Memur-Sen üye sayısında arayı açmaya başladı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Temmuz 2010 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen, AKP iktidarının ikinci yılında 137 bin 937 üyesiyle milliyetçi Türk Kamu-Sen ve sol görüşlü KESK'ten sonra üçüncü konfederasyondu. Hızlı atağa kalkan Memur-Sen 7 Temmuz verilerine göre, üye sayısını 392 bin 171'e çıkardı

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL - Memur Sendikaları Konfederasyonu'nun (Memur-Sen) AKP iktidarı dönemindeki ?örgütlenme başarısına' bir yenisini daha ekledi. Altı yıl önce, henüz AKP iktidarının ikinci yılında 137 bin 937 üyesi ile milliyetçi Türk Kamu-Sen ve sol görüşlü KESK'ten sonra üçüncü konfederasyon olan Memur-Sen, bu yıl 7 Temmuz'da açıklanan verilere göre, üye sayısını 392 bin 171'e çıkardı.

Altı yıl önce yalnızca diyanet iş kolunda örgütlü olan konfederasyon; tarım, belediye ve sağlık iş kollarından sonra bu yıl da Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın yönettiği Türk-Enerji Sen'den enerji iş kolunu aldı. Sırada eğitim işkolu var. Memur-Sen'in en az 10 bini sendika değiştirmelerden kaynaklı 16 binlik yükselişi memur hareketinde ivme anlamına gelmiyor. Çünkü memurların yüzde 57'si hâlâ örgütsüz.

Kim nerede güçlüydü?

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Memur-Sen, 2004'te 11 iş kolundan sadece diyanette yetki sahibiydi. Yedi iş kolunda Türk-Kamu-Sen, üçünde KESK yetkiliydi. Eğitim ve belediye iş kolunda KESK, sağlık iş kolundaysa Türk-Kamu-Sen söz sahibiydi. Aynı denge 2005 yılında da korundu. Ancak Memur-Sen üye sayısını git gide artırıyordu.

Fakat hâlâ üçüncü sendikaydı. 2006 yılına gelindiğinde Memur-Sen, belediye iş kolundaki yetkiyi 60 oy farkla KESK'ten aldı ve yetki aldığı iş kolu sayısını ikiye çıkardı. KESK aynı yıl, eğitimdeki yetkisini Türk-Kamu-Sen'e kaptırdı. KESK'te yalnızca kültür sanat iş kolundaki yetkisi kaldı. Türk-Kamu-Sen, sekiz iş kolunda birden yetki sahibi oldu.

KESK bölündü

Ulusalcıların ayrılıp Birleşik Kamu-İş'i kurması üzerine KESK iyice güç kaybettiği 2007 yılından sonra sendikal rekabet, iki sağ görüşlü konfederasyon arasında geçmeye başladı.

2007'de sendikaların yetkili oldukları iş kolları değişmedi ancak Memur-Sen, KESK'i geride bırakıp ikinci büyük konfederasyon oldu. Memur-Sen, 2008'de atağa geçip tarım iş kolunu Türk-Kamu-Sen'den aldı ve iş kolu sayısını üçe çıkardı.

?Sağlık'ta da yetki aldı

Geçen yıl memur sendikalarına üye 1 milyon 17 bin 72 memurdan 376 bin 355'inin Memur-Sen'e üye olduğu saptandı. Buna göre, Memur-Sen en çok üyeye sahip konfederasyon oldu ve memurları toplu görüşmelerde temsil hakkını kazandı. Memur-Sen'i, 375 bin 990 üyeyle Türk-Kamu-Sen, 224 bin 413 üyeyle KESK izledi.

Kalanı da diğer sendikalara üye oldu. Memur-Sen, elindeki üç iş kolunun yanı sıra sağlık iş kolunda da yetki hakkı elde etti. Ancak enerji iş kolunda ise 12 sayıyla kaybetti. Fakat, enerji için bu yılı beklemek gerekiyordu.

Kim ne kadar kaybetti?

Bu yıl 7 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan 2010 rakamlarına göre Memur-Sen, üye sayısını 15 bin 816 artırarak 392 bin 171'e çıkardı. Böylece Memur-Sen, birinciliğini pekiştirdi. Ve ayrıca Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın başkanı olduğu Türkiye Enerji-Sen bünyesindeki enerji iş kolunu devraldı.

Türkiye Kamu-Sen ve KESK ise üye kaybetti. Türkiye Kamu-Sen'in üye sayısı 6 bin 390 azalarak 369 bin 600'e, KESK'in sayısı da 5 bin 218 gerileyerek 219 bin 195'e düştü. Memur-Sen'deki bu artış, memurlar arasındaki sendikalaşma oranına çok yansımadı. Verilere göre, toplam 1 milyon 767 bin 737 memurun 1 milyon 23 bin 362'si sendikalara üye bulunuyor. Sendikalı memur oranı yüzde 57.89'a karşılık geliyor.

Geçen yılın temmuz ayında ise bu oran yüzde 57'ydi. Memur-Sen'deki artışın sendika değiştirmelerinden kaynaklı olduğu anlaşılıyor. Bu savı doğrulayan bir diğer veri ise, Memur-Sen'in üye kaybettiği tek iş kolunun, Temmuz 2009'daki yerel seçimlerde AKP'nin oy kaybettiği, belediyeler oluşu...

Memur-Sen'in ?başarı' öyküsü

Memur-Sen, 2004'te sadece diyanet iş kolunda yetki sahibiyken, altı yıl içerisinde yetkili iş kolu sayısını beşe çıkardı. Buna göre; diyanet, sağlık, belediye, tarım ve enerji işkolları Memur-Sen'de; eğitim, büro, bayındırlık, haberleşme ve ulaştırma iş kolları Türkiye Kamu Sen'in, kültür sanat iş kolu da KESK'in elinde bulunuyor. Memur-Sen, ikinci sırada olduğu eğitim iş kolunda Türkiye Kamu Sen'le arasındaki farkı 7 bine düşürdü. Memur Sen'in yeni kazandığı ya da ikinci sıraya yükseldiği sendikalardaki üye artışı şöyle:

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber