumuzun bu yıl yeni öğretim yılına başlarken Anadolu Lisesi statüsünde öğrenci alınacağını duyunca sevindik. Ancak okulun isminin Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi olduğunu internet öğrenci tercih sitesinde öğrenince şaşkına döndük. Çünkü bundan bilgimiz yoktu. Okul Ailesi Birliği'nin de konudan haberdar değildi. Bodrum'un değerlerine Bodrum Lisesi mezunlarına ve Bodrumlulara uygun olmayan bu durum bizi üzdü. Bu nedenle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık ile görüşerek bu durumun düzeltilmesini istiyoruz. Aksi halde kanuni yollara başvuracağız. İsimlerle ilgili bir sorunumuz yok ancak böyle bir durumda ilçe halkı ve öğrenci velilerinin görüşlerinin alınması gerekirdi. İsimler üzerinden gerginlik yaratılacağını eğitimin kalitesinin arttırılması için bu güç çaba harcansa daha iyi olur görüşündeyiz.?

Bodrum Lisesi'nin ilk mezunlarından olan Oğuz Karabağlı ise ?Bodrum ile özdeşleşen Cevat Şakir Kabağaçlı, Neyzen Tevfik gibi ünlü isimler var. Ayrıca yaptığımız kısa süreli araştırmada kimse Bodrum Lisesi'nin isminin değişmesini istemiyor. Ancak böyle önemli bir kurumun ismi değiştirilecek ise buna iki kişi değil Bodrumlular'ın karar vermesi çok daha doğru olur? dedi.

CHP Bodrum İlçe Başkanı Durmuş Ali Öztürk de, parti binasında yaptığı açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni uygulamalar ve bahanelerle okullardan ?Atatürk' ve ?Cumhuriyet' isimlerini, kentle özdeşleyen yerel isimleri yok etmeye çalıştığını iddia ederek, ?AKP, her yaptığı işte olduğu gibi bu kezde şapkadan tavşan çıkarmaya çalışıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı enteresan kararlardan biriside bu. Düz liseleri Anadolu Lisesi'ne çevirerek güzel bir iş yapmış imajı altında Cumhuriyet'in değerlerine saldırı düzenleniyor. Kentlerin isimlerinin verildiği okulların isimleri kimseye sorulmadan 24 saat içerisinde yok ediliyor. Değerlerimize yapılan bu saldırıları önlemek için her türlü girişimde bulunacağız? dedi.

?24 SAATTE KARAR VERDİK'

Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özcan 15 Haziran tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gelen resmi yazı ile düz liselerin Anadolu Lisesi'ne dönüştürüleceği belirtildiğine dikkati çekerek, ?Yeni okul isminin 24 saat içerisinde tespit edilip, bildirilmesi istendi. Kanuni Sultan Süleyman Bodrum'a ilk gelen Osmanlı sultanı olduğu için kaymakamlığımıza bu ismi önererek ortak karar aldık. Ayrıca, Konacık Beldesi'nde bir Bodrum Anadolu Lisesi mevcut. Ancak zamanımız kısıtlı olduğu için velilerden görüş alma şansımız olmadı. Ancak şu anda kesinleşen bir şey yok. Gelen tüm önerileri değerlendirip, ilgili makamlara iletebiliriz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber