Adli tıp sınıfta kaldı

Haber Giriş : 08 Temmuz 2010 21:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Devlet Denetleme Kurulu, Adli Tıp ile ilgili raporunu açıkladı. Buna göre kurumda bilirkişi müessesi sorunlu, kriminal uzmanı yetişmiyor ve cinsel suç mağdurlarının psikolojisi korunamıyor

Adli Tıp Kurumu'na yönelik eleştiriler üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu, son dönemde Münevver Karabulut, Güler Zere ve Hüseyin Üzmez gibi kamuoyunun yakından takip ettiği dava incelemelerindeki tartışmalı kararlara imza atan Adli Tıp Kurumu'na ilişkin raporunu tamamladı. ?Bilirkişi müessesi sorunlu. Kriminal uzmanı yetişmiyor. Personel atama ve nakil işlemlerinde de hukuka aykırı uygulamalar var? sonucuna varılan raporda, ?Cinsel suç mağdurlarının ruh sağlıklarının, bu eylem nedeniyle bozulmuş olup olmadığının tespitine dair dosyaların sayısında ciddi artış ortaya çıktı. TCK'nın konuyla ilgili hükümlerinin nasıl anlaşılması gerektiği konusunda hukuk ve adli tıp çevrelerinde bir görüş birliği yok? denildi.

CİNSEL SUÇ MAĞDURLARI KORUNAMIYOR

2007, 2008 ve 2009 yıllarını kapsayan raporun özeti, Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yayımlandı. Raporda, özetle şu ifadelere yer verildi:

? ?Cinsel suç mağdurlarının ruh sağlıklarının, bozulmuş olup olmadığının tespitine dair dosyaların sayısında ciddi bir artış ortaya çıkmıştır.

KURUMUN İSMİ DEĞİŞTİRİLECEK

? Yeterli ve nitelikli uzman personelin yetiştirilmesi sağlanamamakta; yetişmiş uzmanlar ise Kurum bünyesinde istihdam edilememektedir.

? Sistemin işleyişinde ayrıca, bilirkişinin cevap vereceği sorunun açık ve net olarak belirlenmemesi, hukuki konularda bilirkişiye müracaat edilmesi, raporların süresinde hazırlanıp ilgili merciye sunulmaması gibi başka problemler de mevcuttur.

n Adli Bilimler Akademisi kurulmalıdır.

? (Adli Tıp Kurumu) olan isminin yürüttüğü bütün faaliyetleri tam olarak kapsayabilmesini teminen ?Adli Bilimler Kurumu' biçiminde değiştirilmesi uygun olacaktır.

Star


10 uzmanın 9'u ayrılmak istiyor

Yüzde 87.2'si tıp camiasındaki saygınlıklarının düşük olduğuna inanıyor. Sadece yüzde 12.8'i kurumun iyi bir kariyer olanağı sunduğunu düşünüyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK), Adli Tıp Kurumu anketi, her 10 adli tıp uzmanından 9'unun ayrılıp başka bir uzmanlık alanına geçmek istediğini ortaya koydu. Köşk'e gelen çok sayıda ihbar ve şikayet üzerine yapılan inceleme sonucunda hazırlanan raporda, ?Adli Tıp Kurumu kaldırılsın, bu görev üniversitelere verilsin? diyen bilimsel çevrelerin görüşlerine de yer verildi. DDK ise Adli Tıp'ın, yapısı, işleyiş biçimi ve fonksiyonları bakımından tümüyle yeniden yapılandırılmasını ve adının da Adli Bilimler Kurumu olarak değiştirilmesini önerdi. DDK'nin 222 adli tıp uzmanına uyguladığı anketin, Başbakanlığa gönderilen sonuçları şöyle:

Adli tıp uzmanlarının yüzde 89,4'ü başka bir uzmanlık alanına geçmek istiyor. Yüzde 87,2'si tıp camiasındaki saygınlıklarının düşük olduğuna inanıyor. Yüzde 4,3'ü, mesleki saygınlık düzeylerini tatmin edici buluyor. Yüzde 12,8'i kurumun iyi bir kariyer olanağı sunduğunu düşünüyor.

Personelin yüzde 68,1'i sorunlarını yönetime iletmekten çekiniyor. Asistanların yüzde 59,6'sı da çalışma koşullarına ilişkin düzenlemelerde çalışanların görüşlerine başvurulmadığını düşünüyor.

Adli tıp uzmanlarının yüzde 72,3'ü kurumda verilen asistan eğitimini yeterli bulmuyor. Asistanların yüzde 95.7'si ?Memur olarak çalıştırıldıkları? düşüncesinde. Yüzde 95'ten fazlası da ücretleri konusunda memnuniyetsiz.

Yeterli sayı ve nitelikte uzman yetişmiyor, yetişenler de ayrılıyor. Şube müdürlüklerinden 30'unda hiçbir faaliyet icra edilemiyor. Oylama usulü nedeniyle üyeler, uzman olmadıkları konulardaki kararlara katılıyor.

DNA, diş gibi bazı alanlarda hiçbir veri tabanı bulunmuyor. Parmak izi, balistik gibi alanlarda var olan veri tabanları ise birbirlerine entegre değil.

Kurumda internet bağlantısının zayıflığı gibi ek sorunlar da bulunuyor.

Turan YILMAZ/ hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber