8 üniversite için görüşmeler tamam

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2010 20:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda 8 yeni üniversite kurulmasına ilişkin görüşmeler tamamlandı. Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, Meclis Genel Kurulu'nda yeni üniversiteler ve yeni eğitim dönemiyle ilgili ayrıntılı açıklamalar yaptı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, her ile yeni üniversite kurulsa da üniversite talebinin, sistemin arzına göre hala çok yüksek olduğunu kaydetti.

Çubukçu, TBMM Genel Kurulunda, 8 yeni üniversite kurulmasına ilişkin tasarı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Üniversite sayısını iktidarlarında 76'dan 146'ya çıkardıklarını belirten Çubukçu, 2002'de 1 milyon 916 bin öğrenci varken, 2010'da bu sayının, yüzde 184 artışla 3 milyon 529 bine yükseldiğini kaydetti. Nimet Çubukçu, ''Son 3-4 yılda devlet vakıf üniversitelerinin sayısındaki patlama, güçlü bir küresel aktör olma yolunda ilerleyen ülkemizin gelecek adına yaptığı en anlamlı ve önemli yatırımlardan birisidir'' dedi.

Bakan Çubukçu, 9. Kalkınma Planında, oratöğretimdeki okullaşma oranının 2013 yılına kadar yüzde 100 olarak hedeflendiğini belirtti.

Ortaöğretimdeki okullaşma oranında meydana gelen artışın, yükseköğretime olan talebi de arttırdığına işaret eden Çubukçu, yükseköğretimdeki okullaşma oranının 2012-2013 döneminde yüzde 48 olarak hedeflendiğini bildirdi.

Bakan Çubukçu, yükseköğretime rekabet ve taze bir kan getiren yeni üniversitelerin açılmasını desteklediklerini söyledi.

Üniversitelere öğretim elemanı temini için, yurt dışına lisans yapmak üzere öğrenci gönderdiklerini dile getiren Çubukçu, ''2002-2003 yıllarında, üniversitelerdeki öğretim elemanı sayısı 74 bin 134 iken, bugün bu sayı 97 bin 923'e ulaşmıştır. Ancak bunun da yeterli olduğunu söylemek mümkün değil'' dedi.

Nimet Çubukçu, ''Her ile yeni üniversite kurarak ve yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasını destekleyerek yükseköğrenim talebini önemli bir ölçüde karşılasak da üniversite talebi, sistemin arzına göre hala çok yüksek'' diye konuştu.

Tasarıyla; Ankara, Bursa, Erzurum, Kayseri, İzmir, İstanbul ve Konya'da devlet üniversitesi, Antalya'da ise vakıf üniversitesi kurulacağını ifade eden Çubukçu, 56 fakülte, 11 yüksekokul ve 23 enstitüden oluşacak bu üniversitelerin öğrenim elemanının karşılanması amacıyla 13 bin 248 akademik, 4 bin 940 da idari kadronun tahsis edileceğini kaydetti.

Çubukçu, tasarıyla ayrıca, Bilkent Üniversitesinin adının ''İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi'' olarak değiştirileceğini söyledi.

Tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Çubukçu, norm kadro dışında ders anlatacak öğretmen açığı olarak değerlendirildiğinde bugün itibariyle 78 bin öğretmen açığı bulunduğunu bildirdi.

Çubukçu, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bazı üniversitelerin ''etnik bir tutum içerisinde olduğu'' iddialarıyla ilgili kendilerine bir şikayet iletilmediğini ifade etti.

''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversiteye adının verilmesini kendisi mi istemiştir?'' yönündeki bir soruya ise Çubukçu, şu yanıtı verdi:

''Ne sayın Cumhurbaşkanımız böyle bir talepte bulunmuştur ne de hükümet tasarısı olarak böyle gelmiştir. Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerimizin önergesiyle kurulmuştur. Ayrıca şu ana kadar Cumhurbaşkanlarımızın isminin bir üniversiteye verilmesi de adeta teamül haline gelmiştir. Şu ana kadar da, bir önce Cumhurbaşkanımız hariç, tüm Cumhurbaşkanlarımızın adına üniversite kurulmuştur. Dolayısıyla sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda bir talebi olmadığı gibi böyle bir konuyu isteyecek birisi de değildir.''

Büyük ilçelerde vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin bir talep olursa bunu YÖK'ün değerlendireceğini ifade eden Çubukçu, ancak ilçelerde devlet üniversitesi kurulması konusunda atılmış bir adım, verilmiş bir kararın söz konusu olmadığını kaydetti.

-''ÜNİVERSİTELERİN ÖZERK VE DEMOKRATİK OLMALI''-

BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, tasarı üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, üniversitelerin, her düşüncenin özgürce tartışılabildiği yerler olması gerektiğini belirtti.

Üniversitelerin özerk ve demokratik olması, yönetimlerini üniversitelerin seçmesi gerektiğini vurgulayan Karabaş, üniversitelerdeki öğretim sayısının artırılmasının önemine de işaret etti.

AK Parti Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Sami Güçlü ise AK Parti'nin yaptığı en büyük hamlelerden birisinin yükseköğrenim alanında attığı adımlar olduğunu bildirdi.

İktidarlarında 70 üniversite kurduklarını dile getiren Güçlü, tasarıyla kurulacak üniversitelerle bu sayının 78'e, toplamda da 154'e yükseleceğini belirtti.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı, birinci bölümde yer alan maddelerin görüşmelerine geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber