2005 ocak ayında öğretmenlerden gelen soru ve cevapların bir bölümü

Haber Giriş : 02 Mart 2005 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU:
Ben d.bakır ilinde sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Haziran ve eylül aylarında sene başı ve sonunda yapılan seminer çalışmalarında bize verilen ekders ücretlerinden kesinti yapıldı. Gerekçesi bu dönemlerde öğretmenlerin ders dışı hazırlık ve planlama karşılığı aldıkları 3'er saatin verilmemesi gerektiği idi. Ancak bu durum ilimizde de sadece 15 okulda uygulanmış.
Sizden ricam sene başı ve sene sonunda yapılan seminer çalışmalarında bizlere ders dışı hazırlık ve planlama karşılığı ek ders verilip verilmeyeceği konusunda net bir yanıt vermeniz.
teşekkür eder çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
fercan7244

CEVAP:
Bu konuda Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığı iki yazı ile konuya açıklık getirmiştir. Maliye Bakanlığı ödenir derken Milli Eğitim Bakanlığı ise ödenmez demektedir. Sizden geri istenen ücretleri ise üzerinden 60 gün geçti ise ödemeyebilirsiniz. Bu konuda daha önce hazırlamış olduğumuz haber linkleri şunlardır.
http://www.memurlar.net/haber/14077/ (Devlet Memuruna Hatalı Ödenen Para, Hangi Sürede Geri İstenebilir?)
http://www.memurlar.net/haber/12389/ (Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıklarından İki Farklı Görüş)
http://www.memurlar.net/haber/12986/ (Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 81)


SORU:
Sorum 64. madde ile ilgili, şöyleki:
27.02.1989 da Adıyaman'da stajyer öğretmen olarak göreve başladım. 06/05/1993 tarihinde de dilekçe vererek fakat yasal süreyi beklemeden istifa ettim. Tekrar açıktan atama yoluyla, Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat ederek 21/11/1994 tarihinde Yozgat'ta göreve başladım. Yozgat'ta görevime devam ederken 64. maddeden yararlanma isteğim ile ilgili dilekçeler idare tarafından hep geri çevrildi. Benim anlayamadığım idare beni Adıyaman da göreve başlatması gerekirken Yozgat ta başlattı. Eğer Adıyaman da göreve başlatılsaydım yani göreve ayrıldığım il den devam etse idim 64. madde den yararlanabilecek miydim? Eğer yararlanabileceksem, neden idare beni Yozgat ta göreve başlattığı halde bu hakkımın devamını sağlamadı. Zorunlu hizmeti tamamlamış olmamı bahane olarak gösterdiler. Ben zorunlu hizmeti tamamladım ama istifa ettikten sonra açıktan atama suretiyle yine zorunlu hizmete tabi bir il den tekrar göreve başladım.Çevremde benim durumumda olan birisi olmadığı için bu konuda bilgi sahibi olamadım. 64. madde den yararlanabilirmiyim? Eğer yararlanabilirsem nasıl bir prosedür izlemem gerekir . Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirm.
Çalışmalarınızda başarılar diler saygılar sunarım.
hunsaldi

CEVAP:
Mecburi hizmetinizi tamamladığınız için alma ihtimaliniz yok Ama bu konuda Yozgat ilinde çalışan diğer eğitim personeline 2 yıla bir kademe veriliyor, size verilmiyorsa, idari mahkemelerde, Anayasanın eşitlik ilkesi ihlal ediliyor gerekçesiyle dava açma hakkınız var. Başka türlü bu haktan faydalanamazsınız.
Bu konu hakkında daha önce hazırladığımız dosya linki şudur
http://www.memurlar.net/haber/10867/ (Öğretmenler Açısından İki Yıla Bir Kademe Uygulaması)
http://www.memurlar.net/haber/13922/ (Öğretmenler Özelinde 'İki Yıla Bir Kademe Uygulamasına' İlişkin İkinci Açıklama)
http://www.memurlar.net/haber/1128/ (Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 150)


SORU:
İyi günler. Ben MEB'in bu sene düzenlemiş olduğu Eğitici Formatör Öğretmeni Seçimi Sınavında başarılı oldum. Fakat bununla ilgili olarak bir sertifika sahibi olamadım.Herhangi bir görevlendirme de yapılmadı. Bu konu ile ilgili olarak MEB'in BİLGİ EDİNME başvurusu bölümüne bir dilekçe verdim.Fakat gelen cevap ne sertifika ile ne de görevlendirme ile ilgili bir cevap idi. Sadece bu konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Müdürlüklerine müracaat etmemiz şeklinde bir cevap vardı. Acaba bizler bu sınavda başarılı olan öğretmenlere bir sertifika verilecek mi, görevlendirme yapılacak mı? Araştırırsanız memnun olurum.
yalcin

CEVAP:
Bu konuda Mili Eğitim bakanlığının sitesindeki duyuruda şu ifadeler yer almaktadır:
"Aşağıda adları yer alan öğretmenlerin ''Eğitici Bilgisayar Formatör Öğretmen'' olarak görevlendirilmeleri öncesinde; bu öğretmenlere ait Formatör öğretmen olduklarını gösteren bilgisayar formatörlük belgelerinin, en geç 27 Ağustos 2004 Cuma günü mesai bitimine kadar bağlı bulundukları Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla Bakanlığımız Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesi gerekmektedir."
Bu ifadelere göre size bilgisayar formatörlük belgesi verilecektir.


SORU:
Ben Eğitim Hizmetleri Merkezin Müdürlüğünde fEN bİLGİSİ ÖĞRETMENİ olarak çalışıyorum. Bakanlığın düzenlediği Fen bilgisi formatörlük kursuna katılarak belgemi aldım ve 1998 yılından beri ilimzde yaklaşık ları 600 arkadaşımla Fen Bilgisi Laboratuar bu kurs gerçekleştirdik. Kurs öğreticilerine DMK 176. maddesi gereği ücretlerimizi rahatlıkla alıyorduk.Taki bizim kurumumuzun 2002 yılında yeni yönetmeliği çıkana kadar.Yeni yönetmeliğimizin(Eğitim Hizmetleri Merkezi (ASO) MüdürlüğÜ Yönetmeliği) 17/b bendine göre öğretmenin görevleri arasında hizmetiçi kurs ve seminerlere katılmak ibaresi geçtiğinden dolayı ücret vermeyi kestiler.Ancak bu konudaki görüşlerinde ' tarafımızdan böyle değerlendirilmektedir' ifadeleri kullanılmaktadır. Eski yönetmeliğimizde de görevlerimiz arasında sayılmakta idi.Ayrıca kursların niteliği ifade edilerek Bakanlıkca düzenlenen kursllardaki özlük hakların tahakkuku öngörülmekteydi.Defalarca bakanlığa attığım meillerde amirane bir tabirle olay kestirilip atılıyor.27/12/2004 tarihli internet sayfanızdaki EK DERSLERE İLİŞKİN ÖNEMLİ KARAR BAŞLIKLI YAZINIZDA Mahkeme kararında 'aktarılan düzenlemede görevlendirme biçimi ve bu etkinliğin gerçekleştirildiği dönem açısından herhangi bir ayrıma gidilmediği açıktır.'İfadesi yer almakta ve davalı, davcının yasal faizlerle ücret talebi ile mahkeme masraflarını ödemeye mahkum edilmiştir.Neden Milli eğitim bakanlığımız 657 sayılı DMK yı değiştirmeyip yorumlarla mahkemeleri meşgul etmekteler.Devletimiz kanun maddesi ile KURS VE SEMİNERLERDE GÖREVLENDİRİLEN MEMURLARA %25 FAZLASI İLE ÜCRET ÖDEMEYİ EMREDİYOR Ama neyazık ki uygulayıcılar bu konuda farklı yorumlara tevessül ediyorlar.( YORUM:Kraldan çok kralcı kesiliyorlar.Milletini yaşat ki devletinde yaşasın.Heralde AB sürecinde daha net uygulamalarla karşılaşırız.) Bizm sorumuz ; acaba yukarıda zikrettiğim haberinizden aldığım ifade , Eğitim Hizmetleri Merkezi Müdürlüklerindeki öğretmenler içinde geçerli midir?Bu konuda mahkemeye müracaatımda sitenizde yayınlanan kararı örnek gösterebilir miyim? hizmet_aso

CEVAP:
Bahsedilen karar http://www.memurlar.net/haber/13919/ linkimizde yayınlandı. Bu kararın bütün öğretmenleri kapsaması gerekmektedir. Bu kararı ve gerekçesini örnek gösterebilirsiniz.


SORU:
Sayın Ahmet KANDEMİR...
Ben Yedeksubay öğretmen olarak Bir köy okulunda sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Okulumuz sabahçı öğleci olarak eğitim vermekte olduğu için benden haftada 30 saat girdiğim dersler haricinde 8 saat daha derse girmemi istemekteditrler. Bu yazılı olarak bana bildirilmedi. Bu durumda yedeksubay öğretmenlerin en fazla kaç saat derse girme zorunluluğu vardır?Ben bu 8 saat derse girmek zorundamıyım? Yoksa yedeksubay öğretmenler ne kadar ders verilirse ona girmek zorundamıdırlar? Sorularımı yanıtlarsanız beni mennun edersiniz. Daha önce gönderdiğim mail ulaşmadı galiba. ozgur

CEVAP:

"Ek Madde 7 - (Ek : 16/4/1987 - 3358/4 md.)
Millî Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığının ihtiyaç göstermesi ve Genelkurmay Başkanlığının uygun görmesi üzerine, yedek subay aday adayı olarak silah altına alınacaklardan, bu Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapanlar ile mesleği öğretmen olan ancak Bakanlık kadrolarında öğretmenlik görevine başlamamış bulunanlardan yeteri kadarı, temel askerlik eğitimini takiben Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı emrine verilirler. Bunların miktarı, belirtilen ihtiyacın altında olduğu takdirde, yedek subay aday adayları arasında, öğrenimleri itibariyle öğretmenlik yapabileceklerden istekli olanlar da temel askerlik eğitimleri sonunda Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı emrine verilirler. İhtiyacın bunlarla da karşılanamaması halinde yeteri kadarı, öğretmen olabilecek öğrenimi görmüş olup da istekte bulunmayanlar arasından kura ile tespit edilir. Bu madde hükümlerine tabi yükümlüler bu Kanunun 3 üncü maddesi gereğince ere ayrılmayıp tamamı yedek subay adaylığına ayrılırlar.
Birinci fıkra uyarınca öğretmen olarak ayrılan ve göreve başlayan yükümlülere, 926 sayılı Kanunda asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığınca ödenir.
Bu yükümlüler; öğretmenlik görevleri sırasında resmi elbise giyemezler, emsali yedek subay1ar kadar hizmet yaparlar, hizmetleri askerlik şubelerinden sevk tarihinde başlar, görev yerleri Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığınca belirlenir, hizmetleri sonunda asteğmen olarak terhis edilirler, bu görevleri sırasında· usulüne göre öğretmenlik mesleği ile ilişkileri kesilenler kalan hizmetlerini er olarak tamamlamak üzere kıtalara sevk edilirler ve Bakanlıkla da ilişikleri kesilir.
Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı emrine verilenler hakkında firar, hava değişimi, izin tecavüzü, kısa süreli firar, kısa süreli izin tecavüzü, yoklama kaçağı, bakaya ve geç iltihak suretiyle bakaya kalmak suçlarından dolayı Askeri Ceza Kanunu, Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanun ile Askeri Mahkerneler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu hükümleri uygulanır. Bu konularda yetkili askeri mahkeme ve disiplin mahkemesi Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilir.(1)"

YEDEK SUBAY ÖĞRETMEN EK DERS ÜCRETİ
ÖZETİ: İlgili mevzuat hükümleri uyarınca yedek subay öğretmen statüsüyle askerlik yükümlülüğünü yerine getirenlerin asteğmenler için yasayla belirlenen aylık ödenek ve özlük hakları dışında, öğretmenlik görevi dolayısıyla ek ders ücreti alabilmelerine hukuken imkan yoktur.
Davacı 8.2.1996 tarihinde kayda geçen dava dilekçesinde özetle; 31.10.1994 tarihinde 239. dönem asteğmen adayı olarak silah altına alındığını, asteğmen öğretmen olarak silah altına alınmadığı halde asteğmen öğretmen olarak atamasının yapıldığını, atamasının yapıldığı okula din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atamasının yapıldığını, yeterli öğretmen olmayışı nedeniyle branşı dışında derslere girdiğini, diğer öğretmenlerden branş dışı derse girenlerin ek ders ücreti almakta olduklarını ilgili yönetmelikteki ücret ödenmez hükmünün iptal edilerek kendisine ek-ders ücreti ödenmesini branşı dışında girdiği dersler için emsalleri gibi ek ders ücretinin kanuni faiziyle birlikte ödenmesini talep ettiği anlaşılmaktadır.
Dava, askerlik yükümlülüğünü Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda öğretmen olarak yapan davacının branş dışı girdiği derslere ait ek ders ücretinin verilmemesi işleminin iptali ile ek ders ücretlerinin faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle açılmıştır. Kurulumuz, öncelikle dava konusunun AYİM' in görevine girip girmediği hususunu incelemiştir. Anayasanın 157, 1602 Sayılı Kanunun 20 nci maddeleri hükümlerine göre, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin bir davaya bakabilmesi için, dava konusu idari işlem veya eylemin "asker kişiyi ilgilendirmesi" ve "askeri hizmete ilişkin" bulunması şartlarının birlikte gerçekleşmiş bulunması gereklidir. Davacının asker kişi olduğu aşikardır. İşlemin askeri hizmete ilişkin bulunması koşuluna gelince, davacı Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmenlik yaparken aynı zamanda askerlik yükümlülüğüne yerine getirmektedir. Davacı o kadroya askerlik yükümlülüğünü yerine getirmesi için atanmıştır. Bu yükümlülerin aylık, ödenek, yardım ve tazminatları ile ilgili hükümler 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununda ve bu kanuna uygun olarak çıkarılan Yönetmelikte düzenlenmiştir. Davacıya ek ders ücreti ödenmemesi ile ilgili ihtilaf davacının askerlik yükümlülüğünü yerine getirmesi nedeninden kaynaklanmıştır. Bu nedenle işlemin askeri hizmete ilişkilik koşulucunda gerçekleştiği, dava konusunun AYİM' in görevine girdiği Kurulumuzca oyçokluğu ile kabul edilerek işin esastan incelenmesine geçilmiştir. Askerlik Kanununun yürürlüğe girdikten sonra gelişen koşullar karşısında askerlik yükümlülüğünü, normal yükümlülüğün yanı sıra dövizle askerlik, bedelli askerlik, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilerek yapılan askerlik gibi değişik şekillerde yerine getirilmektedir. Yedek Subay öğretmen statüsü 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununa 3358 sayılı Kanunla eklenen EK-7 nci madde ile ihdas edilmiş bir askerlik şeklidir. EK-7 nci maddesinin 2 nci fıkrasında yedek subay öğretmen olarak ayrılan ve göreve başlayan yükümlülere, 926 sayılı Kanunda asteğmenler için tesbit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığınca ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Aynı husus 3358 Sayılı Kanuna dayanılarak ve bu kanun hükümlerine uygun olarak çıkarılan 19.12.1987 gün ve 19669 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Askerlik Yükümlülüğünü Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Emrinde Öğretmen Olarak Yerine Getirecekler Hakkında Yönetmelik"in 14 ncü maddesinin 1 nci fıkrasında aynen tekrarlandıktan sonra bunlara öğretmenlikten dolayı ayrıca bir ücret ödenmeyeceği de açıkça belirtilmiştir. Askerlik yükümlülüğünü Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda yerine getiren ve bu yükümlülüğü sırasında 926 sayılı TSK. Personel Kanununda asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminat alan, öğretmenlikten dolayı ayrıca ücret almayan davacıya ek ders ücreti verilmemesi şeklinde tesis edilen işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı mezkur yönetmelik hükmünün kanuna uygun olduğu, davanın yasal dayanaktan yoksun bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle, DAVANIN REDDİNE

KARŞIOY GEREKÇEMİZ
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi; bir devlet yetkisi olan yargı yetkisini Ana-yasa'nın 157 nci maddesi uyarınca ve bu maddenin çizdiği alan içinde kullanan özel görevli bir yüksek idare mahkemesidir. Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin görevleri Anayasanın 157 ve 1602 Sayılı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanununun 20 nci maddelerinde belirtilmiştir. Anılan hükümlere göre, bir idari davanın Askeri Yüksek idare Mahkemesinin görevine girebilmesi için dava konusu idari işlem veya eylemin askeri veya askeri olmayan bir makamca tesis edilmiş olmasına bakılmaksızın "asker kişi'leri ilgilendirmesi ve "askeri hizmete ilişkin" bulunması koşullarını birlikte taşıması gerekmektedir.
1076 Sayılı Yedek subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanununun Ek 7 nci maddesinde; Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaç göstermesi Genelkurmay Başkanlığının uygun görmesi üzerine, yedek subay aday adayı olarak silah altına alınacaklardan, bu Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görev yapanlar ile mesleği öğretmen olan ancak Bakanlık kadrolarında öğretmenlik görevine başlamamış bulunanlardan yeteri kadarının temel eğitimi takiben Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecekleri, bu şekilde öğretmen olarak ayrılan ve göreve başlayan yükümlülere 926 Sayılı Kanunda asteğmenler için tesbit edilen aylık, ödenen yardım ve tazminatların Milli Eğitim Bakanlığınca ödeneceği, bu yükümlülerin öğretmelik görevleri sırasında resmi elbise giyemeyecekleri, görev yerlerinin Milli Eğitim Bakanlığınca belirleneceği, hizmetleri sonunda asteğmen olarak terhis edileceklerin, bunlar hakkında firar, hava değişimi, izin tecavüzü, yoklama kaçağı, bakaya kalmak suçlarından dolayı Askeri Ceza ve 477 Sayılı Kanun ile 353 Sayılı Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.
Askerlik Yükümlülüğünü Milli Eğitim Bakanlığı Emrinde Öğretmen Olarak Yerine Getirenler Hakkında Yönetmelikte de benzer hükümler daha detaylı biçimde ifade edilmiş, Yönetmeliğin 14/1 maddesinde; "1076 Sayılı Kanuna tabi yükümlülerden Milli Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev yapmak üzere ayrılanlara, fiilen öğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren 926 Sayılı Kanunda asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Bakanlığınca ödenir. Bunlara öğretmenlikten dolayı ayrıca bir ücret ödenmez" denilmektedir.
Anayasanın 157 ve 1602 Sayılı Kanunun 20 nci maddesi hükümlerine, Uyuşmazlık Mahkemesi ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararlarına göre; bir idari işlemin "askeri hizmete ilişkin" olmak vasfının tayininde işlemin konusuna bakılması gerekmektedir. Eğer, idari işlemin tesisinde asker kişinin askeri yeterlik ve yetenekleri, tutum ve davranışları, askeri geçmişi, asker kişi olmaktan kaynaklanan hak ve ödevleri, askerlik hizmetinin amacı, askeri görev yerlerinin özellikleri, askeri kural ve gelenekleri göz önünde tutularak değerlendirilmişse, bu idari işlemin askeri hizmete ilişkin olduğu kabul edilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında 1076 Sayılı Yasaya bağlı öğretmen olarak görev yapmakta olan davacıya ek ders ücreti ödenmemesine ilişkin olarak tesis edilen işlemde "askeri hizmete ilişkin" olma unsuru yoktur.
Açıklanan nedenlerle Davanın Görev Yönünden Reddine karar verilmesi gerekir iken, bu davaya bakmaya Mahkememizin görevli bulunduğuna dair çoğunluk kararına katılamadık. 25.09.1996
ÜYE ÜYE
M. Hayri ÖZTAN Atila EGEMEN
Hâk. Kd. Alb. Dz. Kur. Kd. Alb.
Dergi No:12
Karar Dairesi:AYİM.2.D.
Karar Tarihi:25.09.1996
Karar No: E.1996/228
Karar No: K.1996/752


SORU:
Sayın Ahmet Kandemir,
Eşim 1987 yılında Mardin/mazıdağı ilçesinde öğretmen olarak göreve başladı.Zorunlu hizmet görevini tamamladıktan sonra 1990 yılı Aralık ayında, oyıl zorunlu hizmet kapsamına alınmış olan Zonguldak/Alaplı ilçesine eş durumundan tayin oldu.Eşime iki yıla bir derece uygulaması yapılmamaktadır.Gerekçe olarak zorunlu hizmetinizi tamamlamışsınız denmektedir. Bu adaletsizlik değil midir? Bu konuda bir açıklama ya da yargı kararı var mıdır. Şu an yargı yoluna gitsek(idareye yazılı hiçbir talebimiz olmadı) acaba kazanma şansımız var mıdır. Düşüncelerinizi ve bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız sevinirim.Teşekkürler,selamlar. aliozcan7

CEVAP:
Burum yasaldır, fakat Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır. Dava açılması yerinde olur. Dava açılmadan ve kazanılmadan şu anki mevzuata göre yararlanılması mümkün değildir. Bence Anayasamızın eşitlik ilkesi ihlal edilmekte davayı kazanma şansınız yüksektir.


SORU:
Sayın Memurlar.net editörleri ben Kayseri ili Yahyalı İlçesinde tarih öğretmeniyim.2002 yılında yapılan okul müdürlüğü seçme sınavını kazanarak hizmet içi eğitime katıldım yapılan sınavı da kazandım.Kayseri Valiliği il Milli Eğitim Müdürlüğü 23 Kasım- 22 Aralık tarihi arasındaki müdür yardımcılığına başvuru duyurusu yapıldı. Duyuruya göre başvuru yapacak adaylar ; müdür yardımcılığı seçme sınavını kazananlar, daha önce istifa eden çekilen müdür yardımcılığı yapmış olanlar ve de bundan önceki yönetmeliğe göre okul müdürlüğü sınavını kazanıp sertifikası 5 yıl geçerliliği olanlar başvurabileceklerdi. Ben de buna göre başvurdum fakat Milli Eğitim Bakanlığının İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderdiği 16/12/2004 tarih ve 4385/91479 sayılı yazıyla başvurularımız durduruldu sadece müdür yardımcılığını kazanan adayların başvuru yapılacağına dair emir gönderildi. Şimdi Ben daha önceki yönetmeliğe göre sınav puanıma göre değişik tipteki okulların müdürlüğüne başvurabiliyordum. Fakat yeni yönetmeliğe okul müdürlüğünde kademe sistemi getirildiği için müdürlüğe başvuramıyorum. Müdür yardımcılığı sınavına girmediğim içinde müdür yardımcılığına başvuramıyorum. yani elimdeki sertifika hiçbir işe yaramıyor. Hiçbir yere müracaat edemiyorum ne yapmam gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim. unlu_5

CEVAP:
Müdür yardımcılığı sınavını kazanların ataması yapıldıktan sonra sanırım boş kalan yerlere daha önce müdür yardımcısı olanlar ve sertifikası olanların ataması yapılacak. Tabi bu işlem gerçekleşmezse size idari mahkeme yolu gözüküyor.


SORU:
Ben endüstri meslek lisesinde motor öğretmeniyim . Kendi alanımda yüksek lisans ve doktora yaptım. Bizim atelyeyimizde çeşitli şeflikler var. Bunlara yapılan atamalar müdür tarafından yapılmaktadır.Örneğin benim çalıştığım bölümde atelye şeflikleri kıdeme göre benden daha sene olarak kıdemli arkadaşlara verilmiştir. Fakat bu öğretmenlerde herhangi bir akademik kariyer (yüksek lisans veya doktora )yoktur. Acaba benin doktora yapmış olmam kanuni olarak bu şefliklere atanmamaı gerektir mi ? Yoksa kendi alanında doktora yapmış olmam birşey değiştirmeyecek mi? hanbeyhazar

CEVAP:
Bo konuda yönetmelik Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinin 259'uncu maddesinde "Şefler
Madde 259- Kurumlarda, uygulanan meslekî eğitim programlarının tür ve özelliklerine göre bölüm, atölye, tesis, lâboratuvar şeflikleri oluşturulur. Ayrıca, bölüm sayısı 1-3 olanlarda biri, 4-6 olanlarda ikiyi, 7 ve daha fazla olanlarda üçü geçmeyecek şekilde program koordinatörlüğü, sektör koordinatörlüğü ve meslekî rehberlik şeflikleri kurulur. Şefliklere, müdürün önerisi ile valilikçe atama yapılır."
denmektedir. Herhangi bir kıstas getirmemektedir. Tabi idari mahkeme yolu açıktır.


SORU:
Merhaba,
Bulundukları eğitim kurumunda iki yıllık çalışma süresini tamamlayanlar aynı hizmet alanında bulunan bir başka eğitim kurumuna, bu atama ve yerdeğiştirme yönetmeliğinden aldığm bi bölüm. Ben 3 hizmet bölgesinde çalışıyorum zorunlu hizmetim kalktı fakat bu ilde 2. yılım bu sene eşdeğer bölge tercih etme hakkım olurmu.yardmlarınızı bekliyorum.saygılarımla Davut

CEVAP:
2 yılını dolduran eşdeğer bölgeye tayin isteyebilir.


SORU:
Ben ç.p.l. de bilgisayar öğretmeni (marmara üniv.Teknik eğitim fak. mezunu) olarak görev yapmaktayım.Okulumuzda bilgisayar bölümü atölye ve bölümderslerini okutmaktayım. Ders dışı hazırlık veplanlama görevi karşılığında haftalık olarakalabileceğimiz ek ders konusunda 2496 sayılı TD. debelirtilen hükümler dışında resmi olarak bir belgebulunmadığı için tereddütlerim bulunmaktadır.

MEB Öğretmen ve Yöneticilerin Ders ve Ek DersSaatlerine İlişkin Esasları 11.maddesinin (e) bendinde "(c) bendinde sayılanların dışında kalan okul vekurumların fizik, kimya, biyoloji ve fen bilgisi öğretmenleri ile bilgisayar, bilgisayar koordinatörü,büro makineleri, büro makineleri bakım ve onarımı öğretmenlerine her 7 saat için 1 saat" ifadesi yer alırken; (f) bendinin 2. şıkkında da "Atölye ve lâboratuvar öğretmenlerine aylık ve ücret karşılığı okuttukları her 12 saat için 1 saat" ifadesi bulunmaktadır.Buna göre Ç.P.L. bünyesinde yer alan Bilgisayar Bölüm öğretmenlerinin 11.maddenin hangi bendine göre ders dışı ve planlama karşılığı ek ders alabileceğimizi açıklığa kavuşturursanız sevinirim.
tuncay

CEVAP:
"Atölye ve laboratuar öğretmenlerine aylık ve ücret karşılığı okuttukları her 12 saat için 1 saat" ifadesi doğrudur. Çok programlı liselerde de bu uygulama yapılmaktadır.


SORU:
Ben Sınıf öğretmeni olarak Sakarya ili Kaynarca ilçesinini bir köyünde çalışmaktayım. Branş değişikliği yolu ile Atamam ilçeden ilmerkezine çıktı (kimya öğretmenliği). Fakat atama kararnamem ilsis modülünde bakanlık karar numarası ile birlikte yazmısana rağmen bir türlü elime ulaşmıyor. Yaptığım araştırmalar sonucunda atamamın İlçede olduğunu öğrendim. İlden 25/11/2004 tarihinde giden yazı defterinde kaydını buldum (08/12/2004). Sorum Şu; Herhangi bir yetkilinin bu atamayı erteleme veya bekletme veya sümenaltı yapma gibi bir yetkisi kanunen var mı? Veya tasarrufu var mı? Ne yapabilirim?
İlginize şimdiden teşekkürler,
Mustafa

CEVAP:
Böyle bir lüksleri yok. Başlatmak zorundalar, fakat eğitim öğretimin olumsuz etkilenmemesi için dönme sonunu bekledikleri için olabilir. Bilgi edinme hakkınızı kullanarak valilik makamına başvurabilirsiniz. Atamam kararnamenizin sayı ve numaranızı bildirerek atamanızın niçin yapılmadığını sorabilirsiniz


SORU:
Ben 14/09/2004 tarihinde eşimden ayrıldım ve isteğe bağlı özür grubundan tayin başvurusu yaptım yalnız ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından eşimle aynı ilde görev yapmadığımız gerekçesi ile tayin başvurum kabul edilmedi.Ancak il milli eğitim müdürlüğü belgelerimin ve başvurumun kabul edilmesi gerektiğini belirtmesine rağmen ilçe milli eğitim yinede başvurumu kabul etmedi.Benim sizden ricam bu durum karşısında ne yapmam gerektiği konusunda beni bilgilendirmeniz. şu ana kadar bu konuda görüşüne başvurduğum kişiler ve yönetmelik haklı olduğumu gösteriyor. sizce ben ne yapmalıyım? saygılarımla
cengiz_ozdemir

CEVAP:
Bölge idare mahkemesine dava açmalısınız.


SORU:
Değerli arkadaşlarım;
Ben bayburt ticaret meslek lisesi müdür yardımcısıyım.okulumuz norm kadrosunda tek müdür yardımcısı olup,müdür başyardımcısı norm kadrosu yoktur.ayrıca kurumumuzda tam gün tam yıl eğitim kapsamındadır.okul müdürü görev bölümünde beni tamgün tam yıldan sorumlu müdür yardımcısı olarak görevlendirmiş ,bu konudaki ücret onayları milli eğitim müdürlüğünden alınarak 15+15=30 saar ücret tahakkuk ettirilmiştir. Şimdi bir inceleme ve soruşturma neticesinde şu ana kadar tam gün tamyıldan almış olduğum ücretler yasal faiziyle geri istenmektedir.son derece mağdur duruma düşmüş durumdayım.yardımınıza ihtiyacım var.ne yapmalıyım? temel

CEVAP:
Bu konuda daha önce hazırladığımız dosyalar
http://www.memurlar.net/haber/12986/ (Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 81)
http://www.memurlar.net/haber/14077/ (Devlet Memuruna Hatalı Ödenen Para, Hangi Sürede Geri İstenebilir?)


SORU:
Mardin'in Ömerli ilçesindeki Gazi Yatılı İlköğretim Bölge Okulunun tek bilgisayar öğretmeni olarak Eylül 2003 den buyana görev yapmaktayım. Görev yaptığım okulda ikinci kademede toplam 7 şubede haftada 14 saat ve 4. ve 5. sınıflardaki toplam 4 şubede haftada 8 saat derse girmekteydim. 30.11.2004 tarihinde rehberlik amacıyla gelen müfettişler, 30.10.2004 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan "Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" teki; "Madde-16 - Aynı Yönetmeliğin 64. maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
'İlköğretim okullarının 4 üncü ve 5 inci sınıflarında özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen beden eğitimi, müzik, resim-iş, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, iş eğitimi ve bilgisayar dersleri,aylık karşılığı ders saatini dolduramayan branş öğretmenleri yada sınıf öğretmeni olup bu alanda hizmetiçi eğitim sertifikası almış öğretmenler veya yüksek öğrenimlerini söz konusu branşlarda yapan diğer sınıf öğretmenleri tarafından ders mübadelesi yoluyla okutulabilir.
" maddesine uygun olarak ilköğretim birinci kademede girmekte olduğum 8 saatlik derse artık giremeyeceğimi belirttiler. Ancak daha önce rehberlik için gidilen ilçenin başka bir okulundaki bilgisayar öğretmeni arkadaş halen ilk kademedeki derslerine devam ediyor. Benimde aynı şekilde ilköğretim birinci kademedeki 4. ve 5. sınıf bilgisayar derslerine tekrar girebilmek için ne yapmam gerekli? Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.Özge Halil

CEVAP:
Yapılan işlem yönetmelikler göre doğru ama bu derslere girecek başka öğretmen bulunmazsa siz yine girebilirsiniz


SORU:
Ben 2002 yılından beri Eğitim Hizmetleri Merkezi(ASO) müdürlüğünde çalışan bir teknik (tesviye) öğretmenim. Kurumda benden başka teknik öğretmen yok. Burada göreve başladığımda bana normal kültür öğretmeni maaşı verdiler. Bende dilekçeyle başvurdum, bakanlıktan görüş istediler ve bu görüş doğrultusunda (kurumun ismi V sayılı cetvelde olduğu için) bana teknik öğretmen maaşı ödemeye başladılar. Ama tahakkuk memurumuz bana 15/04/2004 tarihli ve 25434 sayılı ve 27/06/2004 tarihli resmi gazetedeki (devlet memurları kanunu genel tebligi) yazıyı göstererek fiilen derse girmediğim için artık teknik öğretmen tazminatı alamayacağımı söyledi. Yazı kısaca şöyle:
C- III SAYILI CETVELE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
1- Karara ekli III sayılı Cetvelin (A) Eğitim-Öğretim Tazminatı Bölümünün (II) nci sırasında öngörülen tazminattan yararlanabilmek için;
- Eğitim-Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadroda bulunmak.
- Karara ekli V sayılı Cetvelde sayılan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında görev almak,
- Söz konusu okullara atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanmak,
- Branşlarında fiilen derse girmek,
olmak üzere, dört şartın bir arada bulunması gerekmektedir.

Bu dört şartı bir arada taşıyan öğretmenlere, branşlarına ve öğrenim durumlarına göre. Karara ekli III sayılı Cetvelin (A-II/a, b, c, d, e) sıralarında belirtilen ilave tazminatlar-ödenecektir.

Gerek ben gerekse diğer kültür öğretmenlerinin burada fiilen derse girmesi diye birşey söz konusu değil çünkü burada yüzyüze eğitim gören öğrenci yok. Şimdi buna göre; Eğitim Hizmetleri merkezi (ASO) müdürlüğünün kadrosunda farklı branşlarda teknik öğretmen kadrosu bulunuyor, üstelik yeni yönetmeliğe göre buraya gelecek öğretmenler yapılacak sınav sonucuna göre gelebilecekler. Eğer teknik öğretmen normal kültür öğretmeni gibi maaş alırsa buraya neden gelsin. Sınav bir seçme aracı değil mi? Sizden ricam, benim maaşım kültür öğretmeni olarak mı, teknik öğretmen olarak mı ödenmeli ve ayrıca bu kurumda haftalık kaç saat ekders ücret alabilirim. Bununla ilgili bilgi ve döküman gönderirseniz sevinirim. İyi günler iyi çalışmalar. Süleyman

CEVAP:
Gönderdiğiniz belgeye göre yapılan işlem doğru fakat mantıklı değil. Bence idari mahkemeye dava açmalısınız Burada 20 saat derse girmeniz gerek 20 saatte ek derse girebilirsiniz bu konuda mevzuat için;
http://www.memurlar.net/haber/12323/ (Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar)


SORU:
Merhaba, ben Bayrampaşa Ali Ülker İÖO nda Bilgisayar Öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Okulumuzda bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır. Askerden yeni geldim, askerden önce bilgisayar öğretmenlerine verilen %15 eğitim tazminatı farkını alabiliyordum. Şuan müdürler değiştiği için benden bununla ilgili bir yazı veya belge istiyorlar. Bu konuyla ilgili elinizde resmi bir yazı varsa, gönderebilirseniz çok sevinirim.Teşekkürler, iyi çalışmalar...Erhan

CEVAP:
C- III SAYILI CETVELE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
1- Karara ekli III sayılı Cetvelin (A) Eğitim-Öğretim Tazminatı Bölümünün (II) nci sırasında öngörülen tazminattan yararlanabilmek için;
- Eğitim-Öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadroda bulunmak.
- Karara ekli V sayılı Cetvelde sayılan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında görev almak,
- Söz konusu okullara atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanmak,
- Branşlarında fiilen derse girmek,
olmak üzere, dört şartın bir arada bulunması gerekmektedir.

Bu dört şartı bir arada taşıyan öğretmenlere, branşlarına ve öğrenim durumlarına göre. Karara ekli III sayılı Cetvelin (A-II/a, b, c, d, e) sıralarında belirtilen ilave tazminatlar-ödenecektir.

Bu tebliğe göre tazminat almanız mümkün değil fakat dava açmanız gerek...

SORU:
İyi Günler!
Ben 2 okulu bulunan bir ilçenin 3 Beden Eğitimi öğretmeninden birisiyim. Bizlerden 2 kişi Lisede, 1 kişi ilköğretimde görev yapmakta. Ve ilçedeki Beden Eğitimi derslerinin hepsi dolu geçmektedir. İlköğretimdeki derslere ilköğretimin Beden Eğitimi öğretmeni, Lisedeki derslere ise Lise'nin kadrolu Beden Eğitimi öğretmenleri girmektedir. Ve ben Lisede 30 saat derse, diğer Beden Eğitimi öğretmeni ise 26 saat derse girmektedir. İlköğretimdeki öğretmende 30 saate yakın derse girmektedir. Benim sorum; bizlerin isteği dışında ( İlçe Milli Eğitimin isteği ile) Lisedeki derslerden bazılarını ilköğretimde kadrosu bulunan öğretmene, ilköğretimdeki derslere de Lisede kadrosu bulunan öğretmenlere verebilirler mi? Ayrıca bizler haftada kaç saat derse girmek zorundayız? Bu konuda bazı kişiler 21 bazıları ise 30 saat demektedirler. Ben 21 saatin üstünde derslere girmek istemiyorum demeye hakkım var mıdır?
Bu konuda bana vereceğiz cevap beni çok mutlu edecektir. Bizleri bu şekilde oradan oraya derse gönderme hakları var mı? O okulda kadrolu öğretmen olmanın bir önemi yok mu?
Saygılarımla. Teşekkürler.
yasar_dogan

CEVAP:
Genel bilgi ve meslek derseli öğretmenleri 15 saat derse girerler ve zorunlu olarak da 6 saat derse girdirilebilirler bunun üzerinde derse girdirilemezler bu konuda ücretle ilgili esasların 5.ve 6. maddesinde bu konular açık bir şekilde yer almıştır.
http://www.memurlar.net/haber/12323/ (Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar)


SORU:
Memurların sorunlarıyla ilgilenip onları yanıtladığınız için size teşekkür ederim
Ben Sınıf öğretmeni ilköğretim okul müdürüyüm.İlköğtimin ikinci kademesinde 4 saat derse giriyorum.Sadece feb bilgisi, sosyal bilgiler, matematik ve türkçe dersinden branş öğretmenlerim var.
Ben 14 saat dersse girsem(ikinci kademe ) müdürlükten aldığım ekdersten farklı olarak daha fazla ekders alabilirmiyim?
Ek ders yönetmeliğinde alabilirsin diye bir şey bulamadım ama alan arkadaşlarım varmış.
Bana yardımcı olursanız sevinirim
Şimdiden teşekkürler.....
eftalyamm

CEVAP:
20 saatten fazla ücret alamazsınız
http://www.memurlar.net/haber/12323/ (Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber